Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Το 2015 οι στρατηγοί του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονταν σίγουροι ότι οι δανειστές θα το έβαζαν στα πόδια μόλις ο Τσίπρας θα τους κουνούσε το δάκτυλο έχοντας στη φαρέτρα του την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Κάτι πήγε να ψελλίσει ο Βαρουφάκης, ο Σόιμπλε του είπε να δώσει και 20 δισεκατομμύρια ευρώ για τις πρώτες ανάγκες σε τρόφιμα και φάρμακα και ο «γάμος» σχόλασε με συνοπτικές διαδικασίες. Φτάσαμε μάλιστα τον Αύγουστο του 2015 στο διασκεδαστικό σημείο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης να παραδέχεται στην ΕΡΤ ότι στο Μαξίμου είχαν πιστέψει ότι εάν απειλούσαν τους δανειστές με Grexit αυτοί θα τρόμαζαν. «Κάναμε λάθος», είχε πει τότε ο κ. Δραγασάκης βάζοντας τέλος στο μεγαλοφυές σχέδιο της αυτοκτονίας ως μέσου εκβιασμού.
Ομως η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έμεινε σε αυτή την άτυχη στιγμή.
Τον Δεκέμβριο του 2016 έβαλε μπροστά ένα άλλο μεγαλόπνοο σχέδιο: «να διώξουμε το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα». Και να οι αρθογραφίες του πρωθυπουργού στους «Financial Times» κατά των «σκιτζήδων» του Ταμείου, και να οι διαρροές στον κυβερνητικό Τύπο για τις ευρωπαϊκές συμμαχίες κατά του Τόμσεν και της Λαγκάρντ. Αποτέλεσμα; Η κυβέρνηση πήρε όλα τα μέτρα που ζητούσε το ΔΝΤ χωρίς χρήματα και χωρίς να κερδίσει τίποτε στο ζήτημα του χρέους. Η κωμωδία ολοκληρώθηκε όταν Τσίπρας και Τσακαλώτος με μία ταπεινωτική επιστολή ζητούσαν την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα μέσω της λήψης νέου δανείου ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Γκολ εσείς, σέντρα εμείς. Η πολιτική «παραμυθιάσματος» από το Μαξίμου έχει γίνει πια κεντρική γραμμή. Τώρα έχουν αρχίσει να διαλαλούν το νέο κυβερνητικό στόχο: «καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο και λήξη της επιτροπείας τον Αύγουστο του 2018».
Μένει ώσπου να φύγει…
Οσο έφυγε πέρυσι το ΔΝΤ άλλο τόσο θα φύγει η χώρα από τα Μνημόνια το επόμενο καλοκαίρι. Μπορεί ο επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ να δηλώνει ότι ενδεχομένως και για το 2018 θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα και ότι η επιτροπεία θα συνεχισθεί για πολλές δεκαετίες μέχρι η Ελλάδα να επιστρέψει στους δανειστές το 75% των ποσών που έχει λάβει, αλλά στο Μαξίμου επιμένουν ότι τα Μνημόνια φεύγουν. Οταν η πραγματικότητα είναι αντίθετη με την προπαγάνδα τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Αυτά σκέπτονται οι επιτελείς του Τσίπρα, που κάθε χρόνο ανατρέπουν την «αρχιτεκτονική της ευρωζώνης» και τελικώς υπογράφουν τα αντίθετα από αυτά που σχεδίαζαν.
Στην Ιρλανδία αρνητικά επιτόκια, στην Ελλάδα πιστωτική ασφυξία
Η Ιρλανδία πούλησε χθες το πρώτο της δεκαετές ομόλογο με αρνητικό επιτόκιο. Οι αγοραστές, δηλαδή, των ομολογιών θα πληρώσουν κάτι για να δανείσουν την Ιρλανδία με το ποσό των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2027.
Η Ισπανία, παρά τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, προσέφυγε στις αγορές εκδίδοντας δεκαετές ομόλογο με επιτόκιο 1,35%, ελαφρώς χαμηλότερο από την προηγούμενη έκδοση.
Στην Ελλάδα τα επιτόκια των ομολόγων του Δημοσίου παραμένουν σε επίπεδα άνω του 5,5% ενώ συνεχίζεται η πιστωτική ασφυξία στην αγορά. Οι υπόλοιπες πρώην μνημονιακές χώρες έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο των δανειστών γιατί υιοθέτησαν το πρόγραμμα και εφήρμοσαν με συνέπεια μεταρρυθμίσεις. Για αυτό τώρα δανείζονται φτηνά και μπορούν να αναπτύσσονται με ρυθμούς άνω του 2,2%. Στην Ελλάδα του κ. Τσίπρα όλα κινούνται αργά, σε βάρος της πραγματικής οικονομίας και της ρευστότητας στην αγορά.
Το ερώτημα του Παππά
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς κάλεσε χθες τα κόμματα να τοποθετηθούν στο ζήτημα που προέκυψε μετά την προσφυγή των καναλαρχών στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του ΕΣΡ για το διαγωνισμό απόκτησης τηλεοπτικών αδειών. Ο ίδιος μάλιστα κάλεσε τη Ν.Δ. να δηλώσει εάν αποδέχεται τις επιταγές του Συντάγματος, τις αποφάσεις του ΣτΕ και τις διατάξεις του νόμου. Εάν δεν κάνουμε λάθος, έως τώρα ο μοναδικός που δεν είχε λάβει υπόψη του τις επιταγές του Συντάγματος ήταν ο υπουργός, που προχώρησε σε ένα διαγωνισμό με διαδικασία η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική. Το να ρωτάς τα υπόλοιπα κόμματα να τοποθετηθούν για ένα θέμα που έμεινε στα συρτάρια επί 2 χρόνια λόγω αντισυνταγματικών, όπως αποδείχθηκε, διαδικασιών δεν έχει νόημα. Θυμίζει λίγο τον Αλέφαντο που ρωτούσε διαρκώς τον Δούρο για το πέναλτι της Λεωφόρου.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου