Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
Η κυβέρνηση πιστεύει στην πολιτική των επιδομάτων. Η επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως ασκεί ταξική οικονομική πολιτική. Δηλαδή, στο Μαξίμου ισχυρίζονται ότι βοηθούν τους αδύναμους και κυνηγούν το κεφάλαιο. Η πραγματικότητα, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύει πως κι αυτό το επιχείρημα δεν είναι παρά προεκλογικός… σανός.
ΣΥΜΦΩΝΑ με την έκθεση του ΟΟΣΑ -που δημοσιεύθηκε μόλις προχθές- τα έσοδα από έμμεσους φόρους ανήλθαν για το 2017 στο το 15,4% του ΑΕΠ, περίπου 29 δισεκατομμύρια ευρώ. Και είναι δεδομένο πως η υπερφορολόγηση μέσω έμμεσων φόρων πλήττει κυρίως τους μη έχοντες. Επίσης, σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι η εισπραξιμότητα των έμμεσων φόρων φτάνει μόνο στο 60%. Κάτι που σημαίνει πως η υψηλή φορολογία «αναγκάζει» πολίτες και επαγγελματίες να συνεταιρίζονται στη φοροδιαφυγή για να γλιτώσουν το κατιτίς σε κάθε συναλλαγή.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ προκύπτει ότι οι έμμεσοι φόροι αντιστοιχούν στο 26,2% των φορολογικών εσόδων της Γερμανίας, στο 29,1% της Ισπανίας και στο 24,4% της Γαλλίας.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
ΤΟ επιχείρημα της «αριστερής» κυβέρνησης περί ταξικής φορολόγησης καταρρέει από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Κανείς, επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάει πως στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη μειωθεί μία φορά το αφορολόγητο και σύμφωνα με όσα έχουν ήδη ψηφιστεί στη Βουλή προβλέπεται νέα μείωση από το 2020 που θα επιβαρύνει κυρίως τα πολύ χαμηλά εισοδήματα. Την ίδια ώρα το Μαξίμου και τα κυβερνητικά στελέχη πανηγυρίζουν για ετήσια υπερπλεονάσματα δισεκατομμυρίων.
ΑΣ αφήσουμε στην άκρη τις διαμάχες ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. και τον προεκλογικό σανό. Και ας σκεφτούμε πόσο σημαντική ελάφρυνση θα είχαν στο μηνιαίο προϋπολογισμό τα νοικοκυριά αν αντί για υπερπλεονάσματα και διανομή κοινωνικών μερισμάτων μειώνονταν οι έμμεσοι φόροι. Αν ο ανώτατος συντελεστής ΦΠΑ μειωνόταν από το 24% στο 19% ή αν βλέπαμε αύριο τη βενζίνη να πέφτει από τα 1,5 ευρώ στο 1,3 ευρώ και το πετρέλαιο θέρμανσης κάτω από το 1 ευρώ λόγω μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Οι περισσότεροι πολίτες και κυρίως οι μη έχοντες θα είχαν ένα μικρό μηνιαίο «μέρισμα» στην τσέπη, θα «άντεχαν» να ανάβουν καλοριφέρ τις κρύες νύχτες του χειμώνα και θα έκοβαν περισσότερες αποδείξεις.
Η μείωση της έμμεσης φορολογίας, εδώ που έχουμε φτάσει, δεν αποτελεί ζήτημα ιδεολογικής/κομματικής αντιπαράθεσης. Αποτελεί ζήτημα επιβίωσης της κοινωνίας. Και συγχρόνως και της οικονομίας.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου</p
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]