Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, τα δημοσιεύματα αποτυπώνουν έναν διάχυτο προβληματισμό για τις ελληνικές εξοπλιστικές επιλογές, ενώ δεν λείπουν και οι θεωρίες περί στρατηγικής περικύκλωσης της Τουρκίας από Ελλάδα, Ισραήλ και Γαλλία. Η εφημερίδα Turkiye γράφει στο πρωτοσέλιδό της: «Συγκέντρωση πυραύλων στο Αιγαίο. Οι Exocet θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Τουρκίας;», ενώ η Hurriyet σημειώνει ότι η Ελλάδα σχεδιάζει και επιπλέον φρεγάτα Belharra. Αντίστοιχα, η Haberturk τονίζει την αγορά αντιπλοϊκών πυραύλων από τη Γαλλία, παρουσιάζοντας τις εξελίξεις ως μέρος μιας εχθρικής στρατηγικής απέναντι στην Άγκυρα.
Σε εκπομπή του CNN Turk, αναλυτές εξέφρασαν την άποψη ότι «η Ελλάδα μας απειλεί με όπλα», τονίζοντας όμως ότι η Τουρκία διαθέτει πλέον δικούς της πυραύλους με βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων που «θα φτάσουν και τα 5.000». Στην ίδια εκπομπή, χαρακτηρίστηκαν ως «σκανδαλώδεις» οι δηλώσεις του Έλληνα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Δημήτρη Χούπη, που αναφέρθηκε στην Τουρκία ως απειλή και δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιδράσει οπουδήποτε εντός πέντε λεπτών.
Ο αναλυτής Τζοσκούν Μπασμπούγ υποστήριξε ότι «το Ισραήλ επιδιώκει να χρησιμοποιήσει Ελλάδα και Ελληνοκύπριους εναντίον της Τουρκίας». Έκανε λόγο ακόμα και για υποτιθέμενες απόπειρες ένταξης της Αιγύπτου σε αυτόν τον άξονα, προσθέτοντας: «Πάνε και εξοπλίζουν όλο το Αιγαίο από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη, ακόμα και το Καστελόριζο – το οποίο στην πραγματικότητα είναι δικό μας!».
Ελλάς – Γαλλία συμμαχία: 4η φρεγάτα Belharra και πύραυλοι Exocet Block 3C
Ολοταχώς προς την ανανέωση της συμφωνίας στρατηγικής εθνικής σχέσης Ελλάδας – Γαλλίας οδεύουν οι δύο χώρες και αυτό επιβεβαιώθηκε στις επαφές που είχαν χθες στην Αθήνα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, με τον Γάλλο υπουργό Αμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί.
Οπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η Γαλλία είναι ένας από τους πιο σταθερούς και στρατηγικά σημαντικούς συμμάχους της χώρας μας. Η Ελλάδα, σημειώνουν, κοιτάει να μεγαλώσει ουσιαστικά με πράξεις και όχι με λόγια και αυτό το κάνει χτίζοντας γέφυρες και ενισχύοντας τις πολύ σημαντικές συμμαχίες που είχε διαχρονικά και τώρα είναι ακόμη πιο ισχυρές.
Η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Αμυνας ήταν ιδιαίτερα παραγωγική ως προς την ενδυνάμωση της αμυντικής ικανότητας της Ελλάδας, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μηνύματα προς την Ε.Ε. και την Τουρκία.
Οπως έγινε γνωστό, στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Μεγάλη Τετάρτη, ο Νίκος Δένδιας θα εισηγηθεί την απόκτηση και 4ης φρεγάτας Belharra, ενώ χθες υπογράφηκε η διακρατική σύμβαση για την προμήθεια 16 πυραύλων Exocet Block 3C από την Ελλάδα, ενώ εκτελείται ήδη η σύμβασή μας για τα προηγμένα ελικόπτερα ΝΗ-90.
Οπως εξηγούν γνώστες των αμυντικών συστημάτων, οι νέοι πύραυλοι του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού θα διαθέτουν ισχυρά αντίμετρα για να μην επηρεάζονται εύκολα από εχθρικά όπλα και συστήματα.
«Εχουμε ήδη μια στενή συνεργασία», είπε ο Νίκος Δένδιας, «που αντικατοπτρίζεται με την απόκτηση τριών φρεγατών Belharra και τη συζήτηση για την απόκτηση της τέταρτης, την απόκτηση των Rafale που με τα όπλα τους αποτελούν κλειδί για την αποτροπή και την άμυνα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
Με την απόκτηση και 4ης ψηφιακής φρεγάτας νέας γενιάς ο Ελληνικός Στόλος θα ενισχυθεί συμπληρώνοντας το «καρέ» των Belharra, μαζί με τον «Κίμωνα», τον «Φορμίωνα» και τον «Νέαρχο».
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της γαλλικής πλευράς, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα έχει παραλάβει και τα τρία πλοία εντός του 2026, τη φρεγάτα «Νέαρχος» περίπου στις αρχές του καλοκαιριού και τη φρεγάτα «Φορμίων» έως τα τέλη του έτους, ενώ η φρεγάτα «Κίμων» θα πλέει σε ελληνικά νερά εντός του 2025.
Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι η γαλλική πλευρά εμφανίζεται διατεθειμένη να δημιουργήσει μία θυγατρική της Naval Group στην Ελλάδα, πάντοτε σε επαφή με τους τοπικούς παίκτες και κατά κύριο λόγο με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία
Για ακόμα μία φορά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντησή του με τον Γάλλο υπουργό Αμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί, έθεσε την Ε.Ε. προ των ευθυνών της τονίζοντας ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρέπει να έχουν κυρίως γνώμονα τα συμφέροντα ασφαλείας όλων των κρατών – μελών της Ε.Ε. Αυτό ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα και στην Ε.Ε. και στην Τουρκία ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεργάζεται σε εξωτερική πολιτική και άμυνα με τρίτες χώρες (βλ. Αγκυρα) παραγνωρίζοντας τις ευρωπαϊκές αποφάσεις. «Πρέπει να μειώσουμε την εξάρτησή μας απέναντι σε χώρες που δρουν με τρόπο που αντιβαίνει στα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και πρέπει να προστατεύσουμε τα εθνικά συμφέροντα ασφαλείας και άμυνας όλων των κρατών -μελών, χωρίς καμία εξαίρεση», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αντιπλοϊκός Πύραυλος EXOCET: Το νέο φονικό όπλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο
MM-40 Exocet Block.IIIC: Σε συμφωνία για την εξαγορά 16 αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet προχώρησαν ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας και ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνύ.
Οι πύραυλοι MM-40 Block IIIC Exocet μπορούν να τοποθετηθούν είτε σε μονάδες επιφανείας του στόλου, είτε σε επάκτιες συστοιχίες, σε κάποια νησιά και να αποτελέσουν μέρος του πολυστρωματικού θόλου, όπως τον έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος μάλιστα σημείωσε είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό από το να είναι τεχνολογικά πιο μπροστά έναντι μίας ενεργούς απειλής η οποία υπάρχει
MM-40 Exocet Block.IIIC: Πιο φονικός από ποτέ
Τα πρώτα βλήματα εντάχθηκαν σε υπηρεσία το 1972 για να ακολουθήσει, το 1977, η ανάπτυξη της έκδοσης αέρος-επιφανείας ΑΜ-39 Exocet, έκδοση την οποία διαθέτει η Ελλάδα στην διαμόρφωση Block.II. Στην δεκαετία του ’80 ακολούθησε η ανάπτυξη των εκδόσεων SM-39 Block.II Exocet, για χρήση από τα υποβρύχια, και MM-40 Block.II Exocet (επιφανείας-επιφανείας) με αυξημένο βεληνεκές.
Το βλήμα έχει σταυροειδή κύρια πτερύγια και ουραία πτερύγια για τον έλεγχο της πτήσης. Ενσωματώνει κινητήρα στερεού καυσίμου και χρησιμοποιεί σύστημα αδρανειακής καθοδήγησης (Inertial Navigation System = INS) κατά την ενδιάμεση πτήση, υψομετρικό ραντάρ για πτήση στο επίπεδο της θαλάσσης και έναν ερευνητή ραντάρ για την τερματική καθοδήγηση.
Το βλήμα MM-40 Block IIIC Exocet είναι εξέλιξη των προγενέστερων εκδόσεων των πυραύλων MM-38 Exocet, η αρχική έκδοση του οποίο είχε μέγιστο βεληνεκές 38 km και αναπτύχθηκε για τον εξοπλισμό πλοίων επιφανείας αλλά και ως όπλο παράκτιας άμυνας. Η ανάπτυξη του βλήματος ξεκίνησε το 1968 από τη Γαλλία ενώ το 1971 στο πρόγραμμα προσχώρησε και η Μεγάλη Βρετανία. Σήμερα αποτελεί πνευματικό και εμπορικό δικαίωμα της γαλλικής MBDA.
Τα πρώτα βλήματα εντάχθηκαν σε υπηρεσία το 1972 για να ακολουθήσει, το 1977, η ανάπτυξη της έκδοσης αέρος-επιφανείας ΑΜ-39 Exocet, έκδοση την οποία διαθέτει η Ελλάδα στην διαμόρφωση Block.II. Στην δεκαετία του ’80 ακολούθησε η ανάπτυξη των εκδόσεων SM-39 Block.II Exocet, για χρήση από τα υποβρύχια, και MM-40 Block.II Exocet (επιφανείας-επιφανείας) με αυξημένο βεληνεκές. Το βλήμα έχει σταυροειδή κύρια πτερύγια και ουραία πτερύγια για τον έλεγχο της πτήσης. Ενσωματώνει κινητήρα στερεού καυσίμου και χρησιμοποιεί σύστημα αδρανειακής καθοδήγησης (Inertial Navigation System = INS) κατά την ενδιάμεση πτήση, υψομετρικό ραντάρ για πτήση στο επίπεδο της θαλάσσης και έναν ερευνητή ραντάρ για την τερματική καθοδήγηση.
Το μήκος του βλήματος ΜΜ-40 Block.I Exocet είναι 5,2 μέτρα, το βάρος 735 κιλά, εκ των οποίων τα 165 κιλά είναι η πολεμική κεφαλή και το εκπέτασμα των πτερυγίων είναι ένα μέτρο. Η μέγιστη ταχύτητα του βλήματος δεν ξεπερνά τα 980 km/h και το μέγιστο βεληνεκές τα 70km. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η μέγιστη διάρκεια πτήσης προς το στόχο είναι τα τρία λεπτά στο μέγιστο βεληνεκές. Η έκδοση ΜM-40 Block.ΙΙ Exocet είναι μακρύτερη και βαρύτερη από την προηγούμενη έκδοση και έχει μήκος 5,64 μέτρα και βάρος 825 κιλά. Παρόλα αυτά επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 70 km, καθώς ενσωματώνει ισχυρότερο κινητήρα, έτσι ώστε να αντισταθμιστεί η αύξηση του βάρους.
Σήμερα, η τελευταία γενιά είναι τα βλήματα MM-40 Block.ΙΙΙ Exocet, τα οποία φέρουν προωθητή στερεού καυσίμου και κινητήρα turbojet, συνδυασμός ο οποίος αυξάνει το μέγιστο βεληνεκές του βλήματος στα 180 km. Διαθέτουν επίσης νέα πολεμική κεφαλή θραυσμάτων, βελτιωμένο ερευνητή ραντάρ και σύστημα καθοδήγησης συνδυασμού INS κα GPS (Global Positioning System), με δυνατότητα προγραμματισμού “πολλαπλών εναλλακτικών διαδρομών”. Επίσης, η νέα έκδοση του βλήματος έχει τη δυνατότητα προσβολής στόχων εδάφους όπως ελλιμενισμένα πλοία.
Το Γαλλικό Ναυτικό έχει ήδη ξεκινήσει τις παραλαβές αναβαθμισμένων βλημάτων κατά πλοίων MM-40 Block.3C Exocet, της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας MBDA. Στην έκδοση MM-40 Block.3C τα βλήματα Exocet ενσωματώνουν ενεργητικό ερευνητή ραδιοσυχνοτήτων, ως κεντρικό τμήμα ενός νέου ολοκληρωμένου, συνεκτικού, ψηφιακού συστήματος καθοδήγησης και πλοήγησης. Σύμφωνα με την MBDA η έννοια του «συνεκτικού» έγκειται στην ικανότητα του νέου συστήματος καθοδήγησης και πλοήγησης στους τομείς της αναγνώρισης του στόχου και της αντοχής στα ηλεκτρονικά αντίμετρα.
Στην έκδοση Block.3C τα Exocet ενσωματώνουν ερευνητή ψηφιακής τεχνολογίας (το «C» αποτελεί το πρωτόγραμμα της λέξης «Coherent»), κάτι που επιτρέπει στο βλήμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τόσο σε επίπεδο δυνατότητας επεξεργασίας όσο και σε επίπεδο επιδόσεων. Το Γαλλικό Ναυτικό θα παραλάβει 15 νέα βλήματα, ενώ θα αναβαθμίσει και όσα βλήματα της έκδοσης Block.3 διαθέτει σε υπηρεσία με νέο υπέρυθρο ερευνητή.
Τα βλήματα Exocet φέρονται από τις ΤΠΚ της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών. Τα Block III των Super Vita έχουν προσδώσει εξαιρετικές επιδόσεις στο ΠΝ όντας ικανά να προσβάλουν στόχους αιφνιδιαστικά και ταυτοχρόνως μέσω διαφορετικών κατευθύνσεων αξιοποιώντας τα way points των βλημάτων. Ως εκ τούτων μια αγκιστρωμένη πυραυλάκατος παίρνοντας εικόνα από άλλα μέσα στοχοποιεί και βάλει από θέση απόκρυψης εκμεταλλευόμενη το νησιωτικό περιβάλλον. Oι Super Vita φέρουν Exocet εκ των οποίων κάποιες εξ αυτών Block ΙΙ ενω κάποιες άλλες Block III. Επίσης, οι νέες ΤΠΚ «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» και «ΒΛΑΧΑΚΟΣ» θα φέρουν βλήματα Block III.
Belharra: Οι φρεγάτες που σπέρνουν τον τρόμο
Η ένταξη των φρεγατών Belharra αποτελεί την πρώτη ουσιαστική αναβάθμιση και ενίσχυση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού μετά από πολλά χρόνια. Θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος της υπεράσπισης των κυριαρχικών θαλάσσιων δικαιωμάτων της Ελλάδας και θα «κουμπώσουν» με τον παράλληλο εκσυγχρονισμό της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με την παρουσία των επίσης γαλλικών Rafale, αλλά και την επικείμενη ένταξη των F-35.
Οπλισμός
Κάθε Belharra είναι εξοπλισμένη με ιστό που συγκεντρώνει όλους τους αερομεταφερόμενους αισθητήρες, επιτρέποντας μόνιμη επιτήρηση 360 μοιρών. Επίσης, θα φέρει έως 32 αντιαεροπορικούς πυραύλους μακράς εμβέλειας Aster-30 Block 1, το σταθερών διατάξεων AESA ραντάρ Sea Fire και το πυραυλικό σύστημα άμυνας σημείου RAM. Παράλληλα, θα είναι άρτια εξοπλισμένες για ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις έχοντας ένα από τα ικανότερα σόναρ μεταβλητού βάθους, το Captas-4C, ενώ στην τρόπιδα του πλοίου θα εγκατασταθεί το Kingklip Mk2. Επιπλέον, η δυνητική χρήση ελικοπτέρων MH-60R από αυτές, μαζί με τις τορπίλες MU-90 και τα αντίμετρα τορπιλών, ολοκληρώνουν τον εξοπλισμό για ανθυποβρυχιακές αποστολές παρά την απουσία ηλεκτρικής πρόωσης. Οι Belharra θα διαθέτουν πυροβόλο 76 χιλιοστών OTO Melara Multi-Feed και δύο τηλεχειριζόμενα πυροβόλα Narwhal 20 χιλιοστών.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Πλήρωμα: 120 άτομα
Εκτόπισμα: 4.400 τόνοι
Διαστάσεις: 121×18 μέτρα
Ταχύτητα: >27 κόμβοι
Αυτονομία: 45 ημέρες
Επιχειρησιακή διαθεσιμότητα: 3.500 ώρες εν πλω το χρόνο
Υπόστεγο ελικόπτερο: 10 τόνων + 1 UAV
Πρόωση: CODAD (Combined Diesel And Diesel)
Ηλεκτρονικός εξοπλισμός: Σύστημα διαχείρισης μάχης τύπου Setis (Link-11/-16/-22), ραντάρ SEAFIRE 500 με εμβέλεια 500 χλμ. για αεροσκάφη/80+ χλμ. για πλοία, σόναρ μεταβλητού βάθους (VDS) τύπου CAPTAS 4 COMPACT, πρωραίο σόναρ τύπου Kingklip Mk2
Οπλισμός: 32 ASTER 30, 21 RIM-116 RAM, πυροβόλο OTO Melara 76 χιλ. STRALES, 8 x Exocet MM40 Block3c, 2 x τηλεχειριζόμενα πυροβόλα 20 χιλ., τορπίλες MU-90 των 324 χιλιοστών, MH-60R Romeo ως οργανικό ελικόπτερο
Ειδήσεις Σήμερα
- Αίγιο: «Γιατρός» της άρπαξε 11.000 ευρώ – Είχε «παγιδευτεί» σε χώρα της… Αφρικής
- Πανελλήνιες 2025: Οι σχολές με μηδενική ανεργία – Οι 5 πιο δημοφιλείς κλάδοι και οι 10 ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση
- Κλιματική αλλαγή: Θανατηφόρες πλημμύρες και καταιγίδες έπληξαν πάνω από 400.000 ανθρώπους στην Ευρώπη το 2024
- Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 4,493 δισ. στο τρίμηνο – 12,1% πάνω από τον στόχο τα φοροέσοδα