Η κυβέρνηση Τσίπρα υποτίθεται ότι έχει θέσει ως στόχο την επιστροφή των φωτισμένων «μυαλών» έτσι ώστε από τη φυγή του επιστημονικού δυναμικού (brain drain) να περάσουμε στον επαναπατρισμό τους (brain gain). Βέβαια στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ τα κύματα μετανάστευσης ενισχύθηκαν λόγω υποτροπής της κρίσης ενώ η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται την παροχή ψήφου σε όσους εργάζονται στο εξωτερικό.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Αυτές τις ημέρες συζητείται από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αναθεώρηση του Συντάγματος. Για άλλη μία φορά, με ευθύνη όμως όχι του ΠΑΣΟΚ, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν, αλλά του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην κριθεί αναθεωρητέο το άρθρο 16, που απαγορεύει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
Η κυβέρνηση οφείλει να δει με ρεαλισμό το ζήτημα και να αφήσει στην άκρη υποκρισίες και δικαιολογίες. Ο πρωθυπουργός και αρκετοί υπουργοί εμπιστεύονται την εκπαίδευση των παιδιών τους σε ιδιωτικά σχολεία αλλά αρνούνται τη δημιουργία μη κρατικών ΑΕΙ.
Θα πρέπει να επανεξετάσουν τη στάση τους. Οχι μόνο για τα παιδιά τους αλλά κυρίως για τους χιλιάδες επιστήμονες που σήμερα διδάσκουν στα αμφιθέατρα του εξωτερικού και κάλλιστα θα επέστρεφαν εάν δημιουργούνταν αντίστοιχες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Η Κύπρος έχει ήδη πετύχει το δικό της εκπαιδευτικό θαύμα προσελκύοντας χιλιάδες ξένους φοιτητές, μεταξύ αυτών και πολλά Ελληνόπουλα.
Η χώρα μας μπορεί να μετατραπεί σε εκπαιδευτικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Να ιδρυθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου και να τονωθεί η οικονομία από την άφιξη ξένων φοιτητών.
Ας μην χαθεί αυτή η ευκαιρία. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ας κρίνουν αναθεωρητέο το άρθρο 16 ώστε να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες 151 ψήφοι και η επόμενη Βουλή με διευρυμένη πλειοψηφία (180 ψήφων) ας λάβει τις τελικές αποφάσεις.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]