Το σύνολο των ζώων των παραπάνω εκτροφών ανέρχεται σε 1.400 αιγοπρόβατα. Επιπλέον στην ίδια περιοχή υπάρχουν άλλα δύο ύποπτα κρούσματα της νόσου που αφορούν δύο εκτροφές συνολικής δυναμικότητας 250 αιγοπροβάτων.
Λόγω της εξέλιξης αυτής, η Κτηνιατρική Υπηρεσία της ΠΕ Χαλκιδικής θα προβεί σε θανάτωση και υγειονομική ταφή όλων των ζώων στις εκτροφές που επιβεβαιώθηκαν τα κρούσματα και την διενέργεια απολυμάνσεων όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.
Επισημαίνεται ότι η ευλογιά των αιγοπροβάτων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο (ούτε με επαφή με μολυσμένα ζώα, ούτε με κατανάλωση κρέατος, γάλακτος κλπ.) ή σε άλλα είδη ζώων.
Τα χαρακτηριστικά της νόσου
Η νόσος οφείλεται σε ιό. Στο νόσημα είναι πιο ευαίσθητα τα πρόβατα αλλά μπορούν να προσβληθούν και οι αίγες. Τα προσβεβλημένα ζώα κατά κανόνα αρχικά παρουσιάζουν κατήφεια, ανορεξία και πυρετό, τουλάχιστο στα αρχικά στάδια της νόσου.
Οι αλλοιώσεις είναι τυπικές της νόσου, παρατηρούνται κυρίως ερυθρές βλατίδες οι οποίες μετά από 6-7 ημέρες καλύπτονται από κάπαλα (κρούστες) μαύρου χρώματος (παλιές αλλοιώσεις). Οι αλλοιώσεις μπορούν να έχουν και μορφή πραγματικών οζιδίων. Σε ένα τελικό στάδιο εμφανίζονται πληγές (έλκη) και ουλές.
Οι αλλοιώσεις μπορούν να εντοπίζονται σε όλο το σώμα, είναι όμως εμφανέστερες στα άτριχα μέρη όπως πρόσωπο, κοιλιά, κεφαλή, μασχάλες, μαστό, γεννητικά όργανα καθώς και στο εσωτερικό της ουράς (ειδικά στο εσωτερικό της ουράς οι αλλοιώσεις θεωρούνται από τις χαρακτηριστικότερες της ευλογιάς).
Επιπλέον μπορεί να παρατηρηθεί οίδημα (πρήξιμο) στο κεφάλι. Συχνή είναι και η εμφάνιση ρινικού και οφθαλμικού εκκρίματος ενώ συχνά προσβάλλονται και οι πνεύμονες των ζώων (δύσπνοια). Η νόσος εξαπλώνεται γρήγορα μέσα στην εκτροφή αμέσως μετά από την εμφάνιση τυπικών δερματικών αλλοιώσεων.
Μάλιστα, σε περίπτωση εμφάνισης αυτών των συμπτωμάτων θα πρέπει άμεσα να ειδοποιηθεί η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας.