Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος*
Ο κ. Μανιαδάκης μετατράπηκε σε ένα 24ωρο από ένας εκ των τριών προστατευόμενων μαρτύρων στις καταθέσεις των οποίων υποτίθεται ότι στηρίζεται η υπόθεση, πρώτα σε κατηγορούμενο για παράνομη χρηματοδότησή του από τη Novartis της τάξης των 150.000 – 200.000 ευρώ και αμέσως μετά σε σκληρό κατήγορο της κυβέρνησης για τις μεθοδεύσεις της στη συγκεκριμένη υπόθεση.
Στόχος η παγίδευση
Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο κ. Μανιαδάκης με συνεντεύξεις του στο protothema.gr και στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ, όλες οι κυβερνήσεις την περίοδο 2010-2015 ζήτησαν τις συμβουλές του σε μια προσπάθεια να εφαρμόσουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις και να μειώσουν τη φαρμακευτική δαπάνη του Δημοσίου. Συνεργάστηκε με όλους χωρίς να έχει διοριστεί σύμβουλος και χωρίς να έχει υπογραφή για τον προσδιορισμό της τιμολογιακής πολιτικής από την οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η φαρμακευτική δαπάνη του Δημοσίου.
Κατά τον κ. Μανιαδάκη, δύο είναι οι τομείς που πρέπει να διερευνηθούν σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης:
• Πρώτον, το σύστημα συνταγογράφησης, το οποίο, έτσι όπως λειτουργούσε, κατέληξε σε μια ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση σε όφελος ενός εξαιρετικά μεγάλου κυκλώματος και εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και των δημόσιων οικονομικών.
• Δεύτερον, η πολιτική τιμολόγησης των φαρμάκων μέσα από εισηγήσεις ειδικών επιτροπών και στη βάση, θεωρητικά τουλάχιστον, διεθνών συγκρίσεων. Ο κ. Μανιαδάκης συνέβαλε με τις εισηγήσεις του στην εκτίμηση των αποκλίσεων εις βάρος των δημόσιων οικονομικών σε ό,τι αφορά την τιμολόγηση των φαρμάκων.
Με βάση όσα υποστήριξε ο καθηγητής της ΕΣΔΥ, η κυβέρνηση δεν ανέπτυξε καμία συγκεκριμένη πρωτοβουλία για να αντιμετωπίσει τις αιτίες του προβλήματος και κατέληξε να ζητήσει τη συνεργασία του για να στηρίξει το κατηγορητήριο εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, του κ. Γεωργιάδη και του κ. Στουρνάρα.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Σε απλά ελληνικά, επιδίωξη της κυβέρνησης δεν ήταν η αντιμετώπιση του κυκλώματος που ανέπτυξε η Novartis και λειτούργησε εις βάρος των δημόσιων οικονομικών, αλλά η στοχοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών αντιπάλων της.
Το τελευταίο διάστημα ο κ. Μανιαδάκης δέχτηκε μεγαλύτερες πιέσεις για να καταθέσει εις βάρος των τριών συγκεκριμένων προσώπων και όταν αρνήθηκε βρέθηκε κατηγορούμενος στη βάση καταθέσεων που έκαναν οι δύο άλλοι προστατευόμενοι μάρτυρες εις βάρος του.
Απ’ ό,τι φαίνεται, ο ίδιος δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, καθώς, όπως λέει, έχει ελεγχθεί κατ’ επανάληψη για τις επαγγελματικές και οικονομικές του δραστηριότητες από τις αρμόδιες αρχές και οι κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί είναι αβάσιμες και έχουν ήδη τροποποιηθεί από τους δύο άλλους προστατευόμενους μάρτυρες.
Περίεργη μεθόδευση
Αυτοί που κινούν την υποτιθέμενη διαδικασία κάθαρσης του σκανδάλου Novartis φαίνεται να έχουν χάσει την ψυχραιμία τους, εξαιτίας έλλειψης συγκεκριμένων στοιχείων.
Το γεγονός ότι όλα δείχνουν πως τελειώνει ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης Τσίπρα μπορεί να επηρεάζει την κρίση τους. Δεν εξηγείται διαφορετικά η μετατροπή ενός συνεργάσιμου προστατευόμενου μάρτυρα σε κατηγορούμενο στη βάση πρόχειρων καταγγελιών των δύο άλλων προστατευόμενων μαρτύρων, ούτε η μεθόδευση που ακολουθήθηκε για να του απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα.
Ο κ. Μανιαδάκης ταξίδευσε τον περασμένο χρόνο πάνω από 70 φορές στο εξωτερικό, έχει αναπτύξει την επαγγελματική-επιστημονική δραστηριότητά του στην Ισπανία και είχε ειδοποιήσει, εδώ και μήνες, τις αρμόδιες αρχές ότι θα πραγματοποιούσε την οικογενειακή μετεγκατάστασή του στην Ισπανία συνεχίζοντας τη συνεργασία του σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Novartis.
Είχε τονίσει, επίσης, ότι η μετεγκατάσταση στην Ισπανία δεν θα έβαζε τέλος στην άμεση επαφή με τους δικαστικούς λειτουργούς και τους κυβερνητικούς, κρατικούς παράγοντες που ασχολούνται με την υπόθεση της Novartis. Πρώτα του ευχήθηκαν καλό ταξίδι και στη συνέχεια τον απέκλεισαν για ώρες, με τα ανήλικα παιδιά του, στο αεροδρόμιο, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία απαγόρευσης της εξόδου του από τη χώρα.
Ζητούνται εξηγήσεις
Μετά τις αποκαλύψεις που έκανε αμυνόμενος ο καθηγητής Μανιαδάκης, το σύστημα Μαξίμου καλείται να δώσει εξηγήσεις για τις επιλογές και τις μεθοδεύσεις του.
• Πρώτον, γιατί δεν ασχολήθηκε με το υπαρκτό σκάνδαλο της Novartis, σε επίπεδο συνταγογράφησης και τιμολόγησης φαρμάκων, αλλά περιορίστηκε στη στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων του.
Εχουμε φτάσει στο σημείο να καταβάλλει η Novartis αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στο αμερικανικό Δημόσιο για τις εμπορικές πρακτικές της στην Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση να καλύπτει την ελβετική πολυεθνική και το κύκλωμα που αναπτύχθηκε γύρω από αυτήν σε βάθος χρόνου.
• Δεύτερον, τα στοιχεία που συνεισέφερε στην έρευνα ο κ. Μανιαδάκης είναι αυστηρά τεχνοκρατικού χαρακτήρα και δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμα επαρκώς από την κυβέρνηση Τσίπρα. Αντί γι’ αυτό αναπτύχθηκε μια φιλολογία περί δήθεν χρηματισμού συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, η οποία δεν προκύπτει από πουθενά. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι με δικές τους υπογραφές και πρωτοβουλίες μειώθηκε η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη του Δημοσίου κατά 2 δισ. ευρώ.
• Τρίτον, οι πολυδιαφημισμένοι προστατευόμενοι μάρτυρες αποδεικνύονται ένα εξαιρετικά προβληματικό τρίο, με τους δύο να καταγγέλλουν τον «απείθαρχο» τρίτο χωρίς να υπάρχουν σοβαρά στοιχεία εις βάρος του. Η έλλειψη αξιοπιστίας των δύο προστατευόμενων μαρτύρων σε ό,τι αφορά το κατηγορητήριο εις βάρος του κ. Μανιαδάκη ενισχύει την άποψη πως είναι άτομα στα οποία δεν μπορεί να στηρίξει τα προεκλογικά του σχέδια το σύστημα Μαξίμου.
Τέλος, η εικόνα ενός προστατευόμενου μάρτυρα που πιέζεται πολιτικά να κάνει αβάσιμες καταγγελίες εις βάρος Σαμαρά, Γεωργιάδη και Στουρνάρα και στη συνέχεια μετατρέπεται σε κατηγορούμενο επειδή αρνείται να ψευδομαρτυρήσει δείχνει πόσο βρόμικη είναι η υποτιθέμενη κάθαρση του σκανδάλου της Novartis.
*Ο Γιώργος Κύρτσος είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]