Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., καθόλου τυχαία, όχι μόνο ανέφερε δημοσίως την 26η Μαΐου ως ημέρα διεξαγωγής των εκλογών (μαζί με τις ευρωεκλογές και το β’ γύρο των αυτοδιοικητικών), αλλά και τις χαρακτήρισε «μητέρα των μαχών». Ετσι, ο Κ. Μητσοτάκης βρέθηκε «ένα βήμα μπρος» από το Μ. Μαξίμου, που άρχισε να προετοιμάζει το έδαφος μέσω διαρροών για εκλογές στις 26 Μαΐου. Είχε προηγηθεί ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, ο οποίος ήταν ο πρώτος που προϊδέασε για εκλογές τον Μάιο.
Η «ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ» της ημερομηνίας των εκλογών αλλά και ο χαρακτηρισμός τους ως «μητέρας των μαχών» από τον Κ. Μητσοτάκη έγιναν κυρίως για δύο λόγους: 1. Να αποδυναμωθεί το όποιο στοιχείο «αιφνιδιασμού» έχει η διεξαγωγή των εκλογών τον Μάιο 2. Να «αφοπλίσει» μία από τις βασικές επιδιώξεις του σεναρίου των «πρόωρων» και τετραπλών εκλογών τον Μάιο. Να εκτονωθεί δηλαδή ο θυμός για τον ΣΥΡΙΖΑ σε κάποια ή κάποιες από τις άλλες τρεις κάλπες και στην κάλπη των εθνικών εκλογών να διεκδικήσει κάτι παραπάνω. Ο απόλυτος διαχωρισμός που έκανε ο πρόεδρος της Ν.Δ. για την κάλπη των εθνικών εκλογών και ο χαρακτηρισμός τους ως «μάχης των μαχών» αποδυναμώνουν την επιχειρούμενη «διαχείριση του θυμού» που σχεδιάζει και ελπίζει το Μ. Μαξίμου. Ο πραγματικός «κίνδυνος» από τις τριπλές εκλογές με τέσσερις κάλπες μάλλον είναι ότι μπορεί να υποβαθμιστεί η ψήφος για τις ευρωεκλογές ή τις αυτοδιοικητικές εκλογές…
ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ρόλο στη διαφαινόμενη επίσπευση των εκλογών έχουν παίξει οι δημοσκοπήσεις και τέσσερα «δεν». Οι δημοσκοπήσεις, παρά τις «παροχές» και τα «ταξίματα», δεν δείχνουν αλλαγή του παγιωμένου σκηνικού ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με διαφορά. Οι όποιες απόπειρες έγιναν από «στρατευμένα μέσα» να παρουσιαστούν «μετρήσεις» που δείχνουν… ντέρμπι προσέκρουσαν στη χλεύη της κοινής γνώμης και στον γέλωτα των ειδικών. Το συμπέρασμα που εξάγεται με τα έως τώρα δεδομένα (αναμένεται και ένας ακόμα κύκλος δημοσκοπήσεων περί τα τέλη Φεβρουαρίου) είναι σχεδόν αβίαστο και προφανές: Οι «παροχές» δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα από την κυβέρνηση και οι Πρέσπες έπεσαν πολύ «βαριές» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το μονοψήφιο ποσοστό που παίρνει το κυβερνών κόμμα από τη Θεσσαλία και πάνω λέει πολλά, ακόμα και σε αυτούς που πανηγυρίζουν ακόμα για την «ιστορική συμφωνία». Απογοητευτικές για το Μ. Μαξίμου είναι όμως και οι μετρήσεις που γίνονται για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι «άχαστες» επιλογές του Α. Τσίπρα για Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά (Ν. Ηλιόπουλος, Κ. Νοτοπούλου και Δ. Μπελαβίλας) φαίνεται ότι βλέπουν β’ γύρο με τα κιάλια. Οι επί των εκλογικών επιτελείς του Μ. Μαξίμου, ήδη, δεν προσδοκούν νίκη σε κάποιον από τους τρεις μεγάλους δήμους. Αντιθέτως, βλέπουν πιθανότητες εισόδου υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ στο β’ γύρο μόνο στη Θεσσαλονίκη.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ όμως για τη διαφαινόμενη επίσπευση των εκλογών είναι και τέσσερα «δεν»: 1. Η κυβέρνηση ΔΕΝ έχει πολλά ακόμα να «δώσει». Εχουν μείνει, ουσιαστικά, η μικρή προστασία της πρώτης κατοικίας και οι 120 δόσεις. 2. Η κυβέρνηση, έχοντας συναίσθηση -παρά τα αντίθετα που λέει- ότι έχει γίνει «κυβέρνηση κουρελού», ξέρει πως ΔΕΝ μπορεί να αντέξει πάνω από τρεις μήνες. 3. Η κυβέρνηση ΔΕΝ αντέχει τον Π. Καμμένο «απασφαλισμένο» σε ρόλο «ελεύθερου σκοπευτή» να χτυπά διαρκώς σε «αδύναμα σημεία», όπως ο πρωθυπουργός και υπουργοί του στενού περιβάλλοντός του. 4. Η κυβέρνηση μετά το περσινό καλοκαίρι φοβάται το «ατύχημα», γιατί ξέρει ότι ΔΕΝ μπορεί να αντέξει π.χ. ένα «νέο Μάτι». Προτιμά λοιπόν να μην είναι εκείνη που θα πρέπει να διαχειριστεί το καλοκαίρι και τους κινδύνους του.
Το φλουρί να πέσει στην κοινωνία!
ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ο Μάιος απέχει κατά πέντε μήνες περισσότερο απ’ ό,τι ο Οκτώβριος από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Κάτι που επιτρέπει σε κάποιους από τους επιτελείς του Μ. Μαξίμου να ελπίζουν, έστω και αμυδρά, σε μια «δεξιά παρένθεση». Κάπως έτσι, για πρώτη και ίσως για τελευταία φορά, ο Α. Τσίπρας αναγκάζεται -όπως δείχνουν όλα- να συμφωνήσει σε «κάτι» με τον Κ. Μητσοτάκη…
Και ο υπουργός χορεύει…
Οι επιδημιολόγοι και οι λοιμωξιολόγοι δεν κρούουν πλέον τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά έχουν… ανέβει στο καμπαναριό. Τα θύματα του ιού της γρίπης έχουν φτάσει τα 39, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Τα 20 απ’ αυτά είναι μόνο την τελευταία εβδομάδα. Οι ειδικοί μιλούν για «ανησυχητική αύξηση» των κρουσμάτων. Το 82% των θυμάτων δεν είχε εμβολιαστεί. Το υπουργείο Υγείας, μέσω του ΕΟΦ, προμηθεύτηκε 50.000 εμβόλια. Η εμβολιαστική περίοδος, όμως, είναι το φθινόπωρο. Η καμπάνια του υπουργείου ήταν ιδιαίτερα ασθενής. Οπως και η επαρκής προμήθεια εμβολίων. Ομως ο «άνθρωπος του Π. Πολάκη», ο γ.γ. του υπουργείου, Γ. Μπασκόζος, εκτιμά ότι η καμπάνια απέδωσε καλά, όπως και ότι φέτος έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι. Χωρίς να νιώσει την ανάγκη να διευκρινίσει π.χ. «περισσότεροι» σε σχέση με τι ακριβώς; Με πέρσι, με πρόπερσι ή σε σχέση με όσους θα έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί; Τα εμβόλια κατά της γρίπης έχουν αποτελέσει ένα από τα «όπλα» του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά του να αποδείξει πόσο σάπιο ήταν το «παλιό». Εξ αντικειμένου, η σχέση που έχει μαζί τους φαίνεται ότι μάλλον είναι «ενοχική». Αλλωστε, το «αντιεμβολιαστικό κίνημα» βρήκε ιδεολογική στέγη στην αγκαλιά της Αριστεράς. Και προβλήθηκε δεόντως, από ιδεοληπτικούς, αλλά άσχετους υπαλλήλους της ΕΡΤ, οι οποίοι ακούν «νεωτερικότητα» και την ασπάζονται άνευ δισταγμού. Οι ειδικοί επιμένουν ότι ακόμα και τώρα πρέπει να εμβολιαστούν όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν έχουν εμβολιαστεί. Ο κατά τ’ άλλα «OK GAY» υπουργός, ο οποίος… εγκάλεσε τον Ευρωπαίο επίτροπο να μάθει τι έχει κάνει για την υγεία πριν μιλήσει για τον θεριακλή κ. Πολάκη, είναι εξαφανισμένος. Προφανώς κάνει κάτι για την υγεία. Ή χορεύει κάποιο βαρύ ζεϊμπέκικο ή καπνίζει κάποιο βαρύ σέρτικο…
Ο Βέμπερ «κλείνει το μάτι» στον Μητσοτάκη
Η συνεδρίαση του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στην Αθήνα εξελίσσεται, εκτός από «ευρωπαϊκό γεγονός», και σε πηγή ειδήσεων ελληνικού ενδιαφέροντος. Ο πρόεδρος του ΕΛΚ και πιθανότερος διάδοχος του Ζ. Κ. Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Βέμπερ, άφησε ανοιχτά δύο κρίσιμης σημασίας θέματα: Α) Να επανεξεταστεί το ύψος των υπερβολικών πρωτογενών πλεονασμάτων στο οποίο έχει δεσμεύσει τη χώρα η κυβέρνηση. Β) Να στηριχθεί η -επόμενη- ελληνική κυβέρνηση στην πίεση προς την ΠΓΔΜ στην ενταξιακή διαδικασία που θα ανοίξει. Δύο κρίσιμης σημασίας θέματα, τα οποία ενδέχεται να αποτελέσουν όπλα στα χέρια μιας κυβέρνησης που δεν λέει «ναι σε όλα»…
Απορίες
1. Πεντοχίλιαρα για κλάκα στις άδειες αίθουσες και ψηφοθηρία; Τι θυμίζει, κυρία Νοτοπούλου, τι θυμίζει;
2. Η Χρυσοβελώνη πριν πει «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά στις ιδέες μου», τις ρώτησε τις ιδέες της;
3. Για ποιον υπουργό χτύπησε βαριά δικαστική καμπάνα;
Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου