Ηδη το Μ. Μαξίμου έχει σχεδιάσει τις δράσεις έως τις αρχές του καλοκαιριού, με στόχο την πλήρη αλλαγή της τοξικής ατζέντας που καταρρέει, αλλά και την επιτάχυνση της παραγωγής «παραδοτέου» έργου, με άμεση αντανάκλαση στην καθημερινότητα των πολιτών. Το πρώτο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 28 Απριλίου και θα προωθηθεί άμεσα, είναι το «νομοσχέδιο Κυρανάκη» για τον νέο ΟΣΕ. Ακολούθως στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο του Μαΐου, θα συζητηθεί το «νομοσχέδιο Θεοδωρικάκου» για άμεσες αναπτυξιακές επενδύσεις κυρίως στην περιφέρεια και τις παραμεθόριες περιοχές, ώστε να τονωθεί η οικονομία περιοχών που είναι κάτω από το 70% του μέσου όρου ανάπτυξης της χώρας και να μειωθεί κι άλλο η ανεργία.
Δημόσιοι υπάλληλοι
Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η άμεση λειτουργία του νέου συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων με τη συμμετοχή των πολιτών. Το έχουν ετοιμάσει ο υπ. Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος μαζί με τον υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου και σε άμεση συνεργασία με τον Κ. Μητσοτάκη. Το νέο στοιχείο είναι η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στην αξιολόγηση. Στοιχείο το οποίο, όπως εκτιμάται, θα ενισχύσει τη λογοδοσία και κυρίως θα συμβάλει στον μετασχηματισμό του κράτους. Η νέα μέθοδος αξιολόγησης θα ανατρέψει τη βολική κατάσταση που επικρατεί στο Δημόσιο και παρουσιάζει το… 98% των δημοσίων υπαλλήλων που κατατάσσονταν στην κατηγορία του «άριστου» ή του «πολύ επαρκούς». Με την αλλαγή του υποδείγματος, θεωρείται προφανές ότι θα «διαγραφεί» οριστικά το παράλογο φαινόμενο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2023, που ξεκίνησε η αξιολόγηση, από τις 166.350 αξιολογήσεις που υποβλήθηκαν, οι 54.650 υπάλληλοι χαρακτηρίστηκαν ως «υψηλής απόδοσης». Ομως, η επανεξέτασή τους, που έγινε με τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, έδειξε ότι από τους 54.650 «υψηλής απόδοσης» δημοσίους υπαλλήλους οι… 39.000 δεν πληρούσαν τελικά τα κριτήρια της υψηλής απόδοσης. Το νέο μοντέλο αξιολόγησης, μαζί με το gov.gr, το 112, το Wallet, τα ΚΕΠ και τα νέα εργαλεία καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, που υπάρχουν και θα βελτιωθούν, θα δώσουν -όπως εκτιμά το Μ. Μαξίμου- σημαντική ώθηση στη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού, σύγχρονου και φιλικού προς τον πολίτη κράτους.
Συμπαγής ομάδα
Το Μ. Μαξίμου μετά τον ανασχηματισμό και τις αλλαγές που έγιναν, φαίνεται πως έχει ύστερα από καιρό μία συμπαγή ομάδα, η οποία λειτουργεί με σύμπνοια και ομαδικότητα. Ο Κ. Χατζηδάκης που είναι και η βασική αλλαγή, μαζί με τους Γ. Μυλωνάκη, Α. Σκέρτσο και Π. Μαρινάκη και την επικοινωνιακή αναδιάταξη έχουν βρει συναντίληψη και κοινό βηματισμό. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, επιτρέπει στην κυβέρνηση «να βγει από τα καρέ της» και να περάσει στην αντεπίθεση, όχι μόνο σε επίπεδο έργου, αλλά και ευθείας απάντησης «σε κάθε συνωμοσιολογία που σκαρφίζεται η αντιπολίτευση».
Το «στοίχημα του Ιουνίου», να έχει δημιουργηθεί δηλαδή μια «κρίσιμη μάζα» μεταρρυθμίσεων, άμεσα αντιληπτών στην καθημερινότητα των πολιτών, είναι πολύ κρίσιμο για το «μεγάλο ραντεβού της ΔΕΘ». Καθώς το πακέτο που θα είναι σε θέση να ανακοινώσει ο Κ. Μητσοτάκης με την υπεραπόδοση της οικονομίας και τη γενναία επιστροφή μερίσματος, όχι μόνο στους ευάλωτους αλλά και στη μεσαία τάξη, μπορεί να είναι «gamechanger», δημιουργώντας ένα νέο πολιτικό τοπίο, για την τελευταία χρονιά πριν απ’ τις εκλογές του 2027.
Δημοσκοπήσεις
Στην ίδια κατεύθυνση δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες, εκτός από την ανυπαρξία εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης, δείχνουν σαφή σημάδια σημαντικής ανάκαμψης της Ν.Δ. και την απόλυτη πολιτική κυριαρχία του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ουσιαστικά δείχνει να παίζει χωρίς αντίπαλο. Οι Ν. Ανδρουλάκης, Ζ. Κωνσταντοπούλου, Κ. Βελόπουλος, Σ. Φάμελος και ο Α. Τσίπρας ως ηγέτης ενός νέου κόμματος αδυνατούν να κοιτάξουν στα μάτια τον Κ. Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός.
ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Η στρατηγική της Ελλάδας γκρεμίζει τις τουρκικές προκλήσεις
Προϊόν συστηματικής και μακράς προετοιμασίας ήταν η κατάθεση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού και μάλιστα σε μια συγκυρία επιλεγμένη από την ελληνική κυβέρνηση. Ανώτατες διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι η έκδοση του ελληνικού χάρτη, που έχει την υπογραφή και της Ε.Ε. (σε αντίθεση με τον τουρκικό), έγινε σε μια συγκυρία «καθόλου τυχαία». Η τριμερής συνεργασία για την ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ έχει τη δεδομένη στήριξη των ΗΠΑ, με την παρουσία της Chevron και της ExxonMobil. Η Ε.Ε., στο πλαίσιο της δημιουργίας «θόλου» και ενιαίας αμυντικής πολιτικής, είναι έτοιμη να εξαιρέσει την Τουρκία από τους προμηθευτές της. Οι συνέπειες από τη σύλληψη Ιμάμογλου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, όπως και η ανοιχτή κόντρα Ισραήλ-Τουρκίας.
«Τοίχος»
Η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης χτίζει έναν «τοίχο» στη «γαλάζια πατρίδα», αλλά δημιουργεί και τις ουσιώδεις προϋποθέσεις, να αποδειχθεί αν ο ελληνοτουρκικός διάλογος μπορεί να έχει νόημα και αποτέλεσμα. Και η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν πάρει θέση για τις μέγιστες απαιτήσεις τους. Το μόνο βήμα που μπορεί να υπάρξει, είναι η Τουρκία να ανοίξει τα χαρτιά της, ώστε να φανεί αν υπάρχει βούληση για την από κοινού οριοθέτηση στις μη οριοθετημένες περιοχές. Με άλλα λόγια, αν είναι έτοιμη για προσφυγή στη Χάγη με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο δεν έχει υιοθετήσει.
Πρόκειται για ένα πολύ κρίσιμο σημείο, το οποίο θα καθορίσει εν πολλοίς και μεταξύ άλλων, την αξιολόγηση της Τουρκίας και από την Ε.Ε. και από τον διεθνή παράγοντα. Η περίοδος των «δημοσίων σχέσεων» της Αγκυρας, με έρεισμα τον διάλογο με την Ελλάδα, πλησιάζει στο τέλος της. Αυτό ίσως εξηγεί και τη σχετικά «ήπια» αντίδραση της Τουρκίας στην κατάθεση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Ελλάδας.
Η κυβέρνηση επιθυμεί τη διατήρηση των «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο, ωστόσο λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να ενισχυθεί κι άλλο η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδας. Η συμφωνία με τη Γαλλία για τους 16 πυραύλους Exocet και ελικόπτερα νέας γενιάς, όπως και η 4η Belharra που συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, μαζί με τον Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών. Στο ΚΥΣΕΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τον «αντιαεροπορικό θόλο» συζητήθηκε και κατέστη σαφές ότι είναι άμεση προτεραιότητα η αναβάθμιση των F-16 Block 50.
Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό προκάλεσε αμηχανία και στην ποικιλόμορφη αντιπολίτευση, η οποία άφηνε υπαινιγμούς για «συμφωνίες κάτω από το τραπέζι» ή και «μειοδοσία». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ίδια τακτική αναμένεται να ακολουθηθεί και με την πόντιση του καλωδίου στην Κάσο. Η απόφαση θεωρείται ειλημμένη και αναμένεται η κατάλληλη στιγμή.