Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Λογικά, η συνέχεια της ταινίας, το αποκαλούμενο σίκουελ στην κινηματογραφική γλώσσα, θα πρέπει να είναι η απόδοση του βιβλίου «Η τελευταία μπλόφα», των δημοσιογράφων Ελένης Βαρβιτσιώτη και Βίκυς Δενδρινού, που παρουσιάζουν τα γεγονότα της ίδιας περιόδου, χωρίς το πολιτικό πρόσημο του Γιάνη.
Ανεξάρτητα από το ποιο βιβλίο ή και ταινία προτιμήσει κανείς, όλοι γνωρίζουν ότι πληρώσαμε ακριβά τους τυχοδιωκτισμούς του διδύμου Τσίπρα-Βαρουφάκη ενώ
ολοένα και πληθαίνουν οι πληροφορίες σχετικά με το πώς φτάσαμε στην απόφαση του δημοψηφίσματος και στο κλείσιμο των τραπεζών.
Κατ’ αρχάς, από αυτή τη στήλη έχουμε σημειώσει αρκετές φορές ότι από το 2011 ο Αλέξης Τσίπρας ήξερε ότι μόνο και με το άκουσμα της λέξης «δημοψήφισμα» οι καταθέτες θα έσπευδαν στα γκισέ των τραπεζών να σηκώσουν τα χρήματά τους διαλύοντας το πιστωτικό σύστημα. Το είχε δηλώσει ο ίδιος όταν ο Γιώργος Παπανδρέου σκεπτόταν να οργανώσει δημοψήφισμα μετά τη θυελλώδη Σύνοδο των Καννών. Επομένως δεν υπήρχε το στοιχείο της «άγνοιας κινδύνου» όταν το καλοκαίρι του 2015 οδηγούσε τη χώρα σε δημοψήφισμα, που αμέσως προκάλεσε το κλείσιμο των τραπεζών.
Αντιθέτως, προκύπτουν νέα στοιχεία, από τα οποία συνάγεται το συμπέρασμα ότι ο κ. Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες είχαν πλήρη ενημέρωση για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να προκαλέσει στην οικονομία και στο πιστωτικό σύστημα η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές.
Οπως αποκαλύπτει το protagon.gr, από τον Φεβρουάριο του 2015, και μετά από επικοινωνία που είχε με τον Μάριο Ντράγκι, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ενημέρωσε τον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, για τις ανησυχίες της ΕΚΤ περί capital controls.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, για το οποίο δεν υπήρξε απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, ήδη συντασσόταν ένα ανεπίσημο ενημερωτικό σημείωμα δεκάδων σελίδων με λεπτομέρειες για τα capital controls από ειδικούς της Τραπέζης της Ελλάδος, το οποίο παραδόθηκε και αυτό εντός του μήνα στην Κωνσταντίνα Κιντώνη, προϊσταμένη του ιδιαιτέρου γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Τόσο η ενημέρωση του Γιάννη Δραγασάκη όσο και η παράδοση του ογκώδους σημειώματος φέρεται να έγιναν παρουσία μάρτυρα.
Κατά συνέπεια, ο Αλέξης Τσίπρας είχε πλήρη εικόνα για τα capital controls και τι σημαίνουν για την Ελλάδα από τον Φεβρουάριο του 2015 ενώ έως τον Ιούνιο, κατά την «περήφανη» διαπραγμάτευση, μεσολάβησαν περίπου οκτώ έκτακτα και τακτικά Eurogroup, μία άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., ένα Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μία Ειδική Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για θέματα μετανάστευσης, μία Σύνοδος Κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση στη Ρίγα, μία Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.-Χωρών Λ. Αμερικής και Καραϊβικής. Αν και το «ελληνικό ζήτημα» τέθηκε τόσο στο επίκεντρο όσο και στο περιθώριο των παραπάνω συναντήσεων, δεν έγινε τίποτα για να αποτραπεί η εικόνα που είχε αποκτήσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας από το non paper που φέρεται να έχει παραλάβει για τα capital controls. Το βράδυ της Παρασκευής 26 Ιουνίου, όταν ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με τις τράπεζες κλειστές, υπολογίζεται ότι περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ βγήκαν από τα ΑΤΜs.
Επομένως όλοι ήξεραν το 2015 τι θα έφερνε το δημοψήφισμα και πόσο τοξική για την οικονομία θα ήταν η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον Τσίπρα να λάβει αποφάσεις με βάση το προσωπικό του πολιτικό συμφέρον και όχι το εθνικό.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης μπορεί να φωτογραφίζεται σαν σταρ στο κόκκινο χαλί της Βενετίας αλλά οι αληθινοί πρωταγωνιστές του ελληνικού δράματος ήταν οι απλοί πολίτες, που εξακολουθούν να πληρώνουν ακριβά τις ζαριές του ΣΥΡΙΖΑ, σαν να βρίσκονταν ανήλικοι στο Μαξίμου.
Από την έντυπη έκδοση
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου