Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Κάποιοι άλλοι άρχισαν να ψάχνουν τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την πρωτοφανή προθυμία της συνήθως «σκληρής» αντιπροέδρου της Βουλής. Ελάχιστοι πίστεψαν πως πρόκειται για μια κίνηση καλής θέλησης της κυβέρνησης προκειμένου να χυθεί φως στη σκοτεινή φιγούρα του «Μανόλο» και των «φίλων του». Αλλωστε, «συνήγορο» στην καχυποψία τους είχαν τη δογματική θέση, που επανέλαβαν χθες τόσο η Τ. Χριστοδουλοπούλου όσο και ο Δ. Τζανακόπουλος: Η υπόθεση Πετσίτη είναι fake news και αναδεικνύεται ως «αντιπερισπασμός» για τα δάνεια των κομμάτων…
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ να κρύβεται πίσω από τη γαλαντόμο προθυμία της συνήθως φειδωλής -στα όρια της «πολιτικής τσιγκουνιάς»- Τ. Χριστοδουλοπούλου; Και, μέσω αυτής, της ίδιας της κυβέρνησης και του Μ. Μαξίμου; Δεδομένου, μάλιστα, ότι η τακτική του στρουθοκαμηλισμού που ακολουθεί η κυβέρνηση -«δεν τον είδαμε, δεν τον ξέρουμε» τον Πετσίτη- δεν πείθει κανέναν, παρά μόνον τα μιντιακά «ρουλεμάν» των υπογείων του Μ. Μαξίμου.
ΣΥΜΦΩΝΑ με πληροφορίες, υπάρχουν δύο εκδοχές: η «πονηρή» και η «πολύ πονηρή». Η «πονηρή» εκκινεί από τον ορισμό του χρόνου κλήτευσης της Α. Ζαΐρη, για τη «μεθεπόμενη εβδομάδα». Η μεθεπόμενη εβδομάδα αρχίζει στις 15/4 και τελειώνει στις 21/4. Μια μικρή «απόκλιση» οδηγεί κατ’ ευθείαν στις 22/4, που είναι Μ. Δευτέρα. Σχετικά εύκολα ένα κώλυμα μπορεί -όπως λένε οι καχύποπτοι- να «σπρώξει» την κλήτευση για μετά το Πάσχα. Ομως, η επόμενη εβδομάδα από το Πάσχα συνήθως κουβαλά τη χαλαρότητα και τη ραστώνη της γιορτής. Αμέσως μετά μπαίνουμε στην επίσημη προεκλογική περίοδο, έστω μόνο των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών. Δύσκολο εκτιμούν να πέσει νερό στο μύλο του σκανδάλου Πετσίτη μέσα στην προεκλογική περίοδο και μάλιστα με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ.
«Μοιάζει με την ιδανική αυτοχειρία», λένε χαρακτηριστικά. Οπότε; Πάει για μετά τις ευρωεκλογές. Ομως, μετά τις ευρωεκλογές είναι ο… Ιούνιος και τα θερινά τμήματα της Βουλής, τα οποία, ως γνωστόν, δεν προβλέπουν τη λειτουργία Επιτροπών. Αρα; Πάει τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, η οποία -αν οι εκλογές γίνουν Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο- θα είναι ΜΕΤΑ τις εκλογές! Σ’ αυτή την περίπτωση η προθυμία της κυβέρνησης απλώς θα αποδειχθεί κίβδηλη και κενή περιεχομένου. Η κ. Ζαΐρη -και επομένως το σκάνδαλο Πετσίτη- δεν θα εμφανιστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έως τις εκλογές ακόμα κι αν γίνουν τον Οκτώβριο. Πόσω μάλλον αν γίνουν νωρίτερα. Και το σκάνδαλο Πετσίτη δεν θα πάει στη Βουλή. Με την κυβέρνηση να έχει «αποφύγει» τις προφανείς κατηγορίες περί «φόβου», «συγκάλυψης» και «ξεπλύματος του Μανόλο», που θα σήμαινε μια ευθεία άρνηση να κλητευθεί η κ. Ζαΐρη…
Η ΔΕΥΤΕΡΗ εκδοχή, η «πολύ πονηρή», ταιριάζει στο πολιτικό DNA του ΣΥΡΙΖΑ και στην παράδοση του: κάθε δύσκολη υπόθεση «τελειώνει» με ένα εξιλαστήριο θύμα. Εν προκειμένω το «θύμα» -όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές- ενδέχεται να είναι η… ίδια η κ. Ζαΐρη. Δεδομένου ότι η επικεφαλής της Αρχής δεν φέρεται να χαίρει της εκτίμησης και της εμπιστοσύνης του υπουργού Δικαιοσύνης, αλλά φέρεται να είναι προσδεδεμένη στο άρμα του υπό δυσμένεια ευρισκόμενου Δ. Παπαγγελόπουλου, μπορεί κάλλιστα να επιχειρηθεί να της «φορτωθεί» η όλη υπόθεση.
ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση, αν η κ. Ζαΐρη δεν έχει κληθεί ως τις 19 Απριλίου, οπότε τελειώνει η «μεθεπόμενη εβδομάδα», τότε θα αποκτήσουν σάρκα και οστά οι δύο εκδοχές για την «αιφνιδιαστική» προθυμία της κυβέρνησης να αποδεχθεί το αίτημα της αντιπολίτευσης, την ίδια στιγμή που είναι φως φανάρι πως πασχίζει με κάθε τρόπο να «κρυφτούν» ο «Μανόλο», οι πομπές του και οι «σκοτεινές διαδρομές της φιλίας»…
«Δικαιωματιστές» από το πανέρι…
Η παραίτηση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Γ. Σταυρόπουλου αποτελεί έναν ακόμα κόλαφο για την κυβέρνηση και μια ακόμα απόδειξη της υποκρισίας της. Οσοι σοβαροί άνθρωποι έχουν απομείνει στο σύστημα εξουσίας που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ το εγκαταλείπουν άρον-άρον. Ενώ οι μεθοδεύσεις του Μ. Μαξίμου αποδεικνύουν ότι ακόμα στις «σημαίες» του φέρεται υποκριτικά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε καριέρα ως το «κόμμα των δικαιωμάτων». Και επί των ημερών του αρκούσε να δηλώσει κανείς «δικαιωματιστής» ώστε να καθαγιαστεί και να ανοίξουν όλες οι πόρτες. Και τώρα κοντά στις εκλογές αλλοιώνει τη σύνθεση αυτής της τόσο ευαίσθητης και σημαντικής επιτροπής, με δύο στόχους: Αφενός για να χαϊδέψει την εκλογική πελατεία του και αφετέρου για να επιβάλει τις εμμονές του.
Η τοποθέτηση 5 (!) εκπροσώπων των ΛΟΑΤΚΙ και 2 των Ρομά (ενώ έχουν ήδη έναν), όταν όλες οι άλλες κοινότητες υπερασπιστών των δικαιωμάτων του ανθρώπου εκπροσωπούνται από μόνο ένα μέλος, είναι, εκτός από αυθαίρετη, και παράλογη και προκλητική. Με ποιο κριτήριο, άραγε, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ή των Ρομά είναι πιο σημαντικά απ’ αυτά π.χ. των αναπήρων ή των μεταναστών;
Θέμα προτεραιοτήτων, θα έλεγε κανείς. Ναι, αρκεί να μην είχε τόσο απροκάλυπτα ψηφοθηρικό στόχο και κυρίως αν δεν έκανε κουρέλι τον τίτλο του «δικαιωματιστή» που φέρει με υπερηφάνεια ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν δηλαδή δεν κατέτασσε αυτομάτως τον ΣΥΡΙΖΑ στους «δικαιωματιστές από το πανέρι»…
«Μαγειρεύουν» το σκορ για Novartis
Πολύς λόγος γίνεται στους διαδρόμους του Μελάθρου της Θέμιδος για φαινόμενα και μεθοδεύσεις «πρωτοφανώς ασφυκτικών πιέσεων» ώστε να ασκηθούν διώξεις για τη Novartis χωρίς ισχυρά ευρήματα, μόνο με τις μαρτυρίες των «κουκουλοφόρων μαρτύρων». Οσοι γνωρίζουν και ερωτώνται για την πηγή των πιέσεων δείχνουν τον 4ο όροφο, όπου μεταξύ άλλων βρίσκεται και το γραφείο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
Οι πληροφορίες λένε ότι «με το ζόρι» ενδέχεται να ασκηθούν διώξεις -χωρίς ισχυρά στοιχεία- για 2 από τα 10 πολιτικά πρόσωπα που έχουν κατηγορηθεί για τη Novartis. Ομως, ένα σκορ 8-2 (έστω κι αν, όπως ακούγεται και για τα δύο πολιτικά πρόσωπα, δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία) θεωρείται «σκορ συντριβής». Και πράγματι είναι ένα σκορ που αποτελεί συντριπτική παραδοχή ότι η Novartis ήταν το μεγαλύτερο φιάσκο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, αλλά και μια άθλια σκευωρία.
Γι’ αυτό, όπως λένε οι πληροφορίες, ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις ώστε να αλλάξει το σκορ και να γίνει πιο «φλου». Φαίνεται όμως ότι οι αρμόδιοι δικαστικοί λειτουργοί ανθίστανται.
Στα παλιά ελλείψει νέων…
Το έως τώρα γνωστό ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από φτωχό που είναι, αποδείχθηκε ότι δημιούργησε περισσότερα προβλήματα παρά προσδοκίες. Ταυτοχρόνως, το Μ. Μαξίμου φαίνεται να αντιλαμβάνεται πως είναι και ένα πολιτικά ανίσχυρο ψηφοδέλτιο, αδύναμο να σηκώσει το βάρος των δημοψηφισματικών ευρωεκλογών.
Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σχεδόν ειλημμένη απόφαση να επιστρατευτούν στελέχη όπως ο Ν. Φίλης ή η Ε. Αχτσιόγλου, σε μια προσπάθεια να συσπειρωθεί η αποσυσπειρωμένη εκλογική βάση του κυβερνώντος κόμματος. Τα «νέα» ονόματα αναμένεται να ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες μέρες, μαζί με τα ονόματα των «μεταγραφικών αποκτημάτων» της Ε. Κουντουρά και του Σπ. Δανέλλη…
Απορίες
1. Η Κ. Παπακώστα στηρίζει Γ. Βουλγαράκη στην Αθήνα και Γ. Ορφανό στη Θεσσαλονίκη. Χάνουν;
2. Δηλαδή ο «Μανόλο» ήταν εκπρόσωπος συμφερόντων από το 2014, ήταν εντός του Μ. Μαξίμου τουλάχιστον όλο το 2015, αλλά σήμερα είναι ένας «ξένος»;
3. Αν ψηφίσουν μόνο τα μέλη του ΚΑΣ, υπάρχει περίπτωση να μη βγει από τον πρώτο γύρο ο Ν. Μπελαβίλας;
Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου