Ηδη όλο το προηγούμενο διάστημα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ενημέρωνε τον πρωθυπουργό για το πώς θα κερδηθεί το στοίχημα της διατήρησης της ομαλότητας στα συλλαλητήρια που θα γίνουν σε όλη τη χώρα την ερχόμενη Παρασκευή. Και αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» θα συνεχιστεί και αυτήν την εβδομάδα, με τον υπουργό που είναι αρμόδιος για τη δημόσια τάξη να παρουσιάζει στον Κυριάκο Μητσοτάκη όλο το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει ήδη καταρτισθεί και τα σενάρια για να αποτραπούν τα όποια έκτροπα ή προβοκάτσιες. «Οι διαδηλώσεις της 28ης Φεβρουαρίου θα αντιμετωπιστούν με σχεδιασμούς αντίστοιχους με εκείνες της 17ης Νοεμβρίου ή της 6ης Δεκεμβρίου», δήλωνε στον «Ε.Τ.» κυβερνητικός παράγοντας.
Ταυτόχρονα, οι επιθέσεις πολλές φορές με μένος εναντίον του πρωθυπουργού, με κομμάτι της αντιπολίτευσης να προσπαθεί να εντάξει στην υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών -ανεπιτυχώς- ακόμα και τον θάνατο του 39χρονου Βασίλη Καλογήρου, έχουν σημάνει συναγερμό στο κυβερνητικό επιτελείο. Κάποιοι βλέπουν ακόμα και ένα υπόγειο σχέδιο αποσταθεροποίησης, με στόχο ακόμα και να πέσει η κυβέρνηση και να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.
Αλλωστε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το είπε ξεκάθαρα χθες: «Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να πέσει γιατί δεν εξασφαλίζει τη δημοκρατία και τη διαφάνεια που απαιτούν οι πολίτες και είναι το οξυγόνο της κοινωνίας». Στο αίτημα της αντιπολίτευσης για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, η κυβέρνηση επιμένει στον σταθερό της στόχο να υλοποιήσει το πρόγραμμά της τα επόμενα δύο χρόνια και να ζητήσει τότε μια νέα ισχυρή εντολή. «Πιστεύουμε στις μονοκομματικές κυβερνήσεις. Η αντιπολίτευση δεν έχει απαντήσει τι ζητάει την επόμενη μέρα των εκλογών. Αρα η ίδια πραγματικότητα, τα αιτήματα και η στρατηγική της αντιπολίτευσης μαρτυρούν τον στόχο της, που είναι η αποσταθεροποίηση», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Σε παράλληλο χρόνο, στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζονται και για τις δύο μεγάλες κοινοβουλευτικές μάχες που θα γίνουν στις 4 και 5 Μαρτίου. Αυτό στο οποίο στοχεύει ο πρωθυπουργός είναι να αποδομηθούν ένα προς ένα τα ψέματα της αντιπολίτευσης σχετικά με το θέμα της τραγωδίας των Τεμπών και να αποκατασταθεί η αλήθεια.
Οι μύθοι που έχουν χτιστεί γύρω από το αφήγημα της συγκάλυψης είναι πλέον πολλοί και οι πολίτες δεν ξέρουν τι είναι αλήθεια και τι ψέμα και για τον λόγο αυτόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει, απευθυνόμενος κυρίως στον λαό, να εξηγήσει όσο πιο καθαρά τι συνέβη. Σε αυτό θα συμβάλει και το πόρισμα που θα δημοσιευθεί μια ημέρα πριν τα συλλαλητήρια, στις 27 Φεβρουαρίου.
Η έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας των Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) θα παρουσιαστεί δημόσια την ερχόμενη Πέμπτη παρουσία της τριμελούς επιτροπής διερεύνησης. Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα έχουν δει ήδη το φως της δημοσιότητας, το τελικό πόρισμα 200 σελίδων του ΕΟΔΑΣΑΑΜ δεν πρόκειται να διαφέρει από την αρχική εκτίμηση των ερευνητών πως τα έλαια σιλικόνης των μετασχηματιστών στις μηχανές της εμπορικής αμαξοστοιχίας δεν εξηγούν τη φωτιά που ενδεχομένως ευθύνεται για τον θάνατο 5 ατόμων από τα 57 θύματα του δυστυχήματος.
ΕΡΓΑΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ ΑΠΟ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΦΑΜΕΛΛΟ
Ποντάρουν τα ρέστα τους στις διαδηλώσεις
Μπροστά στο αδιέξοδο να καταφέρουν να πείσουν ότι αποτελούν εναλλακτική πολιτική επιλογή, όπως αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση την εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών. Στην τελική ευθεία του συλλαλητηρίου της Παρασκευής, Νίκος Ανδρουλάκης και Σωκράτης Φάμελλος ποντάρουν τα ρέστα τους στις διαδηλώσεις επιχειρώντας να οικειοποιηθούν τη μαζική -όπως αναμένεται- συμμετοχή, μήπως και δραπετεύσουν από την πολιτική τους απομόνωση.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει και ένα μεγάλο εσωκομματικό εμπόδιο μπροστά του. Τις διαφορετικές φωνές για τη στάση του κόμματος απέναντι στην τραγωδία των Τεμπών, οι οποίες άρχισαν να διατυπώνονται δημοσίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι το απόγευμα της Παρασκευής ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, λίγα λεπτά μετά τη δήλωσή του ότι εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη, ανέφερε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι τα μηνύματα που εισέπραττε από τη Χαριλάου Τρικούπη περιείχαν ακόμη και το ενδεχόμενο της διαγραφής του. Στο κλίμα αυτό ο Νίκος Ανδρουλάκης προσπαθεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή που θα βρεθεί στη συγκέντρωση για τα Τέμπη.
«Εχουμε μια κυβέρνηση που μιλά για τον κίνδυνο “αποσταθεροποίησης”. Ποιοι -κύριοι της Νέας Δημοκρατίας- θέλουν την “αποσταθεροποίηση”; Οι πολίτες που ήλπιζαν σε καλύτερη Υγεία και Παιδεία; Οι πολίτες που θέλουν η Δικαιοσύνη να λειτουργεί ανεξάρτητα από την εκάστοτε εξουσία; Οι πολίτες που θέλουν μεταφορές με ασφάλεια και χαμηλό κόστος; Οχι, κ. Μητσοτάκη, δεν θέλουν την “αποσταθεροποίηση”. Θέλουν μια καλύτερη ζωή και αποτύχατε παταγωδώς να τους την προσφέρετε», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης από τη Μυτιλήνη στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, που ξεκίνησε από το Βόρειο Αιγαίο. «Οσο μεγαλώνει το ΠΑΣΟΚ τόσο μεγαλώνει η ελπίδα για την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η πατρίδα μας», ανέφερε ο πρόεδρος του κόμματος.
Στην ίδια κατεύθυνση και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, αν και καταγράφει μονοψήφιο ποσοστό στις δημοσκοπήσεις, όπου εμφανίζεται να είναι… έκτο κόμμα, ζητά εκλογές. «Η πολιτική εξόρμηση του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα συνδέεται με την απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας για δημοκρατία και διαφάνεια, που διατυπώνεται από άκρη σ’ άκρη στη χώρα μας. Το μήνυμα αυτής της εβδομάδας είναι ένα και συγκεκριμένο: να είμαστε όλοι και όλες στα συλλαλητήρια για δημοκρατία και διαφάνεια. Στα συλλαλητήρια που απαιτούν να αλλάξει σελίδα αυτή η χώρα», είπε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του σε χθεσινή εκδήλωση στα Ιωάννινα: «Γιατί το μόνο που είναι ξεκάθαρο, όσο κι αν προσπαθεί να διχάσει ή να φοβίσει ο κ. Μητσοτάκης, είναι ότι η κυβέρνησή του δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη δημοκρατία και τη διαφάνεια που χρειάζεται η χώρα και απαιτούν οι πολίτες. Η απαίτηση των πολιτών είναι να αλλάξει πολιτική. Και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, δυναμώνει, μεγαλώνει, και όπως αποκάλυπτε όλα αυτά τα χρόνια το σχέδιο συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών, έτσι συμβάλει και στο να αλλάξει πολιτικά σελίδα αυτή η χώρα».
Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση αυτή πρέπει να πέσει, γιατί δεν εξασφαλίζει τη δημοκρατία και τη διαφάνεια που απαιτούν οι πολίτες και είναι το οξυγόνο της κοινωνίας».