Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Κι εκείνος με τη σειρά του έβαλε τον Μ. Νίμιτς να επαναφέρει στην τάξη τον «παρεκτραπέντα» πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, ζητώντας του να σεβαστεί και να τηρήσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Για να έρθει μετά μια ήπια και «στρογγυλή» «επανόρθωση». Στο Μ. Μαξίμου νόμισαν ότι μετά την «επέλαση του αμερικάνικου ιππικού» και τη δήθεν υποχώρηση της ΠΓΔΜ μπορούν να επανέλθουν στο «και ζήσαμε εμείς καλά κι αυτοί καλύτερα» και στο «όλα καλά».
Oμως όλες οι πληροφορίες λένε ότι η τροπή που παίρνει η συμφωνία των Πρεσπών αλλάζει και τα πολιτικά δεδομένα στο εσωτερικό της χώρας. Καθώς βουλευτές άλλων κομμάτων οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί θετικά απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών φέρονται να επανεξετάζουν τη στάση τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι η «σίγουρη πλειοψηφία» για την οποία μιλούσε η κυβέρνηση είναι πλέον εντελώς αμφίβολη.
ΤΟΣΟ η παρέμβαση Νίμιτς όσο και η διήμερη εμμονή της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ στη θέση Ζάεφ ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών θα μπορεί να διδάσκεται η «μακεδονική» γλώσσα και στους «Μακεδόνες του Αιγαίου» βγάζουν ένα πρώτο ασφαλές συμπέρασμα: Η συμφωνία των Πρεσπών -εκτός των άλλων- είναι ένα «σουρωτήρι», το οποίο ο οποιοσδήποτε μπορεί να το ερμηνεύσει όπως θέλει. Αρα -πέραν όλων των άλλων- είναι μια «μη συμφωνία». Και απλώς είναι το «όχημα» για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
«Οδηγοί» αυτού του οχήματος είναι οι Α. Τσίπρας, Ν. Κοτζιάς και Π. Καμμένος. Το κρίσιμο ερώτημα επομένως είναι ποιος ερμηνεύει ορθότερα αυτήν την έωλη συμφωνία, η ελληνική ή σκοπιανή κυβέρνηση; Δυστυχώς όλες οι ενδείξεις αναγορεύουν ως επικρατέστερη την «ερμηνεία Ζάεφ».
Και επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία των Πρεσπών έχει εγκολπώσει τον σκοπιανό αλυτρωτισμό και αντί να τον εξαλείψει, τον αποθράσυνε. Τα πρώτα δείγματα φάνηκαν τόσο κατά τη συζήτηση των προς αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος στη Βουλή της ΠΓΔΜ όσο και από τη στάση των εκπροσώπων της ΠΓΔΜ στην κοινή επιτροπή που εξετάζει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα σχολικά βιβλία των δύο χωρών. Η στάση τους λέγεται ότι ήταν τόσο προκλητική ώστε αναγκάστηκαν να αντιδράσουν ακόμα και τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπίας -διορισμένα από τον αρχιτέκτονα της συμφωνίας Ν. Κοτζιά- «παγώνοντας» τις εργασίες της επιτροπής.
ΤΟ ΚΕΡΑΣΑΚΙ στην τούρτα ήρθε από τον ίδιο τον «φίλο» Ζ. Ζάεφ, ο οποίος, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή του VMRO και προφανώς στην προσπάθειά του να γίνει πιο πειστικός για τα οφέλη της συμφωνίας των Πρεσπών, έκανε την περίφημη δήλωση περί δυνατότητας διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα και στους «Μακεδόνες του Αιγαίου». Μια δήλωση που εκτός όλων των άλλων θέτει ουσιαστικά θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα. Μια δήλωση που προκάλεσε έντονες πολιτικές αντιδράσεις, αλλά και την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Π. Παυλόπουλος είπε ότι «δεν θα δεχθούμε αλυτρωτικές ερμηνείες της συνθήκης των Πρεσπών από τα Σκόπια», καθώς και ότι «τίποτα δεν έχει τελειώσει».
ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ των εξελίξεων στα Σκόπια δείχνει ότι αν οι 8 δώσουν την ψήφο τους και στην τρίτη κρίσιμη ψηφοφορία κι αν ο πρόεδρος Ιβανόφ δεν κωλυσιεργήσει στην κύρωση της αναθεώρησης, η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στην ελληνική Βουλή στα μέσα Ιανουαρίου. Ομως τίποτα δεν αποκλείει -το αντίθετο μάλιστα- ότι τότε θα υπάρχει ένα «νέο εσωτερικό τοπίο» στην Ελλάδα. Με τον Α. Τσίπρα να μετρά ξανά από το 146 για εξεύρεση των 151 που απαιτούνται….
Η μεγαλειώδης γκάφα του πρωθυπουργού
Μύλος έγινε το Μ. Μαξίμου μόλις έγινε γνωστό ότι ο Ριχάρδος και τα υπόλοιπα μέλη της «συμμορίας» αποφυλακίζονται. Στο κέντρο του «μύλου» βρέθηκαν η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ο. Γεροβασίλη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Καλογήρου και ο Δ. Τζανακόπουλος, με τον Α. Τσίπρα σε έξαλλη κατάσταση -όπως περιγράφεται- να ζητά εξηγήσεις για το ποιος τον «πήρε στο λαιμό του» και «ποιος τον εξέθεσε».
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Από την πλευρά του μάλλον δίκιο είχε, γιατί πριν ανέβει στο βήμα της Βουλής και πανηγυρίσει για τη «μεγάλη επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ.» και πριν δώσει πολιτικές προεκτάσεις στη σύλληψη του ενεχυροδανειστή, τον είχαν διαβεβαιώσει ότι η υπόθεση ήταν «δεμένη». Κι έτσι πρωθυπουργός της χώρας βρέθηκε στο βήμα της Βουλής, μπροστά στις κάμερες, να κατακεραυνώνει το κύκλωμα που «είχε ξεζουμίσει χιλιάδες συμπολίτες μας τα πρώτα χρόνια της κρίσης» και τα «εγκλήματα των λευκών κολάρων»! Διασυρμός.
Επώδυνος διασυρμός, ιδιαίτερα μάλιστα όταν την ώρα που τα έλεγε όλα αυτά κανένας από τους «Ριχάρδους» ούτε είχε απολογηθεί και κυρίως δεν του είχε ασκηθεί δίωξη καν! Ψάχνοντας τον «ένοχο» του διασυρμού του, ο πρωθυπουργός έπεσε πάνω στο «χάος του ερασιτεχνισμού και της προχειρότητας» με το οποίο κυβερνάει. Η Δικαιοσύνη να τα ρίχνει στην ΕΛ.ΑΣ. που αγνοούσε τη νομοθεσία και η ΕΛ.ΑΣ. να διαρρέει ότι εμείς ακολουθούσαμε τις οδηγίες της Δικαιοσύνης.
Η προχειρότητα και ο ερασιτεχνισμός έχουν κάνει την εμφάνισή τους πολλές φορές ως τώρα. Από την υπερήφανη διαπραγμάτευση που έκανε το όχι ναι κι έφερε το τρίτο Μνημόνιο, μέχρι τα μεγαλειώδη φιάσκα της Novartis, του ΚΕΕΛΠΝΟ και τις ανύπαρκτες κλούβες των ΜΑΤ έξω από το Μ. Μαξίμου. Ομως αυτό που φαίνεται ν’ αρνείται να καταλάβει ακόμα ο πρωθυπουργός είναι ότι όλο αυτό το «κάτι σαν κυβέρνηση» είναι δικό του δημιούργημα.
Η «παρέα της Καισαριανής» και η ΔΕΠΑ
Εντονη ανησυχία και νευρικότητα επικρατεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μ. Μαξίμου για την υπόθεση της ΔΕΠΑ. Γεγονός που εξηγεί και την αμηχανία της κυβέρνησης, αλλά και την αφωνία της, παρά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Κι ο λόγος φαίνεται ότι είναι απλός. Το Μ. Μαξίμου αισθάνεται τον κλοιό της ΔΕΠΑ να σφίγγει γύρω από το λαιμό του, καθώς -όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες-επικείμενες αποκαλύψεις εμπλέκουν στην υπόθεση στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, ο οποίος διατηρούσε στενές σχέσεις με τον Λ. Λαυρεντιάδη εδώ και χρόνια. Από την εποχή της «παρέας της Καισαριανής».
Μέλος της οποίας ήταν και ο μετέπειτα διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θ. Κιτσάκος, ως μέλος της τοπικής του ΣΥΡΙΖΑ Καισαριανής τότε. Σε αυτήν την παρέα συμμετείχε και ο πολύ στενός συνεργάτης του Α. Τσίπρα. Από τους πιο στενούς του. Αυτή «η παρέα της Καισαριανής» έφερε τον Θ. Κιτσάκο πολύ κοντά στον Λ. Λαυρεντιάδη.
Με αποτέλεσμα ο αποπεμφθείς από τη ΔΕΠΑ και νυν καταγγέλλων 7 υπουργούς «που γνώριζαν» να θητεύσει στην εταιρία ELFE, η οποία με χαριστικές κυβερνητικές μεθοδεύσεις έχει «φεσώσει» το Δημόσιο με πάνω από 120 εκατ. ευρώ. Φαίνεται, λοιπόν, ότι πλησιάζει η ώρα να μαθευτεί ποιος στενός συνεργάτης του Α. Τσίπρα βρίσκεται εντέλει πίσω από αυτήν τη σκανδαλώδη υπόθεση. Κι αυτό προκαλεί εκνευρισμό στο Μ. Μαξίμου. Αλλά και αντιδράσεις από άλλους εμπλεκόμενους υπουργούς. Ακούγεται, πχ., ότι ο Α. Φλαμπουράρης, που είναι ένας από τους 7 που «ήξεραν», είναι σφόδρα ενοχλημένος. Γιατί, όπως λέει, με βάλανε στο κάδρο, ενώ εγώ ασχολήθηκα μόνο με τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στην περίπτωση που έκλεινε η ELFE.
Το ακόμα πιο περίεργο είναι ότι από τις αρχές του 2016 είχε διαρρεύσει το σχέδιο το οποίο έγινε πράξη! Πώς δηλαδή η ELFE του κ. Λαυρεντιάδη ενώ θα ήταν ουσιαστικά «κουφάρι» θα συνέχιζε να προμηθεύεται από τη ΔΕΠΑ κανονικά, χωρίς όμως να πληρώνει τα χρέη της…
Απορίες
1. Είπε ο Τσίπρας «η Μακεδονία είναι ένα μεγάλο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής Ιστορίας». Της νέας θα συνεχίσει να είναι άραγε;
2. Είπε ο Ν. Ηλιόπουλος ότι «ο Μπακογιάννης παίζει με ακροδεξιά ατζέντα»; Ε, αυτός δεν θα είναι ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Αθηναίων;
Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]