Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
«Η προσπάθειά σας κυρίως πρέπει να κατατείνει προς τους έχοντες περισσότερα. Είμαι σίγουρος ότι το λαμβάνετε υπόψη σας, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να το επισημάνουμε και να το τονίσουμε, διότι είναι πάρα πολύς ο κόσμος που δεν μπορεί να δώσει φόρους ή εισφορές, πόσω μάλλον αν έχει και άλλα χρέη στο Δημόσιο».
Προφανώς η κυβέρνηση δουλεύει εκτός από τους πολίτες και τον κ. Πιτσιλή. Ο οποίος, κάνοντας τη δουλειά που του ανέθεσαν να κάνει, εφαρμόζει τους νόμους και τις εγκυκλίους του ελληνικού κράτους. Αυτά που προτείνει και ψηφίζει η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, εκεί όπου προεδρεύει ο Νίκος Βούτσης. Από τη μία, δηλαδή, δίνουν το νόμιμο δικαίωμα στην Ανεξάρτητη Αρχή να προχωρά σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και, από την άλλη, τη «συμβουλεύουν» να μην το εφαρμόζει. Ηθικά βεβαίως ουδέν μεμπτόν, αντιθέτως είναι κοινωνικά αποδεκτό αφού χιλιάδες πολίτες έχουν κυριολεκτικά στεγνώσει και δεν έχουν άλλη φοροδοτική ικανότητα. Νομικά και φορολογικά, όμως, υπάρχει ένα θεματάκι.
Η σύνθεση του Τασούλα
Αυτό άλλωστε ήταν και ο λόγος που οι δανειστές επέμεναν στην ανεξαρτητοποίηση της ΑΑΔΕ, βάζοντας ταυτόχρονα εξαιρετικά υψηλούς και αυστηρούς στόχους που για να ικανοποιηθούν θα πρέπει οι αναγκαστικές εισπράξεις να φθάσουν και στους «λιγότερο έχοντες». Ετσι, οι κατασχέσεις το 2017 αυξήθηκαν κατά 12,6% σε σχέση με το 2016, που σημαίνει ότι πέρσι, καθημερινά, γίνονταν περίπου 7.000 κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς.
Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που θα ξεκινήσουν από τις εισπρακτικές υπηρεσίες του κράτους στις 27 Απριλίου. Οι πλειστηριασμοί θα αρχίσουν από τους μεγαλοοφειλέτες, όμως είναι θέμα χρόνου να επεκταθούν και σε μικροοφειλέτες. Αν λοιπόν η κυβέρνηση δεν νομοθετήσει προστασία α’ κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο, πώς και κυρίως για πόσο θα μπορέσει η ΑΑΔΕ να «τρενάρει» το μέτρο;
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]