Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Στην Κύπρο έλαβαν σκληρές αποφάσεις, τις τήρησαν, επέδειξαν αξιοθαύμαστη ενότητα και βγήκαν από το πρόγραμμα με την οικονομία τους ενισχυμένη. Ούτε σκισίματα Μνημονίων, ούτε κρεμάλες στο Σύνταγμα, ούτε προπηλακισμοί. Τώρα που η Μεγαλόνησος συγκλονίζεται από τα εγκλήματα του 35χρονου serial killer, μας δίνει ακόμα ένα μάθημα: της παραίτησης για λόγους πολιτικής ευθιξίας.
Χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου Ιωνάς Νικολάου πέρασε την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου και υπέβαλε την παραίτησή του στον Νίκο Αναστασιάδη. Αν και ο ίδιος δεν πιστεύει ότι ευθύνεται, ωστόσο παραιτήθηκε για λόγους προσωπικής ευαισθησίας, αναλαμβάνοντας το μερίδιο που του αναλογεί από τις παραλείψεις του αστυνομικού σώματος στη διερεύνηση των καταγγελιών για τις εξαφανισμένες γυναίκες. Υπό παραίτηση τελεί και ο αρχηγός της Κυπριακής Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου. Ο κ. Νικολάου όμως δεν είναι ο πρώτος υπουργός που παραιτείται. Αρκετοί προκάτοχοί του το έπραξαν, ακόμα και για υποθέσεις σαφώς μικρότερης σημασίας.
Θυμίζουμε ότι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Κόσιης είχε παραιτηθεί δύο φορές – μία επί Μακαρίου και μία επί Κληρίδη. Ο επίσης πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Κύπρος Χρυσοστομίδης είχε παραιτηθεί επί προεδρίας Χριστόφια αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την απόδραση του ισοβίτη κρατούμενου Αντώνη Προκοπίου Κίτα, γνωστού και ως «Αλ Καπόνε». Τότε η κοινωνία της Κύπρου έβραζε από τρεις αποδράσεις βαρυποινιτών και από το φαινόμενο «βαρυποινίτες να διάγουν μήνες ολόκληρους σε κλινικές, νοσοκομεία και αναπαυτήρια». Μαζί του είχε παραιτηθεί για την ίδια υπόθεση και ο τότε αρχηγός της Αστυνομίας Ιάκωβος Παπακώστας.
Στην Ελλάδα έχουμε περισσότερους από 20 θανάτους κρατουμένων σε έξι μήνες, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι δολοφονίες, έχουμε εκτελέσεις συμβολαίων μέσα από τις φυλακές, εμπόριο ναρκωτικών, μέχρι και μαστιγώματα (!) σωφρονιστικών υπαλλήλων και δεν έχει ανοίξει ρουθούνι. Το ίδιο και στις πολύνεκρες καταστροφές, όπως στην περίπτωση της Μάνδρας, που δεν παραιτήθηκε κανείς, ή στην πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής με τους 100 νεκρούς, όπου υπήρξε μόνο μία παραίτηση υπουργού. Μια παραίτηση που έγινε αφού πρώτα είχε αποκαλυφθεί η γύμνια του κρατικού μηχανισμού και αφού η κυβέρνηση απέτυχε να πείσει με σενάρια περί εμπρησμών και ασύμμετρης απειλής. Αλλά, όπως είχε πει σε ανύποπτο χρόνο ο Ιωνάς Νικολάου, «η αξία μιας παραίτησης έχει άμεση συνάρτηση με το χρόνο που υποβάλλεται». Εκείνος τουλάχιστον το τήρησε.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου