Η μετριότητα στην οποία κινούνται έδωσε χώρο στην Πλεύση Ελευθερίας και οι προβλέψεις τους ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα «ξεφουσκώσει», όταν η τραγωδία των Τεμπών φύγει από την πολιτική ατζέντα, δεν επιβεβαιώνονται.
Αντίθετα, η Ζ. Κωνσταντοπούλου χτίζει προφίλ βασικού αντιπάλου του Κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης, ανοίγοντας την ατζέντα των θεμάτων που αντιπαρατίθεται και πέραν των Τεμπών. Η εναντίον της κριτική ότι υποτιμά τη νοημοσύνη της κοινής γνώμης όταν, ενώ δεν έχει πρόγραμμα και κυβερνητικές θέσεις, ισχυρίζεται ότι προετοιμάζεται για πρωθυπουργός, μπορεί να έχει νόημα όταν εκπέμπεται από το κυβερνών κόμμα, αλλά όταν εκπέμπεται από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Αριστερά, αντί να την αποδυναμώνει, την ενισχύει.
Επανεμφάνιση
Σε αυτό το κλίμα, δεν είναι λίγοι μέσα στα τείχη τριών κομμάτων της κεντροαριστεράς που βλέπουν ως εξαιρετικά πιθανή την επανεμφάνιση Τσίπρα στο πολιτικό σκηνικό, ίσως και πριν από το φθινόπωρο, όπως προέβλεπε -κατά πληροφορίες- ο σχεδιασμός του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Κάποιοι μάλιστα προχωρούν και ένα βήμα πιο μπροστά θεωρώντας ότι όλη αυτή η προσπάθεια να «ξανασυστηθεί» ο κ. Τσίπρας στην ελληνική κοινή γνώμη, θα καταλήξει στη δημιουργία νέου κόμματος, του οποίου έχει βρεθεί μέχρι και το όνομα.
Με το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά να κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και την κεντροαριστερά απαξιωμένη στα μάτια της κοινής γνώμης, το σχέδιο του κ. Τσίπρα για επιστροφή στην πολιτική σκηνή είναι για πολλούς πιο πιθανό.
ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ
Προσπάθεια να οργανωθεί μέτωπο εναντίον του αρχηγού
Στο ΠΑΣΟΚ το πρόβλημα εντοπίζεται -σχεδόν από όλες τις πλευρές- στον Ανδρουλάκη, για τον οποίο υπάρχει σχεδόν απόλυτη συμφωνία ότι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της θέσης του και με αυτόν στο τιμόνι το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορέσει να ανακάμψει, όντας ήδη τρίτο στις μετρήσεις, μακριά από τη δεύτερη Πλεύση Ελευθερίας.
Το γεγονός ότι είναι νεοεκλεγμένος (για δεύτερη φορά πριν από λίγους μήνες) σε συνδυασμό με το ότι έχει την πλειοψηφία στα κομματικά όργανα και το συνέδριο, εμποδίζει όλους τους κορυφαίους να τον αμφισβητήσουν σοβαρά και οργανωμένα. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι εκείνοι που μπορούν να κινήσουν τα νήματα, αναμένουν τη νέα ήττα στις εθνικές εκλογές, εκτιμώντας ότι αυτό θα είναι ένα σημείο επανεκκίνησης.
«Μόνο που τότε δεν ξέρουν τι κόμμα θα παραλάβουν» μας λέει κορυφαίο στέλεχος για τους Δούκα, Γερουλάνο, Διαμαντοπούλου αλλά και άλλα στελέχη που σκέπτονται να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν ηγετικό ρόλο. «Και στο βάσιμο σενάριο ότι θα υπάρξουν και δεύτερες εθνικές εκλογές, δεν υπολογίζουν καν ότι μπορεί να μην παραλάβουν κόμμα», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, εννοώντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο να μην μπει στη Βουλή αν υπάρξουν δεύτερες εθνικές εκλογές το 2027, λόγω αδυναμίας συγκρότησης κυβέρνησης στις πρώτες.
Σε αυτή τη φάση, δεν περίμενε κανείς την απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ για την Κ. Μπατζελή για να αντιληφθεί ότι το ΠΑΣΟΚ ήδη βιώνει νέο κύκλο εσωστρέφειας. Ο Ν. Ανδρουλάκης πορεύεται τελείως απομονωμένος από τα άλλα κορυφαία στελέχη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αν. Διαμαντοπούλου, υπεύθυνη για τον Πολιτικό Σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ, φέρεται να λέει -σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις- ότι δεν μιλά μαζί του. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν στελέχη που προσπαθούν να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στους Δούκα, Γερουλάνο και Διαμαντοπούλου, θεωρώντας ότι ένα ενιαίο εσωκομματικό μέτωπο κατά του προέδρου θα ταρακουνήσει τα λιμνάζοντα εσωκομματικά νερά, αλλά δεν βλέπουν διάθεση για νέες συμμαχίες. Το μόνο που ακούς συνέχεια συζητώντας με τα προβληματισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι ότι το κόμμα έχει χάσει την επαφή του με την κοινωνία και ουδείς πλέον συγκινείται για το τι θα γίνει με το ΠΑΣΟΚ.
Κυκλοφορεί η εκτίμηση ότι η πτώση του ΠΑΣΟΚ κάτω από το 10% στις δημοσκοπήσεις θα σημάνει συναγερμό για όλους, ακόμη και για τον Ανδρουλάκη. Αλλά κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται. Οπως δεν επιβεβαιώνεται και η εκτίμηση ότι αν συνεχιστεί η δημοσκοπική κατηφόρα, τότε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα παραιτηθεί ανοίγοντας ο ίδιος τον δρόμο της διαδοχής του μέσα στο 2025.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ
Στο φάσμα της αμφισβήτησης
Ο Σ. Φάμελλος εμφανίζεται απογοητευμένος από το γεγονός ότι ο Αλ. Χαρίτσης δεν κατάφερε να επιβληθεί στη Νέα Αριστερά και να κάνει πράξη τη δέσμευσή του για επανένωση των δύο κομμάτων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πίστευε ότι θα κατάφερνε να επιβάλει στο εσωτερικό του κόμματός του την επιστροφή των πρώην συντρόφων, στοχεύοντας στον μόνο δρόμο με τον οποίον ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναγινόταν αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν υπολόγισε όμως σωστά τους Ευκλ. Τσακαλώτο και Γ. Σακελλαρίδη που κατάφεραν και έβαλαν στοπ στα σχέδια για επιστροφή της Νέας Αριστεράς στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ως εκ τούτου, ο κλοιός για τον Σ. Φάμελλο στενεύει, με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να μην πηγαίνει καλά στις μετρήσεις.
Από την προηγούμενη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε ότι στον δρόμο προς το συνέδριο η συμμαχία Πολάκη – Παππά θα επιχειρήσει να αμφισβητήσει τον Σ. Φάμελλο, όσο σημασία και αν έχουν τέτοιες κινήσεις σε ένα κόμμα που κινείται πλέον στο 5%-6% στις δημοσκοπήσεις και φθίνει. Η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κόσμο του Πέτρου Κόκκαλη ή την κίνηση Πράττω του Νίκου Κοτζιά είναι κάτι που προφανώς θα συμβεί, αλλά δεν μπορεί να βγάλει το κόμμα από το καθοδικό σπιράλ.
ΑΛΕΞΗΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ
Βιώνει ξανά τον διχασμό
Στην τελευταία της Κεντρική Επιτροπή, η Νέα Αριστερά κατάφερε να… διχαστεί, με την απόφαση να πει «όχι» στο προσκλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς που ήθελαν την επανένωση λένε ότι το κόμμα στο οποίο βρίσκονται, με αυτόνομη πορεία δεν θα έχει πολιτικό μέλλον, ενώ κατηγορούν τον Αλέξη Χαρίτση ότι υπέκυψε στην πίεση στελεχών που επί της ουσίας «τελούν εν αποστρατεία», εννοώντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και άλλους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως και πριν απ’ το συνέδριο του Ιουνίου κάποιοι θα αποχωρήσουν επιστρέφοντας στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι όποιος χάσει στο συνέδριο, θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από το κόμμα.