Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Η στάση των βουλευτών του Ποταμιού δεν είναι πλέον δεδομένη ενώ οι 151 βουλευτές δεν μαζεύονται εύκολα όταν ο Ζάεφ, περιχαρής, προκαλεί με τα φροντιστήρια «μακεδονικής γλώσσας» και μιλά για τη «Μακεδονία του Αιγαίου». Για να είμαστε δίκαιοι, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων καθησύχασε τους Ελληνες πολίτες. Οπως είπε, δεν σκοπεύει να προσαρτήσει την Ελλάδα, μάλλον επειδή χαρακτηρίζεται μετριοπαθής. Και όλα αυτά πριν καν κυρωθεί από τη Βουλή το κείμενο των Πρεσπών
Ο κ. Ζάεφ περιφέρει τα καλά της συμφωνίας και πατά πάνω στις υπογραφές της κυβέρνησης ΣΥΕΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. για τη γλώσσα, που είναι βασικό στοιχείο ταυτότητας και την αναγνώριση της μακεδονικής υπηκοότητας.
Ωστόσο, η διαφοροποίηση του Ποταμιού παρασύρει όλο το οικοδόμημα που είχε χτίσει το Μαξίμου. Αλλο είναι να ξεκινάς από 145 βουλευτές, και αυτοί δεν είναι σίγουροι παρακολουθώντας τις γκρίνιες του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μιχελογιαννάκη και άλλο από 151, προσθέτοντας τους «σίγουρους» του Σταύρου Θεοδωράκη. Στην πρώτη περίπτωση οι ανεξάρτητοι βουλευτές δύσκολα θα βάλουν «πλάτη» για να φτάσει ο κ. Τσίπρας στους 151, στη δεύτερη είναι πιο εύκολο να κυρωθεί η συμφωνία με 154-155 ψήφους καθώς δεν θα είναι κρίσιμη η ετυμηγορία κάποιων ανέστιων κομματικά βουλευτών.
Για το λόγο αυτό στο Μαξίμου έχουν τρομοκρατηθεί και βγάζουν το φόβο τους με επιθέσεις κατά του επικεφαλής του Ποταμιού. Ενδεικτική η χθεσινή οργίλη ανακοίνωση της κυβέρνησης, που όπως φάνηκε δεν πείσθηκε από τη χιουμοριστική απάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη ότι έχει συμφωνήσει με τη Ν.Δ. με αντάλλαγμα ένα υπουργείο και δύο τενεκέδες λάδι:
«Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον μάς προξενεί ότι ο ίδιος επιλέγει να σχολιάσει, με χιούμορ είναι η αλήθεια, μόνο ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να έχει λάβει ανταλλάγματα προκειμένου να αλλάξει στάση και όχι την ουσία. Ωραίο το χιούμορ, κι εμείς γελάσαμε. Ωστόσο, θα περιμέναμε και μια απάντηση επί της ουσίας. Εχει αλλάξει στάση για τη συμφωνία των Πρεσπών;», αναρωτιούνται στο Μαξίμου, που ακόμη να βρουν χρόνο για να σχολιάσουν τις δηλώσεις του εταίρου τους Πάνου Καμμένου ότι η συμφωνία είναι «νεκρή».
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Η αλήθεια είναι ότι κανείς βουλευτής της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να πει «ναι» σε μία συμφωνία όταν η άλλη πλευρά μιλά για «μειονότητες» και δεν κρύβει ανιστόρητες διεκδικήσεις. Η συμφωνία είναι κακή γιατί είναι ετεροβαρής.
Αναβαθμίζει τη θέση της ΠΓΔΜ χωρίς η Ελλάδα να έχει κανένα όφελος. Για αυτό στην κυβέρνηση βλέπουν το τέλος να έρχεται νωρίτερα και βγάζουν επιθετικότητα…
Οι «αλήθειες» του Τσίπρα και τα Fake News
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε για άλλη μία φορά στα fake news και επιτέθηκε στα μέσα ενημέρωσης γιατί όπως είπε παρερμήνευσαν δήλωσή του στη συνάντηση που είχε με κατοίκους στο Μάτι. Η εμμονή της κυβέρνησης αλλά και του πρωθυπουργού στο ζήτημα των fake news κρύβει ενοχικά σύνδρομα. Ο κ. Τσίπρας έχει πει τόσα πολλά ψέματα προκειμένου να βρεθεί στην εξουσία και προσπαθεί να βγάλει αυτή την ταμπέλα από πάνω του. Εχει μοιράσει όμως πολλά fake news που έχουν κοσμήσει κατά καιρούς πρωτοσέλιδα. «Μνημόνιο; Forget it» την παραμονή του Μνημονίου, «Ούτε ένα νέο μέτρο λιτότητας» λίγο πριν από την κατάθεση μέτρων ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων, είναι μερικά από αυτά που έχουν χαρίσει άφθονο γέλιο.
Επομένως ας αφήσει ο πρωθυπουργός τα κηρύγματα για τα fake news γιατί ο ίδιος έχει στήσει μία βιομηχανία παραγωγής προπαγάνδας και ψεύδους.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]