Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Το αποτέλεσμα γνωστό. Οι διεθνείς παίκτες είπαν στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών να περιμένει μέχρι το 2018 και έως τότε να εφαρμόσει πιστά το Μνημόνιο. Ο,τι δηλαδή είχε πει στη Βουλή και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και παρ’ ολίγον να αποπεμφθεί από το Μαξίμου.
Θυμίζουμε ότι ο κ. Τσακαλώτος τον περασμένο Μάιο υπέγραψε στη Σύνοδο του Eurogroup μεταξύ άλλων ότι αποκλείεται η λύση της διαγραφής από μία μελλοντική ρύθμιση, αλλά και ότι τα κέρδη των δανειστών από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 6 δισ., θα μείνουν στα χέρια του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού μηχανισμού για μελλοντική χρήση και δεν θα επιστραφούν στην Ελλάδα!
Η κυβερνητική παράνοια όμως δεν σταματά εδώ. Τώρα το νέο διακύβευμα για το Μαξίμου είναι η έκθεση του ΔΝΤ που θα δημοσιευθεί τον Δεκέμβριο να δείξει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και άρα πρέπει να κουρευτεί! Να πανηγυρίσουμε δηλαδή επειδή ένας από τους βασικούς δανειστές θα πιστοποιήσει τη μη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών μας μεγεθών.
Το κόστος της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστιο. Το ΔΝΤ τον Μάιο του 2014 εκτιμούσε ότι η δυναμική του ελληνικού χρέους ήταν διαχειρίσιμη. Τότε προέβλεπε ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα υποχωρούσε από το 175% του ΑΕΠ στα τέλη 2013 σε 128% το 2020 και 117% το 2022.
Το ΔΝΤ σημείωνε μάλιστα ότι εάν χρειάζονταν κάποιες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να γίνουν από τους Ευρωπαίους, μέσω πιστωτικής γραμμής ή άλλης χρηματοδοτικής βοήθειας.
Ενα χρόνο μετά, τον Ιούλιο του 2015, το ΔΝΤ αναθεωρούσε δυσμενώς τα σενάρια και υπολόγιζε πλέον ότι το χρέος το 2020 θα ξεπεράσει το 150% από 128% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Οι τεχνοκράτες του Ταμείου θεωρούσαν ότι χρειαζόταν τρίτο Μνημόνιο, όπως και έγινε.
Τραμπ, Μπάιντεν και το δράμα των ομήρων
Φέτος τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Η αναζωπύρωση της ύφεσης στη διετία 2015-2016 τίναξε στον αέρα την τροχιά του χρέους, που εκτιμάται πλέον ότι μπορεί το 2020 να ξεπεράσει το 160% του ΑΕΠ, ενώ μπορεί να υπερβεί και το 175%.
Μέσα σε δύο χρόνια η εικόνα της οικονομίας επιδεινώθηκε όσο τα προηγούμενα 6 χρόνια της κρίσης. Αντί να αξιοποιήσουμε το ξέφωτο ανάπτυξης του 2014, ο κ. Τσίπρας και η παρέα του οδήγησαν τη χώρα σε εκλογές φορτώνοντας τους πολίτες με 50% του ΑΕΠ σε χρέος.
Η ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
«Οταν η πραγματικότητα δεν σε βολεύει, τότε κρύβεσαι από την πραγματικότητα». Την αρχή αυτή της προπαγάνδας φαίνεται ότι ακολουθούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ το κύμα των πλειστηριασμών μεγαλώνει και χτυπά κυρίως μικροοφειλέτες του Δημοσίου, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι στο σφυρί βγαίνουν κατοικίες πλουσίων. Προφανώς στα Ειρηνοδικεία της Νέας Ιωνίας ή του Ηρακλείου Κρήτης γίνονται πλειστηριασμοί κροίσων και όχι ανέργων που χρωστούν στην εφορία. Ο εμπαιγμός των πολιτών είναι πρωτοφανής για κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗ
«Κατά τη γνώμη μου, ο δικαστής ένα σκοπό έχει, να εφαρμόζει τις διατάξεις του Συντάγματος και του νόμου, ανεξάρτητα τι γίνεται στην κοινωνία, γιατί την κοινωνία την αφουγκράζονται οι πολιτικοί, όχι ο δικαστής. Απορώ… Ο κ. Νίκος Σακελλαρίου είναι εκλεκτός συνάδελφος. Δεν ξέρω γιατί τα λέει αυτά. Ο,τι συνέπειες και να έχει η απόφαση θα βγει. Ή σήμερα ή αύριο θα βγει και θα έχει τις συνέπειές της. Η ζωή, η κοινωνία, η πολιτεία έτσι είναι φτιαγμένη. Το κοινό περί δικαίου αίσθημα το υπολογίζεις στην ερμηνεία των διατάξεων. Δεν το υπολογίζεις αν θα κάνεις διάσκεψη ή όχι. Οταν κάνεις την ερμηνεία των διατάξεων, εκεί σε επηρεάζει κατά κάποιον τρόπο και το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Αλλά σε επηρεάζει εκεί, δικάζοντας, όχι αποφεύγοντας». Αυτά είπε χθες ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας στο «Βήμα Fm» κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος δίνοντας πολλές απαντήσεις για όσα συμβαίνουν σήμερα.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής