Γράφει ο Πάνος Αμυράς
«Καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς όταν η κυβέρνησή σου δημιούργησε το πρόβλημα και εσύ ως αρμόδιος 4 χρόνια λάμπεις δια της αδρανείας σου. Τέτοιες δηλώσεις χωρίς να συνοδεύονται από άμεση λύση, μόνο βλάπτουν οικονομία, φορολογούμενους και τράπεζες», έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter ο κ. Πέτσας.
Το πρόβλημα για τις τράπεζες διογκώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Το 2014 το πιστωτικό σύστημα είχε επουλώσει τα τραύματα των πρώτων χρόνων της μνημονιακής περιόδου. Οι καταθέσεις είχαν αυξηθεί πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ, ξένοι επενδυτές είχαν συμμετάσχει σε αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 15 δισεκατομμυρίων και οι τράπεζες είχαν αρχίσει να αποπληρώνουν τα δάνεια προς το Δημόσιο.
Υστερα ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και η «περήφανη» διαπραγμάτευση που κατέληξε στο τυχοδιωκτικό δημοψήφισμα και στο κλείσιμο των τραπεζών. Ακόμη θυμόμαστε το δημοσίευμα σε αμερικανικό περιοδικό σύμφωνα με το οποίο ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε στη σύζυγό του «αγάπη, έκλεισα τις τράπεζες».
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Το πιστωτικό σύστημα δεν έχει συνέλθει ακόμη από αυτό το χτύπημα. Η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση έγινε με σκανδαλώδεις όρους και σε εξευτελιστικές τιμές υπέρ των funds και εις βάρος του Δημοσίου και των μικρομετόχων.
Οι τιμές των μετοχών σημείωσαν πτώση 98% στην τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι καταθέσεις βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα λόγω των μεγάλων εκροών του πρώτου εξαμήνου του 2015. Τα capital controls ακόμη ισχύουν για αρκετές εμπορικές συναλλαγές. Παράλληλα, η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών με την επιστροφή της χώρας στην ύφεση και την πτώση των εισοδημάτων επιδείνωσε τη θέση των τραπεζών, που δεν μπορούν να προσελκύσουν κεφάλαια και κυρίως αποταμιεύσεις. Μοιραία, τα «κόκκινα» δάνεια φούντωσαν, όταν μάλιστα οι δανειολήπτες περίμεναν τη «σεισάχθεια» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ανάκαμψη παραμένει νωχελική, χωρίς επενδυτικές εξάρσεις.
Τώρα ο κ. Δραγασάκης αρχίζει να μιλάει για το πρόβλημα και να υπαινίσσεται ότι μπορεί να υπάρξει νέα ανακεφαλαιοποίηση, την οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι. Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για κρατικοποίηση τραπεζών, επί των ημερών του Τσίπρα το πιστωτικό σύστημα διαλύθηκε και πέρασε υπό τον πλήρη έλεγχο των funds. Εάν δεν υπάρξει επενδυτική έκρηξη, η υπόθεση των «κόκκινων» δανείων δεν μπορεί αντιμετωπισθεί με τους μαζικούς πλειστηριασμούς που προωθεί η κυβέρνηση. Μόνο που, για να έχουμε ισχυρή ανάπτυξη, πρέπει να ανατραπεί η σημερινή οικονομική πολιτική της υπερφορολόγησης φυσικών προσώπων και νοικοκυριών. Και, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, αυτό περνά μόνο μέσα από τις εκλογές.
Νέο κύμα ελλήνοποιήσεων
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του protagon.gr, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πολλαπλασιασθεί οι ελληνοποιήσεις, βάσει των επίσημων στοιχείων που δημοσιεύονται στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Από τον Οκτώβριο ως τον Δεκέμβριο του 2018 το υπουργείο Εσωτερικών έχει απονείμει την ελληνική ιθαγένεια και έχει πολιτογραφήσει 1.515 πρόσωπα. Μόνο μέσα σε μία ημέρα υπήρξαν 274 πράξεις και, επειδή υπάρχει και το ιστορικό προηγούμενο του 2000
όταν υπήρχαν καταγγελίες για αθρόες ελληνοποιήσεις αλλοδαπών προκειμένου να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν, πρέπει να ερευνηθεί τι ακριβώς συμβαίνει με τις ιθαγένειες. Οι απονομές ιθαγένειας αφορούν κυρίως Αλβανούς, αλλά και Ουκρανούς, Γεωργιανούς, Ρουμάνους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, ύστερα από ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, οι εγκρίσεις αιτήσεων αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια κατά 136%. Συγκεκριμένα, από 14.178 που ήταν το 2015, εκτοξεύτηκαν στις 33.487 το 2016 και στις 34.814 το 2017, ενώ αυξητική πορεία αναμενόταν και για το 2018.
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου