Η τακτική του πολιτικού τυφώνα και των απρόβλεπτων αποφάσεων του Ντόναλντ Τραμπ θεωρούνται ως το κορυφαίο πλεονέκτημά του.
ΩΣΤΟΣΟ, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν τελείωσε μέσα σε ένα 24ωρο. Προφανώς και έχουν ανοίξει δίαυλοι επικοινωνίας με τη Μόσχα και διεξάγονται διαπραγματεύσεις, αλλά ακόμα βρισκόμαστε μακριά από κάποια υποτιθέμενη συμφωνία για εκεχειρία και ακόμα πιο μακριά από την ειρήνευση στην περιοχή.
ΣΤΗ Γάζα η συμφωνία εκεχειρίας κατέληξε στα σκουπίδια και οι μάχες μαίνονται με την ίδια σκληρότητα όπως και το προηγούμενο διάστημα.
ΤΩΡΑ, όσον αφορά στην οικονομία, εκεί τα πράγματα φαντάζουν ακόμα πιο περίπλοκα. Το παγκόσμιο πόκερ δασμών του Τραμπ ξεκίνησε με εκκωφαντικό τρόπο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκίνησε έναν άνευ προηγουμένου παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο. Μέσα σε λίγα 24ωρα, όμως, τα χτυπήματα από τις αγορές τον υποχρέωσαν να αλλάξει πλεύση. Η άνοδος στα αμερικανικά ομόλογα και η κατάρρευση του χρηματιστηρίου τον οδήγησαν να παγώσει τους υψηλούς δασμούς που είχε επιβάλει σε όλες τις χώρες εκτός από την Κίνα. Και μετά από τρεις ημέρες υποχρεώθηκε να εξαιρέσει τους δασμούς σε κινητά, λάπτοπ και μικροτσίπ, που αποτελούν το 25% των αμερικανικών εισαγωγών από την Κίνα, για να αποφευχθεί τεράστια οικονομική ζημιά με την οποία απειλούνταν η Apple και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί των ΗΠΑ.
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η κατάληξη σε όλα τα παραπάνω, άλλωστε είναι πολύ νωρίς για να υπάρξουν οριστικά αποτελέσματα. Από την άλλη, όμως, ύστερα από 100 ημέρες στην προεδρία των ΗΠΑ μπορούν να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα.
ΓΙΝΕΤΑΙ, λοιπόν, αντιληπτό πως οι ισορροπίες στον πλανήτη δεν είναι τόσο εύκολο να αλλάξουν, ακόμα και από τις σαρωτικές αποφάσεις ενός προέδρου των ΗΠΑ. Και τα έως τώρα μαθήματα από τη διακυβέρνηση Τραμπ μπορούν να δείξουν σημαντικά πράγματα για την Ευρώπη, την Ελλάδα και το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.
ΠΟΙΟ είναι το κορυφαίο επιχείρημα των αντισυστημικών κομμάτων εδώ και στο εξωτερικό; Πως το σύστημα έχει αποτύχει και πως οι αντισυστημικοί πολιτικοί, που δεν κωλώνουν πουθενά και σε τίποτα, μπορούν να βρουν λύσεις στο άψε σβήσε για όλα τα προβλήματα. Ελα, όμως, που, όπως φαίνεται, καταρρίπτεται αυτό το κορυφαίο επιχείρημα. Εμείς, στην Ελλάδα, το βιώσαμε επώδυνα το καλοκαίρι του 2015 με τα ψευδοαφηγήματα του «τεράστιου ηγέτη» Τσίπρα. Αλλά και τώρα κάποιοι επιμένουν. Οπως η Ζωή, ο Βελόπουλος και ακολουθούν και άλλοι.
ΑΣ δούμε την πραγματικότητα με ψυχραιμία. Οταν δεν μπορεί να «τα φέρει τούμπα» ο Τραμπ, ως πρόεδρος των ΗΠΑ, μπορεί να ισχυριστεί οποιοσδήποτε ότι θα βρει και θα εφαρμόσει μαγικές λύσεις για τα προβλήματα της Ελλάδας; Εδώ γελάμε…