Γράφει ο Γεράσιμος Γιακουμάτος*
Το τραγικό καλοκαίρι του 1974, με τον τουρκικό στρατό να προελαύνει στην Κύπρο, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ενσάρκωσε τη στάση του πατριωτισμού: ήταν η αποκατάσταση της δημοκρατίας που έδωσε ξανά την αξιοπρέπεια στη πατρίδα, η ενότητα που επέφερε στον Ελληνισμό κλείνοντας την αιματηρή σελίδα του Εμφυλίου πολέμου.
Το 1989 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μίλησε με γενναιότητα για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε οικονομία και ασφαλιστικό σύστημα, δεν τον ακούσαμε, πολλά θα είχαν αποφευχθεί σήμερα αν το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία είχαν την ωριμότητα να δουν με θάρρος αυτό που θα ερχόταν λίγα χρόνια αργότερα.
Τα χρόνια αυτά, κοντά μισός αιώνας, πάντως πάνω από μια γενιά, ο πατριωτισμός συχνά κατηγορήθηκε και λοιδορήθηκε. Ο πατριωτισμός είναι η αγάπη για μια ζωντανή πραγματικότητα, η οποία, επειδή είναι ζωντανή, μπορεί και να αλλάξει και να ανανεωθεί, να βελτιωθεί ή και να χειροτερέψει.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Ο νέος πατριωτισμός που θα πρέπει να αποτελέσει την νέα βάση ενότητας του Ελληνισμού έγκειται εδώ ακριβώς, στην ειλικρίνεια με την οποία πρέπει να δούμε τα πράγματα, όχι για το παρόν αλλά κυρίως για το μέλλον. Η πατρίδα μας πέρασε πολέμους, εμφύλιους σπαραγμούς , πτωχεύσεις αλλά πάντα υπήρχε η πρόνοια να παραδοθούν στις επόμενες γενιές καλύτερες προϋποθέσεις και συνθήκες ζωής. Σήμερα μετά από 7 χρόνια κρίσης κινδυνεύουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια πατρίδα καθημαγμένη, βυθισμένη στους φόρους, χωρίς καμιά προοπτική, αποστερημένη από τα ουσιώδη περιουσιακά της στοιχεία, έρμαιο της τουρκικής προκλητικότητας.
Η Συμφωνία Αλήθειας που προτείνει η Νέα Δημοκρατία δεν έχει λεφτόδεντρο, δεν έχει « περήφανες διαπραγματεύσεις» που κοστίζουν 100 δις, δεν έχει ανερυθρίαστα ψεύδη. Έχει δουλειά, έχει πρόγραμμα, έχει μεθοδικά βήματα, έχει ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας. Έχει μια πατρίδα που κοιτάει μπροστά και όχι πίσω προσπαθώντας να κοροϊδέψει και να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα.
Ο νέος πατριωτισμός αφορά κυρίως και τη νέα γενιά. Το όραμα που θα της επιτρέψει να δεθεί με αυτή τη πατρίδα, να της δώσει το κίνητρο να μείνει εδώ και να παλέψει, να έχει τις κατάλληλες συνθήκες να δημιουργήσει επιχειρήσεις, να κάνει εδώ οικογένεια. Να μεγαλώσουν τα παιδιά μας σε μια πατρίδα που τους δίνει ευκαιρίες και θα αισθάνονται υπερήφανοι να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους απέναντι της.
Όπως εύστοχα έχει γραφτεί εξάλλου η αξία μιας χώρας δεν μετριέται με βάση τον αριθμό των κατοίκων της, αλλά με βάση τον αριθμό των πολιτών της.
*Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος είναι πρώην υπουργός, νυν βουλευτής Β’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία