Μάλιστα, το 30% των βιοτεχνών κάνει λόγο για ενίσχυση στις τιμές ενέργειας που μεταφράζεται σε 20% έως 30%, ενώ ένας στους πέντε κατέγραψε αύξηση στους λογαριασμούς ενέργειας άνω του 30%.
Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από το δίμηνο Οικονομικό Βαρόμετρο που εκπόνησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview, για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, για το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου. Σημειώνεται πως στην ηλεκτρονική έρευνα συμμετείχαν 465 επιχειρήσεις – μέλη του ΒΕΘ.
Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση «ποιο είναι το ποσοστό αύξησης στα τιμολόγια ενέργειας που εντοπίσατε από την αρχή του έτους;» το 28,8% απάντησε από 10% έως 20%, το 26,1% από 20% έως 30%, το 22,5% άνω του 30%, το 16,2% από 5% έως 10% ενώ το 6,4% δεν διαπίστωσε κάποια αύξηση.
Για το 28,7% των συμμετεχόντων στην έρευνα το ενεργειακό κόστος έχει άμεσες επιπτώσεις στο κόστος παραγωγής, για το 18,8% στα κέρδη, για το 16,5% στην ανταγωνιστικότητα, για το 15,4% στις τιμές των πρώτων υλών, για το 14,3% στις πωλήσεις, για το 4,4% στις μεταφορές των προϊόντων/υπηρεσιών, για το 1,1% στις εξαγωγές, ενώ το 0,8% λέει πως «δεν επηρεάζει».
6 στους 10 βιοτέχνες δεν έχουν μετακυλήσει τις αυξήσεις ενέργειας στα προϊόντα
Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας περιμένει το 61%, αντίθετη άποψη έχει το 24%, ενώ το 15% δήλωσε πως δεν γνωρίζει/δεν απαντά. Πάντως παρά τις αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας, 6 στους 10 βιοτέχνες λένε πως δεν τις μετακύλησαν στις τιμές των προϊόντων τους, ενώ 4 στους 10 απαντούν πως προχώρησαν σε ανατιμήσεις.
Στην ερώτηση «ποιες πιστεύετε πως είναι οι ενδεδειγμένες παρεμβάσεις στη μέχρι σήμερα ενεργειακή πολιτική;» το 26,9% επισημαίνει την ανάγκη θεσμοθέτησης προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας κατά κλάδο και δη για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, το 20% θεωρεί αναγκαίες τις επιδοτήσεις για αντικατάσταση ενεργοβόρου μηχανολογικού εξοπλισμού, το 17,5% κρίνει απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διεύρυνση των ενεργειακών κοινοτήτων, το 15% επικροτεί το σχεδιασμό προγράμματος υποστήριξης του πρασίνου μετασχηματισμού των εγχώριων μεταποιητικών επιχειρήσεων, το 6,3% τη θεσμοθέτηση διαδικασίας εξόφλησης λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος σε περισσότερες από τρεις δόσεις, ενώ το 14,3% απάντησε «άλλο».
Ικανοποιητική κρίνει την κατάσταση της επιχείρησης του το 44,1%, το 19,9% καλή, ενώ το 36% τη χαρακτηρίζει κακή. Για τους επόμενους έξι μήνες, το 56% θεωρεί πως η κατάσταση της επιχείρησης του θα είναι ίδια, το 17% καλύτερη, ενώ το 27% χειρότερη. Το 70% απάντησε πως το επόμενο δίμηνο θα διατηρήσει το ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησης του, το 18% πως θα προσλάβει προσωπικό και το 12% πως θα απολύσει. Το 51% των ερωτηθέντων δήλωσε πως ο τζίρος της επιχείρησης του εμφάνισε μείωση, το 33% πως παρέμεινε ίδιος, ενώ το 16% πως αυξήθηκε. Μειωμένος σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του έτους, όποτε ήταν στο 7,3%, εμφανίζεται ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου καθώς αγγίζει το 4,1%. Σημειώνεται πως είναι μειωμένος σε σχέση και με το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου του 2024, όποτε ήταν στο 5,9%.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως στο αντίστοιχο περσινό διάστημα, ήτοι Μαρτίου – Απριλίου του 2024 ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας βρισκόταν στο 3,5%.
Ειδήσεις Σήμερα
- Κίνηση: Καραμπόλα με 3 οχήματα στην Αττική Οδό – Πού σημειώνονται καθυστερήσεις [ΧΑΡΤΗΣ]
- Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τουρκία – Αύριο θα μεταβεί στη Χάλκη και στην Πρίγκηπο μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη
- Hellenic Train: Ταλαιπωρία για 190 επιβάτες – Βλάβη σε αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Αθήνα
- Υπόθεση κατασκοπείας στην Αλεξανδρούπολη: Φωτογράφιζε και βιντεοσκοπούσε στρατιωτικούς χώρους για λογαριασμό άλλου
- ΑΠΘ: Εικόνες και βίντεο από τις ζημιές και τα επεισόδια