Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Ας το πούμε με απλά λόγια. Η ΕΕΔΑ είναι ανεξάρτητο όργανο και στη σύνθεσή της, με δικαίωμα ψήφου, συμμετέχουν εκπρόσωποι ομάδων όπως οι Ρομά, ανεξάρτητες αρχές, ΜΚΟ, συνδικαλιστικές οργανώσεις κ.ά. Θέλει λοιπόν η κυβέρνηση να αλλάξει τη σύνθεση της Επιτροπής, αυξάνοντας μάλιστα τον αριθμό των μελών σε τέτοιο βαθμό ώστε να κινδυνεύει με λειτουργική αδράνεια από έλλειψη απαρτίας. Ομως αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί.
Το διακύβευμα λοιπόν είναι αλλού: Δικαιούται μια κυβέρνηση να αλλοιώνει τη σύνθεση μιας ανεξάρτητης αρχής σύμφωνα με τις ιδεολογικές προτιμήσεις της; Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να μετάσχουν στη νέα σύνθεση εκπρόσωποι οργανώσεων που υφίστανται άμεσα τις διακρίσεις, κάτι που είναι θετικό, αν ίσχυε για όλους. Δηλαδή από τη στιγμή που «ανοίγει» η βεντάλια, ας ανοίξει επί ίσοις όροις και ας ενταχθούν εκπρόσωποι των φυλακισμένων, των προσφύγων κ.ά.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Ομως, η κυβέρνηση διάλεξε διαφορετικά: Αποφάσισε να εντάξει την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα –και καλά έκανε–, αλλά της δίνει δικαίωμα 5 ψήφων, και ταυτόχρονα αύξησε την εκπροσώπηση της κοινότητας ΡΟΜΑ κατά δύο, άρα 3 ψήφοι με τον ήδη υπάρχοντα εκπρόσωπο. Την ίδια ώρα, ομάδες, όπως τα ΑΜΕΑ, παραμένουν στη μία ψήφο, ενώ άλλες, όπως οι πρόσφυγες, δεν εκπροσωπούνται άμεσα. Καταρχάς η εύνοια αυτή προσβάλλει τους ίδιους τους ευνοούμενους. Κατά δεύτερον, δεν έχει λογική το επιχείρημα που ακούστηκε στη Βουλή ότι υπάρχουν άτομα με πολλαπλές ιδιότητες, π.χ. ένα ΛΟΑΤΚΙ άτομο μπορεί να είναι ταυτόχρονα και ανάπηρο. Μα, ακριβώς το ίδιο μπορεί να επικαλεστεί και ένα άτομο ΑμεΑ που είναι ταυτόχρονα πρόσφυγας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΕΕΔΑ, ο οποίος τελικά παραιτήθηκε με βαριές καταγγελίες προσάπτοντας στη διαφοροποίησή του ιδεολογικό πρόσημο. Καμία έκπληξη. Αρκεί νωρίτερα να μην είχε παραδεχθεί ο ίδιος πως ο «λόγος για τον οποίο προτείνεται η διεύρυνση έχει να κάνει με έναν συγκεκριμένο τρόπο θέασης των δικαιωμάτων».
Αρα, μια ανεξάρτητη Επιτροπή θα υπακούει σήμερα στον «συγκεκριμένο τρόπο θέασης» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και αύριο η ίδια ανεξάρτητη επιτροπή θα υπακούει στον «συγκεκριμένο τρόπο θέασης» της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Δικαίωμά τους;
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής