Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος*
Το λεγόμενο «τέσσερα στα τέσσερα», τέσσερις νίκες σε ισάριθμες εκλογικές αναμετρήσεις, διαφαίνεται στον πολιτικό ορίζοντα. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε φάση πολιτικής υποχώρησης, με αποτέλεσμα να αναδεικνύονται οι διαφορές στο εσωτερικό του και να φανερώνονται αλληλοσυγκρουόμενες προσωπικές στρατηγικές.
Το πλαίσιο για τη στρατηγική επικράτηση της Ν.Δ. συμπληρώνει ο εγκλωβισμός του ΣΥΡΙΖΑ στην αναθεώρηση του άρθρου του Συντάγματος που συνέδεε τις προεδρικές εκλογές με ενδεχόμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Με την αποσύνδεση των δύο η θεωρία της «γαλάζιας» παρένθεσης ακυρώνεται στην πράξη και ανοίγει ο δρόμος για μια δημιουργική κυβερνητική κυριαρχία Μητσοτάκη-Ν.Δ.
Ανύπαρκτα γκάλοπ
Οι προεκλογικές περιοδείες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η Ν.Δ. θα επικρατήσει με άνεση στις ευρωεκλογές, θα έχει μια μεγάλη νίκη στις περιφερειακές εκλογές και θα στείλει το δικό της μήνυμα στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκλέγοντας «γαλάζιους» δημάρχους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ολες οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν το προβάδισμα της Ν.Δ. επί του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αναμένεται να ενισχυθεί από τις θετικές γι’ αυτήν πολιτικές, εκλογικές εξελίξεις.
Το Μαξίμου προσπαθεί να αντιδράσει επινοώντας «μυστικές» και φυσικά ανύπαρκτες δημοσκοπήσεις, που υποτίθεται ότι καταγράφουν αλλαγή του ευνοϊκού για τη Ν.Δ. συσχετισμού δυνάμεων. Είμαστε πολύ κοντά στην τριπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου για να μπορέσει το επιτελείο του Μαξίμου να κρυφτεί πίσω από πρόχειρες επικοινωνιακές κατασκευές.
Πολιτική μεταμφίεση
Εκτός από τις ανύπαρκτες «μυστικές» δημοσκοπήσεις, το Μαξίμου επενδύει και στην πολιτική μεταμφίεση του ΣΥΡΙΖΑ σε κεντροαριστερό, ευρωσοσιαλιστικό κόμμα. Ελάχιστοι παίρνουν στα σοβαρά το νέο αφήγημα του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του, έχει όμως κι αυτό την πολιτική του σημασία. Ουσιαστικά, δέχονται ότι η απάτη και αυταπάτη στην οποία στήριξαν τις εκλογικές τους νίκες δεν αποδίδει πλέον πολιτικά και γι’ αυτό πρέπει να προβάλουν κάτι διαφορετικό.
Δέχονται επίσης ότι όσα έλεγαν για την οργάνωση της οικονομίας και των διεθνών σχέσεων της χώρας δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η κριτική που κάνει το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Οικονομικών, κ. Τσακαλώτος, για τους χειρισμούς που έγιναν το 2015 και οδήγησαν, όπως λέει, στην ήττα, στον συμβιβασμό και την ταπείνωση, αναδεικνύει το ιδεολογικό και πολιτικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην κοινή γνώμη δεν μένει η νέα πρόταση του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του, εφόσον είναι πλέον περιορισμένης αξιοπιστίας, αλλά η κοινή διαπίστωση ότι όσα έλεγαν δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα ή ήταν λάθος. Την κατάσταση κάνει πιο σύνθετη για τον ΣΥΡΙΖΑ η ανάδειξη, υπό πολιτική πίεση, των εσωτερικών αντιθέσεων και διαφορετικών προσωπικών στρατηγικών.
Την τελευταία εβδομάδα τα είδαμε σχεδόν όλα. Τον ΣΥΡΙΖΑ να διαφημίζει την υποτιθέμενη κεντροαριστερή στροφή του και βουλευτές και στελέχη να δίνουν μάχη υπέρ των «παιδιών» με τις μολότοφ.
Τον κ. Τσίπρα να καταγγέλλει την «πλουτοκρατία» και ταυτόχρονα να προσπαθεί να εντάξει τον Πέτρο Κόκκαλη στην ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ ή να καλεί σε προοδευτικό μέτωπο κατά της άκρας Δεξιάς, έχοντας «παγώσει» για μία τετραετία τη δίκη της Χρυσής Αυγής και αναπτύσσοντας νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες υπέρ της οργάνωσης.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Είδαμε και τον υπουργό Παιδείας, κ. Γαβρόγλου, να προωθεί τη διδασκαλία της γλώσσας που αναγνώρισε ο κ. Τσίπρας σαν «μακεδονική» από ελληνικά ΑΕΙ, στηρίζοντας έτσι τη μυθολογία της ύπαρξης σχετικής μειονότητας στην Ελλάδα.
Σε αυτή τη φάση ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται μεταξύ πολιτικής υποκρισίας και ασυναρτησίας και αλληλοσυγκρουόμενων προσωπικών στρατηγικών με μεγάλο επικοινωνιακό και πολιτικό κόστος.
Κυριαρχία Μητσοτάκη
Τη θετική για τη Ν.Δ. εικόνα συμπληρώνει ο εγκλωβισμός Τσίπρα, ΣΥΡΙΖΑ στην αναθεώρηση του άρθρου του Συντάγματος που συνδέει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με τη δυνατότητα διενέργειας πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Ο κ. Μητσοτάκης παρέσυρε τον κ. Τσίπρα σε ένα παιχνίδι τακτικής, με τελικό αποτέλεσμα τη συνταγματική αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Με αυτόν τον τρόπο ακυρώνεται οριστικά το σενάριο της «γαλάζιας» παρένθεσης στο οποίο τόσα είχε επενδύσει το Μαξίμου. Υποτίθεται ότι η Ν.Δ. δεν θα μπορούσε να εκδηλώσει τη στρατηγική της μετά την εκλογική της νίκη, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρησιμοποιούσε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με τη διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη βάση της απλής αναλογικής και έτσι θα έβαζε πρόωρο τέλος στη διακυβέρνηση της χώρας από τον Μητσοτάκη. Το σενάριο που τόσο προβλήθηκε πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων με την αναγκαστική συνεργασία του κ. Τσίπρα και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Συμπληρώνονται πλέον όλες οι προϋποθέσεις για τη στρατηγική επικράτηση της Ν.Δ.:
• Πρώτον, τριπλή εκλογική νίκη τον Μάιο στις ευρωεκλογές, στις περιφερειακές και τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
• Δεύτερον, συνεχής ενίσχυση του δημοσκοπικού, πολιτικού πλεονεκτήματος της Ν.Δ.
• Τρίτον, κρίση ταυτότητας, ανάδειξη εσωτερικών προβλημάτων και ξεδίπλωμα αλληλοσυγκρουόμενων προσωπικών στρατηγικών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
• Τέταρτον, ακύρωση του σεναρίου της «γαλάζιας» παρένθεσης και προετοιμασία της κυβερνητικής θητείας Μητσοτάκη, με πολύ σοβαρές πιθανότητες πλέον να εξελιχθεί σε οκταετία.
Φτάσαμε σε ένα οριακό σημείο, όπου αλλάζει ο συσχετισμός δυνάμεων υπέρ της Ν.Δ. και κυριαρχεί πλήρως ο Μητσοτάκης επί του Τσίπρα, αθόρυβα και αποτελεσματικά. Η αντιπαράθεση των δύο πολιτικών ηγετών στη Βουλή για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης έδειξε ότι ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας έχει αρχίσει να καταλαβαίνει προς τα πού εκδηλώνεται η πολιτική δυναμική και να συμβιβάζεται με τις θετικές για τη Ν.Δ. και αρνητικές για τον ΣΥΡΙΖΑ εξελίξεις.
*Ο Γιώργος Κύρτσος είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]