Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ταμείο, η παγκόσμια ανάπτυξη θα υποχωρήσει σε ετήσιο ρυθμό 2,8%, μισή ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από ό,τι προβλεπόταν τον Ιανουάριο. Μια αναιμική ανάκαμψη της τάξης του 3% είναι πιθανή το 2026, πράγμα, ωστόσο, που σημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία για τα επόμενα δύο χρόνια θα αναπτύσσεται πολύ κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 3,7%. Η πρόοδος στην προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός θα πληγεί επίσης, σύμφωνα με το Ταμείο.
Το επιθετικό σχέδιο επιβολής δασμών από τον Τραμπ –ένας φόρος 10% σε σχεδόν όλα τα προϊόντα που εισάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο καθώς και σημαντικά υψηλότερες εισφορές σε αγαθά από δεκάδες κράτη– θα πλήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εμπορικούς εταίρους τους, σημειώνει το ΔΝΤ.
Η επιβράδυνση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονη για την αμερικανική οικονομία, η οποία, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα αναπτυχθεί φέτος με ετήσιο ρυθμό 1,8%, εκτίμηση σημαντικά χαμηλότερη συγκριτικά με αυτή του Ιανουαρίου.
«Το τοπίο άλλαξε γρήγορα», δήλωσε ο Πιέρ-Ολιβιέρ Γκουρίντσας, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ. «Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, καθώς το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα που λειτουργούσε τα τελευταία 80 χρόνια επαναπροσδιορίζεται».
Ιδιαίτερα έντονη είναι η αναθεώρηση για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες καταγράφουν τη μεγαλύτερη υποβάθμιση μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών. Η ανάπτυξη για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εκτιμάται τώρα στο 1,8%, από 2,7% που προβλεπόταν προηγουμένως. Πλήγμα δέχεται και η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, με το ΔΝΤ να μειώνει την πρόβλεψη για το 2025 στο 1,1%, έναντι αρχικής εκτίμησης για 1,6%.
Παράλληλα, το ΔΝΤ αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την Κίνα, τον Καναδά και το Μεξικό, ενώ μόνη εξαίρεση αποτελεί η Ισπανία. Ειδικότερα, η ανάπτυξη της Κίνας για το 2025 εκτιμάται πλέον στο 4%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 4,6%, με τις αρχές να δίνουν έμφαση σε πιο συγκρατημένες πολιτικές ενίσχυσης της οικονομίας.
Για τον Καναδά, η ανάπτυξη προβλέπεται στο 1,4%, έναντι 2% που προέβλεπε το ΔΝΤ τον Ιανουάριο, με την έκθεση να επισημαίνει την αβεβαιότητα λόγω δασμών και τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις ως καθοριστικούς παράγοντες. Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η πρόβλεψη για το Μεξικό, το οποίο αναμένεται να καταγράψει ύφεση 0,3% φέτος, σε πλήρη αντίθεση με την αρχική πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,4%.
Το ΔΝΤ προβλέπει μηδενική ανάπτυξη για τη Γερμανία, 0,6% για τη Γαλλία και 0,4% για την Ιταλία (αντίστοιχη μείωση 0,2 και 0,3 σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιανουαρίου). «Οι δασμοί θα αποδυναμώσουν τη μέτρια οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη, παρά την αύξηση των δημόσιων δαπανών σε ορισμένες χώρες, όπως στη Γερμανία», είπε ο Γκουρενσά, σημειώνοντας ότι «οι δαπάνες για υποδομές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης».
Στον αντίποδα, η Ισπανία αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα, με την εκτίμηση για την ανάπτυξή της να αναβαθμίζεται στο 2,5% από 2,3%. Το ΔΝΤ αποδίδει την αναβάθμιση στην έντονη οικονομική δραστηριότητα που έχει πυροδοτήσει η ανασυγκρότηση περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του προηγούμενου έτους.
ΔΝΤ: Οι προβλέψεις για την Ελλάδα
Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 2% για το 2025 και του 1,8% για το 2026, υποδεικνύοντας μία μείωση από το 2,3% του 2024. Ωστόσο, οι επιδόσεις αυτές παραμένουν σημαντικά υψηλότερες από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, για την οποία προβλέπεται ανάπτυξη μόλις 0,7% το 2025 και 1,2% το 2026.
Το Ταμείο αποδίδει την αναπτυξιακή δυναμική στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης (ΤΑΑ), καθώς και στις ευκαιρίες που προκύπτουν από τις μεταρρυθμίσεις, παρά την επιβάρυνση από τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις.
Ως προς τον πληθωρισμό, οι εκτιμήσεις είναι συγκρατημένα αισιόδοξες. Το 2024 έκλεισε με πληθωρισμό στο 3%, ενώ για το 2025 προβλέπεται πτώση στο 2,4% και περαιτέρω μείωση στο 2,1% το 2026. Το ΔΝΤ εξηγεί την εμμονή του υψηλότερου πληθωρισμού στην Ελλάδα –σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο– με την επίδραση των υπηρεσιών και τον δομικό πληθωρισμό. Παρά την αποκλιμάκωση των τιμών στην ενέργεια, οι ανατιμήσεις συνεχίζονται σε άλλους τομείς της οικονομίας.
Ιδιαίτερα θετική είναι η πρόβλεψη για την αγορά εργασίας. Η ανεργία αναμένεται να μειωθεί στο 9,4% το 2025 και στο 9% το 2026, ενώ ως το 2030 εκτιμάται ότι θα φτάσει το 7%, προσεγγίζοντας τα μέσα επίπεδα της Ε.Ε. Αυτή η εξέλιξη δείχνει σαφή αποκατάσταση μετά την παρατεταμένη κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.
Ωστόσο, ένα σημαντικό «αγκάθι» παραμένει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, με το έλλειμμα να προβλέπεται στο 6,5% του ΑΕΠ για το 2025 και στο 5,9% το 2026. Το Ταμείο αποδίδει τη δυσμενή αυτή εικόνα στην περιορισμένη εξαγωγική βάση της χώρας και στις εξωτερικές πιέσεις που εντείνονται λόγω του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.
Μακροπρόθεσμα, το ΔΝΤ προβλέπει σταδιακή επιβράδυνση της ελληνικής ανάπτυξης κοντά στο 1,5% μέχρι το 2028, εφόσον δεν διατηρηθεί ο ρυθμός επενδύσεων των τελευταίων ετών. Σημειώνει επίσης ότι η αύξηση της παραγωγικότητας και η καλύτερη ενσωμάτωση μεταναστών και προσφύγων μπορούν να συμβάλουν σε πιο βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ ενθαρρύνει τη συμμετοχή των γυναικών και των ηλικιωμένων στην αγορά εργασίας.
Ειδήσεις Σήμερα
- Τράπεζα της Ελλάδας: Πάνω από 1,5 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα Ιανουάριο και Φεβρουάριο
- «Βόμβα» για τα Airbnb: Ανυπόστατη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για το τέλος επιτηδεύματος – Αποφασίζει η Ολομέλεια
- Επιστροφή ενοικίου: Ποιοι, πότε και πόσα θα πάρουν [παραδείγματα]
- Επίδομα 250 ευρώ σε συνταξιούχους και ΑΜΕΑ: Ποιοι οι δικαιούχοι, πότε θα το πάρουν
- Μέτρα στήριξης: Ποιοι θα πάρουν επιστροφή ενοικίου και ποιοι συνταξιούχοι το επίδομα των 250 ευρώ – Ολα τα εισοδηματικά κριτήρια