Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Ηταν τότε που ο κ. Τσίπρας μιλούσε για μεγάλες φουρτούνες τις οποίες όμως δεν φοβόταν γιατί «η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία μπορεί να ανοιχτεί σε καινούργιες θάλασσες και πελάγη για να φτάσει σε νέα και ασφαλή λιμάνια», υπονοώντας την έξοδο από την ευρωζώνη.
Ευτυχώς ο Πούτιν δεν είχε εύκαιρες μηχανές, τηλεφώνησε στον Ολάντ για να τον ενημερώσει για το ελληνικό αίτημα και τελικώς η έφοδος στο Νομισματοκοπείο ματαιώθηκε. Ωστόσο, το τίμημα της φουρτούνας το πληρώσαμε και μάλιστα ακριβά. Οι φτωχοί έγιναν περισσότεροι και φτωχότεροι, η μεσαία τάξη εξαϋλώθηκε, η δημόσια περιουσία πέρασε στον έλεγχο των δανειστών, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε και η λιτότητα μονιμοποιήθηκε.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός εξέφραζε την ικανοποίησή του γιατί η κυβέρνησή του δεν επέλεξε τη ρήξη και απέφυγε το Grexit φέρνοντας ως παράδειγμα προς αποφυγήν το τι συμβαίνει στη Βρετανία με το Brexit. Είμαστε βέβαιοι ότι στις σημερινές του δηλώσεις στο Κρεμλίνο δεν θα επαναλάβει τα περί «νέων και ασφαλών λιμένων». Δεν χρειάζεται, το καράβι το 2015 έπεσε στην ξέρα και διεσώθη τελευταία στιγμή.
Μόνο που χάθηκαν σχεδόν 4 χρόνια προκειμένου το σκαρί να επιδιορθωθεί και τώρα ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να το βγάλει στην ανοιχτή θάλασσα των αγορών. Οι φουρτούνες είναι μεγάλες και η Ελλάδα βγαίνει στα πελάγη όταν έπρεπε να φυλαχτεί. Τα διεθνή χρηματιστήρια καταρρέουν και χάνουν τα κέρδη της διετίας. Τα επιτόκια των ομολόγων ανεβαίνουν και το κλίμα δεν ευνοεί τοποθετήσεις σε χώρες υψηλού ρίσκου.
Το 2015 είχαμε νηνεμία αλλά ο κ. Τσίπρας κατάφερε να συγκρουστεί με την πραγματικότητα και να βυθίσει την οικονομία. Τώρα τα νταούλια ακούγονται από μακριά και οι αγορές βρίσκονται σε μεγάλη αναταραχή. Μόνο που δεν είναι θαυμάσια η κατάσταση, όπως έλεγε ο «Μεγάλος Τιμονιέρης» αλλά επικίνδυνη. Γιατί τώρα δεν ψάχνουμε πιεστήρια στη Μόσχα για να τυπώσουμε δραχμές αλλά δεν έχουμε πρόσβαση στις «μηχανές» του ευρώ, μέσω της πρόσβασης στις αγορές.
Εθνικός κίνδυνος το δημογραφικό
Το δημογραφικό είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα σύμφωνα με τις διαπιστώσεις σχετικής έρευνας του ΣΕΒ. Ο πληθυσμός μειώνεται από το 2100 ενώ στα χρόνια της κρίσης, μεταξύ 2009 και 2017, η μείωση των γεννήσεων συγκρίνεται μόνο με τη δεκαετία του 1940. Σύμφωνα με τους ερευνητές του ΣΕΒ εάν δεν ανακάμψει δυναμικά ο πληθυσμός, όλα τα παιδιά που δεν γεννήθηκαν ή δεν θα γεννηθούν από εδώ και πέρα, θα λείπουν ως παραγωγικό δυναμικό στις δεκαετίες του 2030 και 2040, και αυτό θα προκαλέσει καθήλωση της δυνητικής ανάπτυξης της χώρας. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί τη δεκαετία του 1980, όταν σημειώθηκε αντίστοιχη μείωση γεννήσεων. Τότε, οι μετανάστες και τα δανεικά από το εξωτερικό αποκατέστησαν κάποια ισορροπία, η οποία, όμως, κατέρρευσε με το ξέσπασμα της κρίσης, και τη συνακόλουθη εξαφάνιση των δανεικών, αλλά και των μεταναστευτικών ροών (που έγιναν αρνητικές λόγω της μετανάστευσης κατοίκων στο εξωτερικό).
Χθες ο βουλευτής Λαρίσης της Ν.Δ. κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος παρουσίασε τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το δημογραφικό, μεταξύ των οποίων είναι η αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, η χορήγηση ειδικού οικονομικού βοηθήματος σε περίπτωση γέννησης δεύτερου παιδιού εντός 30 μηνών και η στήριξη της οικογένειας, ιδίως κατά την προσχολική περίοδο. Ας ελπίσουμε ότι ο δημόσιος διάλογος για το δημογραφικό θα συνεχισθεί και θα ληφθούν απόφάσεις γιατί το πρόβλημα δεν είναι απλώς οικονομικό αλλά κυρίως εθνικό.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]