Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Ωστόσο, λίγες μέρες πριν από αυτή «την ανταλλαγή» είχε προηγηθεί άλλη: Δύο Τούρκοι, ένας στρατιώτης και ένας χαμηλόβαθμος βαθμοφόρος, κάνοντας τη συνήθη περιπολία, από κακές καιρικές συνθήκες βρέθηκαν στο ελληνικό έδαφος. Δεν ξέρω… πόσα βήματα μέσα, αλλά συνελήφθησαν και πέρασαν το βράδυ τους στο ελληνικό φυλάκιο. Οταν ξημέρωσε, ο Ελληνας ταξίαρχος συνεννοήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του και έγινε η ανταλλαγή: Οι δυο Τούρκοι επέστρεψαν στο τουρκικό φυλάκιο και στην ελληνική πλευρά επεστράφησαν… πέντε – έξι γελάδια που είχαν περάσει απέναντι. Δεν είχαν μετρήσει τα βήματά τους.
Πώς φτάσαμε πριν από 12 μέρες οι Ελληνες αξιωματικοί να συλληφθούν, να κρατηθούν, να προφυλακιστούν και να κρατούνται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη;
Μήπως έκαναν περιπολία με τα… πολιτικά τους; Φυσικά όχι. Εν στολή. Και όταν γίνεται περιπολία -κυρίως για λαθρομετανάστες- το κλιμάκιο είναι μόνο του; Δεν καλύπτεται από συνάδελφους τους; Ξέρει κανείς τι ακριβώς έγινε ή θα το μάθουμε από τις τουρκικές εφημερίδες;
Συνελήφθησαν αξιωματικοί χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ από περίπολο… χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ. Κινήθηκε αμέσως η διαδικασία ενημέρωσης του ΝΑΤΟ από το ΥΠΕΘΑ; Ποιος αξιολόγησε το επεισόδιο ως ασήμαντο; Πόσο ασήμαντο δηλαδή, μετά τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού, μετά την παρεμπόδιση Καμμένου να ρίξει στεφάνι στα Υμια; Πόσο ασήμαντο, όταν τα τουρκικά αεροπλάνα βολτάρουν πάνω από το… Σούνιο;
Από την κυβέρνηση δεν περιμένουμε πια απαντήσεις. Τα έχει τελείως χαμένα.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Ας δούμε όμως την άλλη ενδιαφέρουσα παράμετρο, την οποία η κυβέρνηση ή δεν κατάλαβε ή δεν… εννοεί να καταλάβει: Στις 30 Ιανουαρίου ο Αμερικανός πρέσβης -σε συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά, στον ΣΚΑΪ- δηλώνει ότι φοβάται θερμό επεισόδιο. Δεν το αφήνει μετέωρο. Το καθορίζει: «Οσο έχετε αυτά τα φονικά περίπλοκα στρατιωτικά συστήματα που λειτουργούν σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο υπάρχει πάντα φοβερός κίνδυνος ατυχήματος το οποίο φυσικά θα προκαλέσει μεγάλες επιπλοκές στη σχέση σας».
Δεκατρείς μέρες μετά την πρώτη προειδοποίηση έχουμε το «πρώτο ατύχημα». Το σκάφος «ΓΑΥΔΟΣ» του Λιμενικού εμβολίστηκε από την τουρκική ακταιωρό. Ηταν μία εκ προθέσεως επικίνδυνη, επιθετική κίνηση. Δεν χάθηκε ο έλεγχος στην κοντινή απόσταση μιας… μανούβρας. Ηταν παραβίαση των στοιχειωδών κανόνων της διεθνούς ναυσιπλοΐας.
Στις 2 Μαρτίου ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο Οικονομικό Forum των Δελφών, επανέλαβε: «Ανησυχώ για ατυχήματα στο Αιγαίο». Την προηγούμενη είχαν συλληφθεί οι Ελληνες αξιωματικοί από την τουρκική περίπολο. Δεν ήταν «ατύχημα» στο Αιγαίο. Ούτε όμως και τυχαίο στον Εβρο…
Είθισται ο Αμερικανός πρέσβης, εκπροσωπώντας την υπερδύναμη, να εκφράζει δημόσια ανησυχίες για ατύχημα που μπορεί να προξενήσει χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ; Γνωρίζει κάτι ο Αμερικανός διπλωμάτης που δεν γνωρίζουμε εμείς;
Τι έκανε άραγε ο πρωθυπουργός μετά τη διπλή προειδοποίηση του Αμερικανού πρέσβη; Κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη -ο οποίος είναι φιλέλληνας- να του πει ότι η Ελλάδα δεν θα προκαλέσει κανένα ατύχημα; Η Ελλάδα… οδηγεί νόμιμα. Ας το πει στους «απέναντι», που θεωρούν ότι τους επιτρέπονται όλα. Κι αν οι ΗΠΑ επιθυμούν ισχυρό ΝΑΤΟ, να υποδείξουν στο μέλος της συμμαχίας, που συμπεριφέρεται αδίστακτα, προκλητικά και επιθετικά, να σέβεται τις δεσμεύσεις του.
Κι ένα τελευταίο: Ακούγεται από συριζαίικα απύλωτα στόματα η θεωρία του πολέμου των τριών ημερών. Ας βρεθεί κάποιος να πει στους επίδοξους… Σουν Τσου ότι η συνταγή δοκιμάστηκε από τη χούντα και χάσαμε τη μισή Κύπρο. Ας συστήσει και κάποιος στον πρωθυπουργό να διαβάσει ελληνική Ιστορία: Η ηττοπάθεια γεννά εθνικές τραγωδίες…
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]