Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Οι περιπτώσεις της Αννας Κορακάκη και της Κατερίνας Στεφανίδη (κυρίως της δεύτερης) αποδεικνύουν πως δεν είμαστε άξιοι να χαρούμε τους νέους και τις νέες μας που ξεχωρίζουν, αν πρώτα δεν παραδώσουν πολιτικά διαπιστευτήρια. Είναι δικοί μας ή είναι με τους άλλους; Στηρίζουν τον λαϊκό, ταπεινό και σοσιαλιστικό (λέμε τώρα) ΣΥΡΙΖΑ ή είναι φιλελέδες και κρυφο-Πασόκοι;
Η ΠΛΑΚΑ είναι ότι ειδικά στην περίπτωση της Ελληνίδας πρωταθλήτριας, οι οικογενειακές καταβολές της ήταν ό,τι έπρεπε για να χαρεί η Κουμουνδούρου. Μην ξεχνάμε ότι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας έσπευσε εκτός από την Κατερίνα να συγχαρεί τη «συντρόφισσα Ζωή», τη μητέρα δηλαδή της αθλήτριας, η οποία, εκτός από σπουδαία προπονήτρια και αθλήτρια και η ίδια, τυγχάνει να έχει πολιτευτεί με τη δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην Παλλήνη. Μόνο που η Αμερική, όπου ζει η Κατερίνα, είναι λίγο μακριά για συντροφικές ιστορίες.
ΑΣ ΔΟΥΜΕ όμως τι έχει πετύχει και ποια είναι αυτή η κοπέλα. Μεγάλωσε στην Αθήνα, με πατέρα αθλητή του τριπλούν και μητέρα σπρίντερ. Η σπουδαία αθλητική της καριέρα φάνηκε από νωρίς όταν στα 15 της έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ Νέων με άλμα στα 4,37 μ., και ακλούθησαν πλήθος διακρίσεων σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. Χρυσό στο Παγκόσμιο Κορασίδων το 2005, 2η στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κορασίδων το 2007, 3η στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νεανίδων το 2008, 2η στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων το 2011, 3η στην Πανεπιστημιάδα το 2011.
Νέο ατομικό ρεκόρ τον Ιούλιο του 2012 στην Καλιφόρνια με 4,51 μέτρα και πανελλήνιο ρεκόρ Νεανίδων (4,37 μ.). Το 2014 στον ανοικτό στίβο βελτίωσε το προσωπικό της ρεκόρ στα 4,57 μ. και πέτυχε νέο ρεκόρ στα 4,60 μ. στη Νέα Υόρκη. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ομάδων του Ταλίν κερδίζει με άλμα στα 4,55 μ., ενώ στο Ντάιμοντ Λιγκ της Γλασκόβης ανεβαίνει στα 4,65 μ. Μία εβδομάδα πριν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανεβαίνει στα 4,71 που ισοφάρισε το εθνικό ρεκόρ για τον ανοικτό στίβο.
Για όλα φταίει το… μολύβι
Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2014 κερδίζει το ασημένιο μετάλλιο με άλμα στα 4,60 μ. ενώ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου το 2015 κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο με 4,75 μ. Φέτος κατέκτησε την 3η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου με 4,80 μ. και μετά ήρθε το Χρυσό των Ολυμπιονικών του Ρίο με άλμα στα 4,85 μ.
ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ αναλυτικά; Γιατί δείχνει τα χρόνια, τις προσπάθειες και την προσήλωση στον στόχο της. Δεν είναι μόνο οι 48 πόντοι υψηλότερα που κατέκτησε στα έντεκα αυτά χρόνια η 26χρονη σήμερα κοπέλα, είναι παράλληλα και οι σπουδές της. Με αθλητική υποτροφία από το πανεπιστήμιο του Στάντφορντ, είναι αυτή τη στιγμή υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα της Ψυχολογίας και ζει με τον άντρα και προπονητή της Μιτς Κρίερ στην Αμερική.
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ υπολόγισε σωστά η Στεφανίδη είναι ότι τα τελευταία χρόνια άλλαξε άρδην η πολιτική ατμόσφαιρα στη χώρα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τη δική του προπόνηση και πόντο με τον πόντο να κερδίζει την εξουσία. Ηταν ένας κομματικός αγώνας που είχε μνημονιακά δράματα, αγανακτισμένους πολίτες, διαμαρτυρίες στους δρόμους, ρητορική μίσους, πολιτικές καραμπόλες και απρόσμενα ρεκόρ στην κάλπη. Και πολλή διχόνοια. Η ξέφρενη πορεία ενός κόμματος από το 4% στο 36% δημιούργησε συνθήκες πολιτικού βέρτιγκο με τον ΣΥΡΙΖΑ να θεωρείται κάτι σαν την κολυμβήθρα του Σιλωάμ.
Ο πολιτικός διχασμός που δημιουργήθηκε στην κοινωνία, με τους γερμανοτσολιάδες και τους πατριώτες, με τους διαπλεκόμενους και τους μενουμευρωπαίους, με τη στοχοποίηση Μέσων Ενημέρωσης και τον στιγματισμό όσων τόλμησαν να παραμείνουν στη Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ (βλέπε περίπτωση Πύρρου Δήμα) οδήγησαν σε ένα πολιτικό σκηνικό που μοιάζει να έχει βγει από παραμορφωτικό καθρέφτη: Τίποτα δεν έχει φυσιολογική διάσταση, όλα δείχνουν μικρότερα ή μεγαλύτερα.
Η «ΚΟΝΤΡΑ» της Κατερίνας Στεφανίδη με συγκεκριμένη εφημερίδα προφανώς και δεν έχει τίποτα προσωπικό. Οπως προφανέστατα και η Ελληνίδα αθλήτρια γνωρίζει ποια είναι η «Αυγή» και τι αντιπροσωπεύει. Ολες της λοιπόν οι απαντήσεις, από το «δεν πηδάμε μια φορά στα τέσσερα χρόνια», μέχρι «δεν γνωρίζω ποια είναι η εφημερίδα», ήταν συνειδητοποιημένες απαντήσεις που ήθελαν να διώξουν μακριά από εκείνη οποιαδήποτε προσπάθεια κομματικοποίησης του αθλητικού επιτεύγματός της, όπως και όλων των υπολοίπων αθλητών. Και στο κάτω-κάτω Ολυμπιονίκες είναι, όχι Ολύμπιοι Θεοί που τους αποκαθηλώνουμε αν δεν εισακούουν τις πολιτικές προσευχές μας.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι Αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου