Τα αίτια πίσω από την ενδεχόμενη απαγόρευση εισόδου από τη χώρα είναι η εργασία της στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, διότι η ίδια παρείχε νομικές συμβουλές στο δικαστήριο σε μια υπόθεση εγκλημάτων πολέμου κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Άμυνας του Γιόαβ Γκάλαντ σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα.
Γι’ αυτό τον λόγο, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε πρόσφατα τους δικηγόρους, συμπεριλαμβανομένου της Αμάλ Κλούνεϊ, που συμβουλεύουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κυρώσεις, εάν εμπίπτουν στο εκτελεστικό διάταγμα 14203, που υπεγράφη από τον Ντόναλντ Τραμπ τον Φεβρουάριο.
Το διάταγμα υποστηρίζει ότι το δικαστήριο «ανέλαβε παράνομες και αβάσιμες ενέργειες με στόχο την Αμερική και τον στενό μας σύμμαχο, το Ισραήλ», σύμφωνα με τους Financial Times.
Επιπλέον, το εκτελεστικό διάταγμα ανέφερε ότι το δικαστήριο «επιβεβαίωσε, χωρίς νόμιμη βάση, τη δικαιοδοσία του και άνοιξε προκαταρκτικές έρευνες σε υπαλλήλους των ΗΠΑ και ορισμένους από τους συμμάχους τους, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, και έκανε κατάχρηση της εξουσίας του εκδίδοντας αβάσιμα εντάλματα σύλληψης», αναφερόμενος στον Μπενιαμίν Νετανιάχου και στον Γιόαβ Γκάλαντ.
Κατά το εκτελεστικό διάταγμα, αναφέρεται ότι το δικαστήριο «οι ΗΠΑ θα επιβάλουν σημαντικές και συγκεκριμένες κυρώσεις σε όσους ευθύνονται για καταχρήσεις του ΔΠΔ, μερικές από τις οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και περιουσιακών στοιχείων και αναστολή εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες δικαστικών λειτουργών, υπαλλήλων και πρακτόρων, καθώς και των μελών της οικογένειάς τους».
Το εκτελεστικό διάταγμα μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τον γενικό εισαγγελέα του δικαστηρίου, τον Βρετανό υπήκοο Karim Khan.