Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Λίγο μαγείρεμα χρειάζεται, τόσο ώστε να μην αλλοιωθεί το βασικό υλικό, αλλά και όσο ώστε το τελικό αποτέλεσμα να θυμίζει άλλο πιάτο. Ας πάρουμε για παράδειγμα τις επιδόσεις της χώρας στις επενδύσεις. Σύμφωνα με το Μαξίμου, οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2016 σημείωσαν υψηλό δεκαετίας και το 2017 θα βελτιωθούν κι άλλο, καθώς το πρώτο εξάμηνο είχαμε εισροή πάνω από 1,6 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, όμως, με βάση τον μέσο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων του 2016, ο όγκος των επενδύσεων θα φτάσει στο επίπεδο του α’ τριμήνου του 2008 το πρώτο τρίμηνο του 2033!
Περιμένοντας τον… M.A.G.A.*
Δεύτερο παράδειγμα για την ανεργία. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, άλλο ένα ρεκόρ (!) έχει επιτευχθεί, αφού το 2014 η ανεργία ήταν κοντά στο 27%, ενώ σήμερα έχει μειωθεί στο 21,2%. Ακόμα και η ανεργία των νέων, υποστηρίζει, υποχώρησε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2014. Εχει και συνέχεια το κυβερνητικό αφήγημα, αφού στο προσχέδιο του προϋπολογισμού διαβάζουμε ότι η ανεργία θα πέσει στο 19% το 2018. Για να δούμε τώρα τι εκτιμά το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ: Εκτιμά πως η πραγματική ανεργία στο δεύτερο τρίμηνο του έτους είναι 28,7% από 30,8% που ήταν το αντίστοιχο τρίμηνο του ’16. Παραδέχεται τη μείωση, δηλαδή, όχι όμως και το ποσοστό το οποίο διαφέρει από το αντίστοιχο της κυβέρνησης κατά 7 ολόκληρες μονάδες! Βέβαια στον δείκτη της ΓΣΕΕ συνεκτιμώνται εκτός από τους ανέργους και η υποαπασχόληση (τριπλασιάστηκε) και οι απογοητευμένοι άνεργοι (υπερτριπλασιάστηκαν).
Ποια είναι η αλήθεια λοιπόν; Αυτό που μετράει στο τέλος της ημέρας είναι πόσα λεφτά έχει στην τσέπη του ο καθένας μας για το φαγητό του μήνα, για τους φόρους, για το φροντιστήριο του παιδιού. Πόσο «λίπος» έχει μια επιχείρηση για να αντέξει στη λαίλαπα των φόρων. Πόσες αντοχές έχει ένας άνεργος ή ένας υποαπασχολούμενος των 250 ευρώ. Η αλήθεια κρύβεται σε αυτόν τον κρυφό μηχανισμό λιτότητας, σύμφωνα με τον εύστοχο χαρακτηρισμό της ΓΣΕΕ, ο οποίος θα μας ακολουθεί πολλά χρόνια μετά την τυπική έξοδο από τα Μνημόνια. Αυτή είναι η πραγματικότητα που δεν μαγειρεύεται εύκολα και δεν καταπίνεται αμάσητη.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου