Φορολογία
Καίριο αίτημα των εμπόρων αποτελούν ο εξορθολογισμός και οι ελαφρύνσεις στο πεδίο της φορολογίας. Μάλιστα, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) έχει καταθέσει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μια σειρά από προτάσεις, προκειμένου να υπάρξει ελάφρυνση, μεταξύ άλλων, και στα αυξημένα κόστη λειτουργίας. Αίτημα των εμπόρων είναι και η αποδοτικότερη εκμετάλλευση του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και η καλύτερη διασύνδεση του ελληνικού εμπορίου με τον τουρισμό.
Αναλυτικά αιτούνται:
1 Κατάργηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.
2 Προσαύξηση της έκπτωσης φόρου εισοδήματος στο 10% (αντί 4% που ισχύει από φέτος) στις διασυνδεδεμένες επιχειρήσεις για έγκαιρη υποβολή φορολογικής δήλωσης και ταυτόχρονη εφάπαξ αποπληρωμή φόρου, που θα οδηγήσει και σε μείωση του φορολογικού συντελεστή του Φόρου Εισοδήματος Νομικών Προσώπων από το 22% στο 20%, λόγω αυξημένης εισπραξιμότητας.
3 Χαμηλότερες επιτοκιακές επιβαρύνσεις για τους συνεπείς -ως προς τα ρυθμισμένα χρέη τους- οφειλέτες.
4 Κατάργηση της προκαταβολής φόρου.
5 Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και για τα νομικά πρόσωπα.
6 Ταχύτερη επιστροφή ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις και δυνατότητα αυτόματου συμψηφισμού με κάθε φύσεως υποχρέωση.
Ασφαλιστικό
Το πλέγμα των προτάσεων από την πλευρά των εμπόρων περιλαμβάνει, επίσης, παρεμβάσεις στο «μέτωπο» των εργασιακών και του ασφαλιστικού:
1 Μετά τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, που κινείται σε υψηλότερα επίπεδα από τις προτάσεις των παραγωγικών φορέων της χώρας, υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους, μέσω των ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών.
2 Ισχυρά κίνητρα τονίζουν οι έμποροι πως πρέπει να δοθούν στους συνεπείς επιχειρηματίες, ως μια έμπρακτη επιβράβευση, καθώς εν μέσω σημαντικών πληθωριστικών πιέσεων καταβάλλουν στην ώρα τους τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.
3 Ζητούν την κατάργηση της εισφοράς υπέρ ανεργίας των εμπόρων, ένα μέτρο το οποίο υιοθετήθηκε εκτάκτως λόγω της οικονομικής κρίσης και διατηρείται έως σήμερα.
4 Αιτούνται την κατάργηση του κριτηρίου αντιπροσωπευτικότητας (50% των εργαζομένων) για την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων.
5 Επισημαίνουν την ανάγκη για αποκατάσταση του τριμερούς κοινωνικού διαλόγου.
6 Αίτημά τους είναι, τέλος, η κατάργηση του κριτηρίου αποδοχών για την αναγνώριση της διευθυντικής ιδιότητας των εργαζομένων.
«Καμπανάκι»
Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Σταύρος Καφούνης, τόνισε: «Το ελληνικό εμπόριο διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, καθώς αποτελεί τον ισχυρότερο κλάδο της οικονομίας με 230.000 επιχειρήσεις και περίπου 800.000 εργαζομένους. Μέσα από το καινοτόμο και πλήρως κοστολογημένο πλαίσιο προτάσεων στο μέτωπο της φορολογίας και των εργασιακών που έχει υποβάλει η ΕΣΕΕ, με επιβράβευση των συνεπών επιχειρήσεων, εκτιμούμε πως προάγονται η φορολογική δικαιοσύνη και ο υγιής ανταγωνισμός».