Με βάση αυτή την αρχή και χωρίς να υπάρχει κανένας σοβαρός εκπαιδευτικός σχεδιασμός για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, παρά μόνο οι ανάγκες και προτεραιότητες των τοπικών οικονομιών, φτάσαμε στο σημείο να εισάγονται στα ΤΕΙ και σε ορισμένες πανεπιστημιακές σχολές μαθητές που έγραψαν στις πανελλαδικές εξετάσεις βαθμούς κάτω του 5, με άριστα το 20.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε ένα βήμα παρακάτω. Με συνοπτικές διαδικασίες και με μία «βιομηχανία νομοσχεδίων» μετατρέπει τα ΤΕΙ σε πανεπιστήμια. Αντί να ενισχύσει την τεχνική εκπαίδευση, όπου η χώρα μας έχει ανάγκη από εξειδικευμένο προσωπικό, την εξαφανίζει διά της τυπικής «αναβάθμισης» πτυχίων και σχολών. Χωρίς αξιολόγηση προγραμμάτων και καθηγητών, χωρίς μελέτες αξιολόγησης παρά μόνο για την εξυπηρέτηση κομματικών ακροατηρίων.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε την ενοποίηση τριών ΤΕΙ με το Διεθνές Πανεπιστήμιο με τμήματα σε έξι πόλεις, και πάλι χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια μελέτης σκοπιμότητας!
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Οι εξαγγελίες αυτές φαίνεται ότι προκάλεσαν την παραίτηση από την προεδρία της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος του καθηγητή Κώστα Γραμμένου, ενός ακαδημαϊκού υψηλού κύρους, καθώς το όνομά του έχει συνδεθεί με τη λειτουργία του Ναυτιλιακού Τμήματος στο City University του Λονδίνου.
Δυστυχώς έχουμε παραίτηση λάθος ανθρώπου. Καθηγητές όπως ο κ. Γραμμένος είναι πολύτιμοι για τα πανεπιστήμιά μας. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο, στο οποίο τα μαθήματα γίνονται στην αγγλική γλώσσα, ήδη είχε σημειώσει σημαντική πρόοδο στο ερευνητικό του έργο του και είχε λάβει την υψηλότερη βαθμίδα κατάταξης από την ελληνική Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Τώρα επιδιώκεται η ενσωμάτωση των περιφερειακών ΤΕΙ στο Διεθνές Πανεπιστήμιο. Η λογική της ισοπέδωσης ή της «εξίσωσης προς τα κάτω» κυριαρχεί στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που άλλωστε είναι αλλεργική με την «αριστεία».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]