Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Το αποτέλεσμα το ξέρουμε. Τον Μάιο του 2015 όταν ο Βαρουφάκης άρχισε να ψελλίζει στον Σόιμπλε για έξοδο από την ευρωζώνη, ο Σόιμπλε προθυμοποιήθηκε να δώσει στην Ελλάδα καμιά δεκαριά δισεκατομμύρια ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες της ανθρωπιστικής κρίσης.
Και όμως η κυβέρνηση Τσίπρα δεν σταμάτησε εκεί. Τον Ιούνιο προκήρυξε δημοψήφισμα με αποτέλεσμα να διαλυθούν οι τράπεζες, να επιβληθούν capital controls και ο ελληνικός λαός να φορτωθεί με άλλα 20 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση του πιστωτικού συστήματος.
Με αυτές τις πράξεις δικαίως έλαβε τον τίτλο του χειρότερου διαπραγματευτή του 2015 παγκοσμίως.
Δυστυχώς οι ίδιοι κοντόφθαλμοι και επιζήμιοι, για τα εθνικά μας συμφέροντα, χειρισμοί, επαναλαμβάνονται και στο ζήτημα των Σκοπίων.
Ο μέγας «στρατηλάτης» αναλύει στο «Εθνος» την Κυριακή «πώς θα λύσει το Σκοπιανό» όταν δεν έχει εξασφαλίσει τίποτα από την πλευρά των γειτόνων.
Η Ελλάδα έχει εγκλωβισθεί στο ζήτημα της ονομασίας, που έπρεπε να σηματοδοτεί το τέλος των διαπραγματεύσεων και όχι την αρχή τους, ενώ η κυβέρνηση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας δεν έχει δεσμευθεί για τίποτε σε ό,τι αφορά τις αλυτρωτικές της βλέψεις.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Οι διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια έπρεπε να ξεκινήσουν από θέματα όπως η αλλαγή του Συντάγματος του κρατιδίου. Στο προοίμιο του καταστατικού χάρτη των Σκοπίων γίνεται λόγος για «κοιτίδα όλων των Μακεδόνων και υποχρέωση του κράτους να φροντίζει τους Μακεδόνες που ζουν σε άλλες χώρες και στο εξωτερικό».
Η ηγεσία των Σκοπίων δεν έχει αποκηρύξει τις ανιστόρητες όσο και επικίνδυνες θέσεις της για την ύπαρξη ενός «μακεδονικού έθνους» στο οποίο εντάσσει και τους Ελληνες Βορειοελλαδίτες.
Σε αυτά τα ζητήματα δεν έχουμε δει καμία υποχώρηση από το γειτονικό κράτος. Και μόνο η διαδικασία αλλαγής του Συντάγματος απαιτεί ευρείες πλειοψηφίες που δεν υπάρχουν στη FYROM και μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η κυβέρνηση βιάζεται να λύσει το θέμα του ονόματος χωρίς να έχει δώσει εξηγήσεις για τις επιλογές της. Για τον λόγο αυτό το συλλαλητήριο είχε μεγάλη επιτυχία. Γιατί οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι κάτι γίνεται υπογείως, χωρίς να έχουν ενημέρωση, και γιατί δεν έχουν εμπιστοσύνη στις διαπραγματευτικές ικανότητες της κυβέρνησης.
Η διαπραγμάτευση του Παππά
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς ξεκίνησε χθες τη δική του εσωτερική διαπραγμάτευση για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Ετσι από το πρωί ρωτούσε τον πρόεδρο της ΝΔ εάν τάσσεται υπέρ ή κατά σε μία σύνθετη ονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Δεν πιστεύουμε ο υπουργός ότι θεωρεί πως έτσι πρέπει να διεξάγεται ο πολιτικός διάλογος όταν μάλιστα η κυβέρνηση δεν έχει διατυπώσει τη θέση της. Οταν όμως ο κυβερνητικός εταίρος δεν αποδέχεται τον όρο «Μακεδονία» και ο υπουργός Αμυνας επιθυμεί δημοψήφισμα μάλλον θα πρέπει να ξεκινήσει τις ερωτήσεις από τα του οίκου της κυβέρνησης.
Μίνι Νταβός στους Δελφούς
Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 4 Μαρτίου τείνει να εξελιχθεί σε μία συνάντηση με πολιτικό και οικονομικό χαρακτήρα που ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας. Πριν από λίγα χρόνια ο πρώην υφυπουργός Δ. Μάρδας είχε διατυπώσει την πρόταση να δημιουργήσει η Ελλάδα ένα «Νταβός» σε κάποιο νησί. Η περίπτωση του Φόρουμ των Δελφών μπορεί να εξελιχθεί σε ελληνικό Νταβός.
Οχι μόνο γιατί διεξάγεται σε μία από τις πιο γνωστές παγκοσμίως τοποθεσίες της Ελλάδας αλλά γιατί πλέον στις εργασίες του θα συμμετάσχουν πολιτικοί και υψηλόβαθμα στελέχη κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών.
O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου