Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Με αυτά τα λόγια ο Μπαράκ Ομπάμα επιχείρησε να απαντήσει χωρίς να απαντήσει, ερωτώμενος για το διάδοχό του στον Λευκό Οίκο. Η εποχή Τραμπ, που μοιάζει εξίσου απειλητική με την εποχή της κλιματικής αλλαγής την οποία δεν παραδέχεται, εξαπλώνεται ανησυχητικά γρήγορα και παγιώνεται ακόμα γρηγορότερα. Ισως όμως να υπάρχει κάτι που μπορεί να αποτρέψει τις συνέπειες του ακραίου πολιτικού φαινομένου.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Το ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε να μην παραβρεθεί για μία ακόμα φορά στο δείπνο των Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου, που αποτελεί παράδοση από 1921, μοιάζει αστεία λεπτομέρεια στον πόλεμο που έχει κηρύξει κατά του Τύπου. Ομως στις λεπτομέρειες δεν κρύβεται μόνο ο διάβολος, αφού αν κοιτάξεις καλύτερα μπορεί να βρεις και αγγέλους. Μήπως τελικά ο Τραμπ είναι ωφέλιμος για τη δημοσιογραφία; Ναι, αρκεί να ασκείται όπως πρέπει, απαντά ο 82χρονος Σέιμουρ Χερς. Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ θρύλος της αμερικανικής δημοσιογραφίας, σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική Frankfurter Rundschau, παραδέχεται πως το Διαδίκτυο έχει αφαιρέσει τη σημαντικότερη πηγή εσόδων: τη διαφήμιση. «Πολλές πόλεις στην Αμερική δεν έχουν πλέον μια μεγάλη εφημερίδα. Αυτό είναι μια μεγάλη απώλεια». Ωστόσο, λέει κάτι εξίσου σημαντικό: Οτι οι New York Times σε εθνικό επίπεδο έχουν αυξήσει την κυκλοφορία τους.
«Οι αριστεροί φιλελεύθεροι της Νέας Υόρκης, της Καλιφόρνιας ή του Σικάγου θέλουν να διαβάσουν για τον Τραμπ και να πληρώσουν για αυτό. Από τη μία πλευρά, ο Τραμπ είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να συμβεί στον κλάδο των εφημερίδων», συνεχίζει και προσθέτει: «Ομως δεν το κάνουν με το σωστό δρόμο. Θα πρέπει να εστιάσουν περισσότερο στο τι συμβαίνει στην κυβέρνηση: οι καλοί άνθρωποι παντού αντικαθίστανται από κακούς. Οι υπεύθυνοι έχουν αντικατασταθεί από ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πρέπει να εστιάσουν σε αυτές τις ιστορίες αντί να μένουν μόνο στα tweets του Τραμπ».
Να κάτι που μπορούν να συζητήσουν οι ανταποκριτές στο δείπνο και κάτι που θα μπορούσαμε και εμείς εδώ, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, να σκεφτούμε καλά.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου