Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Πρόκειται, προφανώς, για την έμπρακτη προσπάθεια να υλοποιηθεί το δόγμα «εκτός από την κυβέρνηση, πρέπει να κερδίσουμε και την εξουσία». Γι’ αυτό και η σύγκρουση που έγινε χθες στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ήταν ιδιαίτερα σφοδρή. Το «κερασάκι» αυτής της «μάχης» φρόντισε να το βάλει η ίδια η κ. Θάνου, λέγοντας μετά το τέλος της θυελλώδους συνεδρίασης, όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί μήπως η ΝΔ τη βγάλει από τη νέα θέση της. Με περίσσευμα σεμνότητας και δίχως ίχνος αλαζονείας, η τέως επικεφαλής του Νομικού Γραφείου του Α. Τσίπρα απάντησε: «Δεν μπορεί να με βγάλει κανείς από τη θέση μου, παρά μόνο αν εγώ παραιτηθώ»…
ΥΠΕΡ ΤΗΣ τοποθέτησης της κ. Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, όλως τυχαίως, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ., τάχθηκε και η Χρυσή Αυγή. Η οποία -προφανώς εξίσου τυχαία- «απολαμβάνει», εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, μιας από τις πλέον μακρόσυρτες δίκες που έχουν γίνει στα δικαστικά χρονικά της χώρας. Υπέρ της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου τάχθηκε και η Ενωση Κεντρώων. Κατά τάχθηκε το υπόλοιπο του δημοκρατικού τόξου: η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι.
ΣΤΗΝ προσπάθειά της να πείσει για την ανεξαρτησία της, η κ. Θάνου «προσπέρασε» το πώς επελέγη πρόεδρος του Αρείου Πάγου (με αξιοσημείωτη «βουτιά» στην επετηρίδα) και «παρέλειψε» το γεγονός ότι διετέλεσε υπηρεσιακή πρωθυπουργός χάρη στη μεθόδευση που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. Προφανώς όλως τυχαίως έμειναν κενές οι θέσεις των προέδρων των άλλων δύο ανώτατων δικαστηρίων (ΣτΕ και Ελεγκτικό Συνέδριο) ώστε η Β. Θάνου να γίνει υπηρεσιακή πρωθυπουργός εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015, αναγκαστικά.
Η μεθόδευση είχε επισημανθεί έκτοτε, ωστόσο το ταραγμένο κλίμα της εποχής, ιδιαίτερα μετά το δημοψήφισμα-φιάσκο, δεν επέτρεψε την ανάδειξη της σημασίας της. Αποτελούσε όμως την πιο κραυγαλέα επιβεβαίωση ότι η κ. Θάνου ήταν πολιτική επιλογή του Α. Τσίπρα και των τότε «νομικών παραστατών» του. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι η νέα πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού με το «αφήγημά» της ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών ήθελε να «σβήσει» το πιο έντονο από τα πολιτικά αποτυπώματα που έχει αφήσει στο διάβα της.
ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ που είπε ήταν πιο «εύκολα». Όπως ότι «δεν είμαι ούτε κομματικό στέλεχος ούτε πολιτικό στέλεχος» ή ότι «η θέση του προϊσταμένου νομικού συμβούλου του πρωθυπουργού δεν είναι θέση πολιτική και δεν είναι θέση κομματική». Το μόνο που δεν ελέχθη στη διαδικασία απόδειξης της ανεξαρτησίας της ήταν ότι η θέση του επικεφαλής του Νομικού Γραφείου του πρωθυπουργού είναι από τις θέσεις που προκηρύσσονται μα ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό…
Η ΕΜΠΛΟΚΗ του ονόματος της κ. Θάνου -από πλήθος δημοσιευμάτων, ανακοινώσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και ανακοινώσεις κομμάτων-σε υποθέσεις και συμπεριφορές με αμιγώς «πολιτικό άρωμα» προφανώς είναι μια ακόμα τυχαία σύμπτωση. Όπως και το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του Τύπου -και όχι μόνο- τη συνέδεσε με τις κακότεχνες μεθοδεύσεις τύπου Novartis, οι οποίες βέβαια κατέπεσαν παταγωδώς.
ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ στο νέο της πόστο, η κ. Θάνου θα συναντήσει ως αντιπρόεδρό της τη δικηγόρο Α. Νάκου. Η οποία, από συνεργάτιδα του Ν. Παππά την επική εποχή των τηλεοπτικών αδειών, η οποία οδήγησε στο μεγαλειώδες φιάσκο του αντισυνταγματικού νόμου (ο οποίος, φυσικά, απερρίφθη από το ΣτΕ), τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Και, πλέον, θα αποτελεί ένα είδος «δίδυμου» με την κ. Θάνου στην προσπάθεια «διατήρησης της εξουσίας» κι αφού ενδεχομένως χαθεί η κυβέρνηση. Η «συνάφεια» της κ. Θάνου με την εκτελεστική εξουσία είναι κάτι περισσότερο από προφανής. Στερώντας κάθε «πέπλο ανεξαρτησίας», αφού συγχωνεύει μια ανεξάρτητη Αρχή με την εκτελεστική εξουσία.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ τυχαίο απ’ αυτή την άποψη το δημοσίευμα των «Financial Times», σύμφωνα με το οποίο η τοποθέτηση της κ. Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού προκαλεί ανησυχία στους ξένους επενδυτές. Καθώς, όπως σημειώνουν, είναι υπερβολικά κοντά στην κυβέρνηση ώστε να είναι σε θέση να εκτελεί τα καθήκοντά της αμερόληπτα. Ο υπαινιγμός είναι σαφής και καθίσταται ίσως σαφέστερος δεδομένου ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στον «αστερισμό του Μ. Πετσίτη» και της «Πετσίτιδας». Σίγουρα, όμως, είναι ένα αρνητικό μήνυμα προς τους επενδυτές και μάλιστα σε μια εποχή που η χώρα έχει ανάγκη όσο ποτέ τις ξένες επενδύσεις.
«Στα παλιά ελλείψει νέων»
Όλα δείχνουν ότι «κλείδωσε» η υποψηφιότητα του 35χρονου υφυπουργού Εργασίας Ν. Ηλιόπουλου ως υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων. Και θα ανακοινωθεί επισήμως αύριο στη συνεδρίαση του συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη». Ο Ν. Ηλιόπουλος χαίρει της εκτίμησης εντός του ΣΥΡΙΖΑ και, όπως λένε οι πληροφορίες, είναι και πολύ συμπαθής. Δεν παύει όμως να είναι μια υποψηφιότητα με βιογραφικό που εξαντλείται ουσιαστικά στην κομματική-πολιτική δράση. Μια υποψηφιότητα από τη μικρή δεξαμενή του 4%.
Όλες οι προσπάθειες του Μεγάρου Μαξίμου να βρεθεί ένα πρόσωπο με ευρύτερη απήχηση ναυάγησαν παταγωδώς. Τα «όχι» έπεσαν βροχή. Κι έτσι ο Ν. Ηλιόπουλος, παρότι μόλις 35 ετών, είναι μια σχεδόν αναγκαστική επιλογή από τα «παλιά». Μια υποψηφιότητα η οποία επιβεβαιώνει την πολιτική απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική του πενία. Η σοσιαλδημοκρατική στροφή του Α. Τσίπρα αποδεικνύεται μια στροφή στο κενό. Είναι εν τέλει μια επιλογή που, όπως θα έλεγε και η Μελίνα Μερκούρη, ομολογεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν αρέσει» πια και το ξέρει…
Ο «Μανόλο» μπλοκάρει τον Παππά
«Στην περίπτωση Πετσίτη πού βλέπετε το σκάνδαλο;» αναρωτήθηκε ο Χρ. Σπίρτζης μιλώντας στο Open. Πρόκειται, βέβαια, για τον ίδιο άνθρωπο ο οποίος σε εκείνη την «ιστορική» πλέον συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου -όπου μόνο στα χέρια δεν πιάστηκαν Π. Καμμένος και Ν. Κοτζιάς- δεν είχε… δει και «ακούσει» τίποτα. Αυτό που δεν καταλαβαίνει ο κ. Σπίρτζης φαίνεται ότι το καταλαβαίνει πλέον ο Ν. Παππάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο «φίλος του Μανόλο» ζήτησε να δει τον Α. Τσίπρα μετά τον σάλο που ξεσηκώθηκε με το μπαράζ των αποκαλύψεων για τον βίο και την πολιτεία του Μ. Πετσίτη.
Όμως, από το γραφείο του πρωθυπουργού, λένε οι πληροφορίες, παραπέμφθηκε στον Α. Φλαμπουράρη… Την ίδια ώρα, και παρά τη φαινομενική «ηρεμία» που επικρατεί για την «υπόθεση Μανόλο», ο ΣΥΡΙΖΑ «βράζει». Η γεμάτη αιχμές δήλωση του Νίκου Φίλη φαίνεται ότι είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Καθώς, όπως λέγεται, οι «53» -και όχι μόνο- απαιτούν «πειστικές εξηγήσεις» για το ρόλο του «φίλου» του ΥΨΗΠΤΕ…
Απορίες
1. Τι ακριβώς εννοεί η ΝΔ λέγοντας -για τη Θάνου- ότι θα αποκαταστήσει την αμερόληπτη λειτουργία των ανεξάρτητων Αρχών;
2. Δηλαδή η κυβέρνηση μπορεί να κάνει ακόμα και εκλογές με απευθείας ανάθεση;
Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]