Οι περίπου 25.000 αιτήσεις, που κατατέθηκαν συνολικά, και οι οποίες υπερκαλύπτουν τις θέσεις που υπάρχουν αποδεικνύουν τη δυναμική και την αποδοχή που έχουν τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία –και πλέον και τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία- στην ελληνική κοινωνία.
Και όμως δεν έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πολεμούσε τον θεσμό των πρότυπων σχολείων στα οποία η εισαγωγή γίνεται με εξετάσεις. Θυμίζουμε ότι το 2015, επί Αριστείδη Μπαλτά, είχαν καταργηθεί και είχαν επανέλθει το 2020 από την τότε υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Αλλά και στο απώτερο παρελθόν είχαν στοχοποιηθεί αφού το 1985, επί Απόστολου Κακλαμάνη, είχαν μετατραπεί όλα τα πρότυπα σε πειραματικά με τη λογική του «εκδημοκρατισμού των εκπαιδευτικών διαδικασιών», αλλά επανήλθαν το 2011 επί Αννας Διαμαντοπούλου.
Είμαστε πια, όμως, στο 2025 και από τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν ακόμα περισσότερα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, όπως και τα πρώτα 12 Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία, μοιρασμένα σε όλη την Ελλάδα, σε περιοχές όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, το Περιστέρι, οι Αχαρνές, η Κοζάνη και η Ξάνθη. Υπό την επίβλεψη του υπουργείου Παιδείας, με εξετάσεις αλλά και κριτήριο εντοπιότητας, με δωρεάν φοίτηση για τους μαθητές και με αναβαθμισμένες κτιριακές υποδομές, με δαπάνες του Ιδρύματος Ωνάση, ανοίγουν ένα εκπαιδευτικό παράθυρο καινοτομίας για χιλιάδες παιδιά της διπλανής πόρτας.
Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει πολλά προβλήματα αλλά και πολλές δυνατότητες ανάπτυξης, αρκεί να υποστηριχθούν τα σχολεία της γειτονιάς. Μόνο έτσι θα διευρυνθούν οι ευκαιρίες και οι ορίζοντες της μέσης ελληνικής οικογένειας. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι οι φοβικές ιδεοληψίες των δήθεν προοδευτικών που βαφτίζουν ταξικό οτιδήποτε προάγει την αριστεία.