Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Δεκαεπτά χρόνια από τότε που το Ελληνικό σταμάτησε να λειτουργεί, επτά χρόνια από την προκήρυξη του διαγωνισμού, πέντε χρόνια από την ψήφιση του νόμου για την παραχώρηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου και της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά και μερικούς μήνες μετά το ξεμπλοκάρισμα (;) της επένδυσης, οι υπηρεσίες που λειτουργούσαν στο χώρο εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί. Λίγο πριν μπουν οι μπουλντόζες για να ξεκινήσουν τα έργα, το Δημόσιο ανακαλύπτει για μία ακόμα φορά ότι δεν έχει προνοήσει για τη μετεγκατάσταση νευραλγικών υπηρεσιών. Οπως εκτιμάται είναι τουλάχιστον 69 οι φορείς που πρέπει να μεταφερθούν, ανάμεσά τους η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το αμαξοστάσιο της ΟΣΥ και η Μονάδα Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού.
Υποτίθεται ότι η ολοκλήρωση των διαδικασιών μετεγκατάστασης πρέπει να έχει επιτευχθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου (αν ήμασταν σατιρική εκπομπή εδώ ο σκηνοθέτης έπρεπε να «ριξει» ήχους γέλιων). Το δια ταύτα είναι η προφανής αδυναμία και η προκλητική αδιαφορία του κεντρικού κράτους να ελέγξει τις υπηρεσίες του, από το δασαρχείο μέχρι την αρχαιολογική υπηρεσία. Αποτέλεσμα, όλα τα προηγούμενα χρόνια πέρασαν με ατελείωτες διαπραγματεύσεις, συνδικαλιστικές αντιδράσεις και χρονοβόρες γραφειοκρατίες. Ετσι, κυριολεκτικά στο «και πέντε» αναγκάζονται να βρίσκουν λύσεις-Φρανκεστάιν για την όπως όπως μετεγκατάσταση. Πάρτε για παράδειγμα τη Μονάδα Ειδικών Αποστολών.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Τόσα χρόνια ήξεραν πως πρέπει να ξεσπιτώσουν τα «βατράχια», αλλά οι πολιτικοί προϊστάμενοι τους αγρόν ηγόραζαν. Τελευταία στιγμή και υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου, στέλνουν τη Μονάδα στον Σκαραμαγκά, σε ένα σημείο που επιχειρησιακά είναι το λιγότερο ακατάλληλο, αφού είναι μακριά από τη θάλασσα (σε απόσταση 2 χλμ.) και σε περίπτωση νυχτερινής αποστολής θα πρέπει να αιτούνται άδεια από το Πολεμικό Ναυτικό (ρεπορτάζ Αναστασία Βαμβακά από τον χθεσινό «Ε.Τ.»). Καλά έλεγε τότε ο Αριστείδης Μπαλτάς, στη σχετική συζήτηση στη Βουλή, πως ο δρόμος προς τον Σοσιαλισμό έχει ήττες και συμβιβασμούς. Μόνο που εννοούσε το δρόμο προς το Ελληνικό.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]