«Δεν υπάρχει αληθής ελευθερία χωρίς Ανάστασιν, χωρίς προοπτική αιωνιότητος», αναφέρει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, επισημαίνοντας ότι «το Πάσχα είναι διά τον άνθρωπον εορτή ελευθερίας και νίκη κατά των αλλοτριωτικών δυνάμεων, εκκλησιοποίησις της υπάρξεώς μας, πρόσκλησις εις συνεργίαν διά την μεταμόρφωσιν του κόσμου».
Στην Πατριαρχική Απόδειξη για το Πάσχα, ο κ.κ. Βαρθολομαίος σημειώνει, ανάμεσα στα άλλα, ότι «το βίωμα της Αναστάσεως αποκαλύπτει το κέντρον και την εσχατολογικήν διάστασιν της εν Χριστώ ελευθερίας. Αι βιβλικαί μαρτυρίαι περί της Εγέρσεως του Σωτήρος αναδεικνύουν την δύναμιν της ελευθερίας των πιστών, εις την οποίαν και μόνην φανερούται το “μέγα θαύμα”, το οποίον παραμένει απρόσιτον εις κάθε καταναγκασμόν».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσθέτει: «Το μυστήριον της Αναστάσεως του Κυρίου συνεχίζει και σήμερον να κλονίζη τας θετικιστικάς βεβαιότητας των αρνητών του Θεού ως “αρνήσεως της ανθρωπίνης ελευθερίας”, τους οπαδούς της “φενάκης της αυτοπραγματώσεως χωρίς Θεόν” και τους θαυμαστάς του συγχρόνου “ανθρωποθεού”. Δεν ανήκει το μέλλον εις τον εγκλωβισμόν εις την αυτάρεσκον, συρρικνωτικήν και κλειστήν ενθαδικότητα. Δεν υπάρχει αληθής ελευθερία χωρίς Ανάστασιν, χωρίς προοπτικήν αιωνιότητος».
Μάλιστα, στο σημείο αυτό τονίζει ότι «η Ανάστασις δεν είναι ανάμνησις ενός γεγονότος από το παρελθόν, αλλά “καλή αλλοίωσις” της υπάρξεώς μας», προσθέτοντας ότι «πηγήν αναστασίμου ευφροσύνης διά την Αγίαν του Χριστού Μεγάλην Εκκλησίαν αποτελεί εφέτος και ο κοινός εορτασμός του Πάσχα υπό σύμπαντος του χριστιανικού κόσμου, ομού μετά της 1.700ής επετείου της Α’ εν Νικαία Οικουμενικής Συνόδου, η οποία κατεδίκασε την κακοδοξίαν του Αρείου, του “κατασμικρύναντος της Τριάδος τον έναν, Υιόν και Λόγον όντα Θεού” και εθέσπισε τον τρόπον καθορισμού της ημερομηνίας διά την εορτήν της Αναστάσεως του Σωτήρος».
ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ
Τα πάθη της Αφρικής
Στην ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει πολλές χώρες της Αφρικής στέκεται στο πασχαλινό μήνυμά του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Θεόδωρος. «Η Ανάσταση του Κυρίου μας δεν είναι απλώς ένα ιστορικό γεγονός, αλλά η οριστική νίκη κατά του θανάτου και η αρχή της αναδημιουργίας του κόσμου», γράφει ο κ.κ. Θεόδωρος.
«Η ορθόδοξη ζωή και παράδοση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πραγματικότητα του Σταυρού και της Αναστάσεως, καθώς ήλθε “διά του Σταυρού χαρά εν όλω τω κόσμω”. Δεν νοείται αληθινή Ανάσταση χωρίς προηγούμενη σταυρική πορεία, όπως δίδαξε ο ίδιος ο Χριστός», συνεχίζει.
Ο ορθόδοξος προκαθήμενος κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους πολέμους που δοκιμάζουν πολλές περιοχές στον πλανήτη, όπως τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, οι οποίοι προκαλούν τεράστιες ανθρωπιστικές κρίσεις, αβάσταχτο πόνο και όλεθρο.
«Η Αφρική αντιμετωπίζει αιματηρές εχθροπραξίες, οι οποίες επηρεάζουν την επίτευξη πολιτικής σταθερότητος, ειρήνης και προόδου, αφού περισσότερες από 35 γενικευμένες συρράξεις ευρίσκονται εν εξελίξει στα πολύπαθα εδάφη της. (…). Η φτώχεια και η πείνα πλήττουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της ηπείρου, ενισχύοντας τις κοινωνικές ανισότητες και δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο δυστυχίας, ανέχειας και αδικίας. Εν ολίγοις, η αγαπημένη μας Αφρική αποτελεί τον σύγχρονο “Κρανίου Τόπο”, τον μαρτυρικό και αιματοβαμμένο Γολγοθά του 21ου αιώνος, του αντιφατικού αιώνος μεταξύ της υποσχομένης πολυδάπανης αποικήσεως άλλων πλανητών στο αχανές ουράνιο στερέωμα και της στερήσεως των απαραιτήτων ειδών διατροφής…».
«Αν και η καθημερινότητα», υπογραμμίζει ο κ.κ. Θεόδωρος, «για εκατομμύρια συνανθρώπων μας στην Αφρική και σε άλλες περιοχές του κόσμου είναι γεμάτη από τις καταστροφές και τη φθορά των εχθροπραξιών, καθώς και από τη μάστιγα της πείνας και της φτώχειας, από αυτόν τον πόνο μπορεί να αναδυθεί η ελπίδα μιας νέας ζωής, η προοπτική της αναγεννήσεως, της σωτηρίας και της αποκαταστάσεως του ανθρωπίνου προσώπου και της ανθρωπότητας».
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ
Ζωή αναστάσιμη σημαίνει αγώνας
Στις προκλήσεις της εποχής, καθώς κυριαρχούν οι δυνάμεις του κακού, εστιάζει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος. «Οι δυνάμεις του κακού φαίνεται να κυριαρχούν παντού. Πόλεμοι, βία, αδικία και άνομα συμφέροντα, μεταναστεύσεις ανθρώπων, προσφυγιά. Οι λαοί γίνονται αντικείμενο συναλλαγής. Ο πόνος ανείπωτος, βουβός μαζί και εκκωφαντικός», υπογραμμίζει ο Αρχιεπίσκοπος.
Και προσθέτει: «Οι προβλέψεις για τις κοινωνικές αλλαγές σε όλον τον κόσμο δυσοίωνες. Οι προσωπικές σχέσεις δοκιμάζονται. Η σημασία της οικογένειας υποβαθμίζεται. Το φυσικό κακό έρχεται κάποιες στιγμές να ολοκληρώσει την εικόνα της απόγνωσης. Οι εκκλησιαστικές μας κοινότητες κλυδωνίζονται και δοκιμάζονται κάποτε και αυτές από το κλίμα της αυξανόμενης αδιαφορίας. Η παύλεια διαπίστωση “έξωθεν μάχαι, έσωθεν φόβοι” φαίνεται τόσο ταιριαστή στη δική μας πραγματικότητα».
Ο επικεφαλής της Ελλαδικής Εκκλησίας επισημαίνει ότι «η οδός του Θεού είναι οδός θυσιαστικής αγάπης. Οσοι διαλέγουμε αυτόν τον δρόμο καλούμαστε σε πορεία χωρίς συμβιβασμούς. Αληθινή αγάπη, όπως γράφει ένας μεγάλος λογοτέχνης, σημαίνει να κάνουμε τον εαυτό μας υπεύθυνο για όλα τα ανθρώπινα όντα και για τον κόσμο ολόκληρο. Ζωή αναστάσιμη σημαίνει αγώνας. Αγώνας κατά του κακού που υπάρχει γύρω μας, με αίσθηση ευθύνης για τον ελάχιστο αδελφό μας. Αγώνας κατά του κακού που ριζώνει μέσα μας, κατά του εγωισμού, της ιδιοτέλειας και της αμαρτίας. Αυτό το χριστιανικό ήθος κυοφορείται μέσα στη λατρεία και την ευγνωμοσύνη μας προς τον Αναστάντα Θεάνθρωπο. Αυτόν τον σταυρικό τρόπο ζωής τον οδηγεί η άπειρη Χάρη, που συνοδεύει τη θυσία του Χριστού, μια θυσία χάριν όλων. Η ζωή και η Ιστορία αποκτούν νόημα».
ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ, ΘΕΟΦΙΛΟΣ
Η νίκη της ζωής έναντι του θανάτου
Για τη νίκη της ζωής έναντι του θανάτου την οποία φέρνει η Ανάσταση του Κυρίου γράφει, από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος. «Η Εκκλησία κηρύττει, κατηχεί, βαπτίζει, επιτελεί το μυστήριον της Θείας Ευχαριστίας και μεταδίδει το Σώμα και το Αίμα Αυτού το Αγιον εις άφεσιν αμαρτιών και ζωήν την αιώνιον. Τούτο το έργον τελεί επί των Αγίων Τόπων η Μήτηρ των Εκκλησιών, Σιών η Αγία, καθ’ εκάστην επί του ζωοποιού μνήματος του Χριστού, εκ του οποίου Ούτος ανέθορεν. Εξ αυτού ευλογεί το ποίμνιον αυτής όπου Γης και τους ευλαβείς προσκυνητάς, τους προστρέξαντας “εκ Δυσμών και θαλάσσης και Βορρά και Eώας”, αναφωνούσα “Χριστός Aνέστη εκ νεκρών, προσκυνούμεν Αυτού την τριήμερον έγερσιν”».
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ
«Η Ανάσταση δίνει σε όλους μας πίστη»
«Η Ανάσταση του Χριστού μάς ενδυναμώνει και δίνει σε όλους μας πίστη, μας δίνει ζωή από τη Ζωή Του, μια ζωή αγία, μια ζωή που νικά ακόμη και τον ίδιο τον θάνατο, μια ζωή ατελεύτητη, χωρίς τέλος, όπου η επίγεια εξουσία του θανάτου δεν έχει πλέον δύναμη. Γι’ αυτό έχουμε ελπίδα, και η ελπίδα μας δεν είναι απλώς ένα συναίσθημα ή μόνον μία επιθυμία, αλλά μία βεβαιότητα θεμελιωμένη “επί τον λίθον”, που είναι ο Χριστός», σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας, Ιωάννης. Ο νέος προκαθήμενος αναφέρεται στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και επισημαίνει: «Αυτό το Πάσχα δεν έχουμε ανάμεσά μας τον αγαπημένο μας Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Αλλά οι καρδιές μας παρηγορούνται γνωρίζοντας ότι τώρα αυτός πρεσβεύει για εμάς κοντά στον Κύριο, διότι “Ουκ έστιν ο Θεός Θεός νεκρών, αλλά ζώντων” (Ματθ. 22:32). Πιστεύουμε ότι ο θάνατος δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή μιας νέας ζωής εν Κυρίω».