Με απλά λόγια, ο παραιτηθείς ΥΠΕΞ προφανώς υπονοεί ότι ο διάδοχός του στη θέση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, δηλαδή ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, έχει αφήσει τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ να αλωνίζει και να προκαλεί.
Ομως δυστυχώς είναι αργά για επιπλήξεις, όταν έχουν πέσει ήδη οι υπογραφές στις Πρέσπες. Ο κ. Ζάεφ όταν αναφέρεται στη «μακεδονική γλώσσα» δεν «αυθαιρετεί». Βασίζεται επακριβώς στα άρθρα της συμφωνίας που αναγνωρίζει τη «μακεδονική» ως την επίσημη γλώσσα της γειτονικής χώρας.
Και όταν αναγνωρίζει τη γλώσσα, αναγνωρίζει και «ταυτότητα» και από εκεί βεβαίως ξεκινούν πλέον οι ανιστόρητοι και προκλητικοί ισχυρισμού περί δήθεν «μακεδονικής μειονότητας». Ήδη, μάλιστα, στην Αριδαία ιδρύθηκε μια ΜΚΟ για την προστασία της «μακεδονικής» γλώσσας.
Ολα αυτά είναι απότοκα της περιβόητης συμφωνίας που έγινε εν κρυπτώ και με απίστευτη σπουδή λόγω των ισχυρών πιέσεων από τον διεθνή παράγοντα, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Η Ελλάδα με τη συμφωνία των Πρεσπών δεν κερδίζει τίποτα. Ή, για να το πούμε πιο απλά, τα Σκόπια όχι μόνο παίρνουν, αλλά και δεν παραχωρούν το παραμικρό, παρά το γεγονός ότι καίγονται για την ένταξή τους στους διεθνείς οργανισμούς, το ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή οικογένεια.
Αντιθέτως, οι Σκοπιανοί κερδίζουν σημαντικά για αυτούς πράγματα, όπως είναι η «μακεδονική» γλώσσα και «ταυτότητα», που αποτελούσαν βασικές διεκδικήσεις τους και κυρίως δείχνουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω ως προς τις αλυτρωτικές διαθέσεις τους.
Ο αλυτρωτισμός των γειτόνων ενθαρρύνεται από τη συμφωνία, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις Ζάεφ, ο οποίος μάλιστα θεωρείται από τους πλέον μετριοπαθείς των Σκοπίων. Δεν θέλουμε να φανταστούμε τι έχει να γίνει όταν εμφανιστούν και οι σκληροπυρηνικοί, γιατί θα… τραβάμε τα μαλλιά μας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]