Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Ενας πρώην προστατευόμενος μάρτυρας καταγγέλλει ότι δέχθηκε πιέσεις να ψευδομαρτυρήσει κατά συγκεκριμένων πολιτικών και, μόλις δεν το έπραξε, έχασε τη δικαστική προστασία και διώχθηκε για δωροδοκία.
Την ίδια ώρα, ένα μέλος της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, καταγγέλλει συγκεκριμένους εισαγγελικούς λειτουργούς ότι κάνουν τα στραβά μάτια σε υποθέσεις διαφθοράς στοχοποιώντας τους ευθέως.
Ολα αυτά διαμορφώνουν ένα σκηνικό που δεν έχει καμία σχέση με τη βασική αρχή του δημοκρατικού πολιτεύματος: τη διάκριση των εξουσιών.
Το σκάνδαλο Novartis χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση ως ένα μέσο για να εξολοθρεύσει τους πολιτικούς της αντιπάλους και όχι για την εξυγίανση του συστήματος προμηθειών φαρμάκου. Η πολυεθνική εταιρία συνεχίζει να προμηθεύει το Δημόσιο με τις ίδιες διαδικασίες που ακολουθούνταν και προ αποκάλυψης του σκανδάλου.
Ενας καθηγητής πήρε την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα και, μόλις δεν είπε αυτά που ήθελε το Μαξίμου, μετατράπηκε σε βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης με βάση καταθέσεις των άλλων δύο προστατευόμενων μαρτύρων, τους οποίους γνώριζε, λόγω κακού συντονισμού των δικαστικών αρχών!
Τραγελαφικές καταστάσεις δηλαδή, που όμως πλήττουν καίρια το δικαστικό σώμα. Το αδιάβλητο της έρευνας έχει τρωθεί, ποιος θα πιστέψει ότι το τελικό πόρισμα των εισαγγελέων δεν είναι αποτέλεσμα σκευωρίας ή προϊόν συνωμοσίας, όταν έχουν μεσολαβήσει αυτές οι καταγγελίες και σημειώνονται τέτοιου μεγέθους παλινωδίες;
Βαριά εκτεθειμένη είναι και η κυβέρνηση, που εμφανίζεται να χρησιμοποιεί τη Δικαιοσύνη σαν να είναι υπηρεσία της.
Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατήγγειλε ότι, τη στιγμή που η ευρωπαϊκή και η ελληνική νομοθεσία προστατεύουν απόλυτα το τεκμήριο της αθωότητας, υπουργός της κυβέρνησης παραβιάζει βάναυσα το τεκμήριο αυτό και χαρακτήρισε θεσμική εκτροπή την απόπειρά του να παρέμβει στο έργο δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Βέβαια, η Ενωση αιθεροβατεί όταν περιμένει από τον πρωθυπουργό να αποδοκιμάσει τη συμπεριφορά του υπουργού του, που απηχεί τις αντιλήψεις του Μαξίμου για τον τρόπο διακυβέρνησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε πολύ γρήγορα σε καθεστώς, έβαλε στο στόχαστρο τα μέσα ενημέρωσης που δεν παίρνουν γραμμή από το Μαξίμου και προσπαθεί να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη στα μέτρα του.
Μέχρι τις εκλογές, και όσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα βλέπει διψήφιες διαφορές από τη Νέα Δημοκρατία, τα «σκυλιά του καθεστώτος θα αλυχτούν», μόνο που πλέον οι μέθοδοι αυτές είναι ξεπερασμένες και πολύ περισσότερο δεν τρομάζουν κανέναν να αλλάξει την ψήφο του.
Πήραν την εξουσία και νόμισαν ότι θα την έχουν ισοβίως. Τώρα που τη χάνουν δείχνουν το αντιδημοκρατικό τους πρόσωπο, κι αυτό προκαλεί απέχθεια στους πολίτες.
Τα μηνύματα των αγορών
Η νέα χρονιά ξεκίνησε με άσχημα μηνύματα από τις αγορές. Το Χρηματιστήριο έχει βυθιστεί στα χαμηλά των 600 μονάδων, ενώ τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, άνω του 4,4%. Το δυσάρεστο για την οικονομία είναι ότι, ενώ στην Ιταλία επήλθε συμβιβασμός με τις Βρυξέλλες και υπήρξε εκτόνωση των πιέσεων στην αγορά ομολόγων, οι ελληνικοί τίτλοι ακολουθούν τη δική τους μοναχική πορεία, απομακρύνοντας την πιθανότητα εξόδου στις αγορές.
Φέτος θα πρέπει να διαθέσουμε πάνω από 13 δισεκατομμύρια για την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων και, εάν χρειαστεί να σπάσουμε τον «κουμπαρά», οι αγορές θα το εκλάβουν ως δείγμα αδυναμίας και αναλόγως θα συμπεριφερθούν. Το τέλμα στην οικονομία και η φορολογική εξάντληση νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι σημάδια που πρέπει να ανησυχούν από τώρα την επόμενη κυβέρνηση. Γιατί η σημερινή ασχολείται με παραδικαστικού τύπου κόλπα και με χιλιάδες προεκλογικές προσλήψεις.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]