Η συμφωνία που επρόκειτο να υπογραφεί – το κείμενο της οποίας είδαν οι Financial Times – δήλωνε ότι οι ΗΠΑ και η Ουκρανία, μέσω της ανάπτυξης των φυσικών πόρων του Κιέβου και της δημιουργίας ενός κοινού επενδυτικού ταμείου, θα «επιδιώξουν να δημιουργήσουν τις απαραίτητες συνθήκες για… την αύξηση των επενδύσεων στην εξόρυξη, την ενέργεια και τις συναφείς τεχνολογίες στην Ουκρανία». Αυτό συνέβη αφού το Κίεβο εξασφάλισε σημαντική παραχώρηση από την κυβέρνηση Τραμπ, ώστε μόνο η μελλοντική στρατιωτική βοήθεια να λογίζεται ως συνεισφορά των ΗΠΑ στο συγκεκριμένο Ταμείο.
Η πρώτη αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιριτένκο, πέταξε για την Ουάσιγκτον ώστε να υπογράψει τη συμφωνία με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, σύμφωνα με τρεις Ουκρανούς αξιωματούχους. Ωστόσο, καθώς το αεροπλάνο της Σβιριτένκο κατευθυνόταν προς την Ουάσιγκτον, παρουσιάστηκαν προβλήματα και η ομάδα του Μπέσεντ διεμήνυσε ότι θα πρέπει «να είναι έτοιμη να υπογράψει όλες τις συμφωνίες ή να επιστρέψει πίσω στην πατρίδα της», σύμφωνα με τρεις πηγές που έχουν γνώση της κατάστασης.
Οι Αμερικανοί θέλουν από τους Ουκρανούς να υπογράψουν σήμερα τόσο τη συμφωνία-πλαίσιο όσο και μια λεπτομερή συμφωνία για το Ταμείο, η οποία θα ολοκλήρωνε το θέμα, ανέφεραν δύο Ουκρανοί αξιωματούχοι. Πηγή με γνώση της αμερικανικής θέσης είπε την Τετάρτη ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν ολοκληρωθεί επειδή η Ουκρανία επιχείρησε να επαναδιαπραγματευτεί όρους που είχαν συμφωνηθεί το σαββατοκύριακο.
Το ίδιο πρόσωπο δήλωσε ότι ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι αυτό θα μείωνε τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, αλλά η συμφωνία μπορεί να υπογραφεί το συντομότερο εάν η Ουκρανία επιστρέψει στους αρχικούς όρους.
Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι η αμερικανική εκδοχή είναι ανακριβής, και ότι δεν μπορούν να υπογράψουν και τα δύο έγγραφα την Τετάρτη, επειδή η συμφωνία-πλαίσιο πρέπει πρώτα να επικυρωθεί από το ουκρανικό κοινοβούλιο πριν να μπορέσει να υπογραφεί η συμφωνία για το Ταμείο.
Ένας Ουκρανός αξιωματούχος που συμμετείχε στις συνομιλίες εξέφρασε απογοήτευση προς τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι ανησυχούν πως «δεν θα είναι ποτέ ικανοποιημένοι με τίποτα». «Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τη συμφωνία-πλαίσιο σήμερα», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας όμως ότι οι πιθανότητες δεν είναι καλύτερες από «50-50».
Το προσχέδιο της συμφωνίας, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου για τη διαχείριση των επενδυτικών έργων της Ουκρανίας, έχει οριστικοποιηθεί και ενδέχεται να υπογραφεί ακόμη και σήμερα, Τετάρτη (30/4), δήλωσε αρμόδια πηγή, υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει στις ΗΠΑ προνομιακή πρόσβαση σε νέα επενδυτικά έργα για την ανάπτυξη των φυσικών πόρων της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του αλουμινίου, του γραφίτη, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Φεβρουάριο. Το ουκρανικό υπουργικό συμβούλιο είναι έτοιμο να εγκρίνει τη συμφωνία, η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο της χώρας την Τετάρτη, ανέφερε η ίδια πηγή.
Οι ΗΠΑ συμφώνησαν ότι μόνο η μελλοντική στρατιωτική βοήθεια που ενδέχεται να παράσχουν στην Ουκρανία μετά την υπογραφή της συμφωνίας θα υπολογίζεται στη συνεισφορά τους στο ταμείο, σύμφωνα με το έγγραφο.
Ο Ουκρανός Πρωθυπουργός, Ντένις Σμιχάλ, δήλωσε την Κυριακή ότι η Ουάσινγκτον απέσυρε την απαίτηση να περιληφθούν στη συμφωνία τα δισεκατομμύρια δολάρια βοήθειας που παραδόθηκαν από την αρχή της ρωσικής εισβολής.
Η υπογραφή της συμφωνίας ενδέχεται να πραγματοποιηθεί τη στιγμή που ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκφράζει την αυξανόμενη απογοήτευσή του για τις καθυστερήσεις στην επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο, ο οποίος έχει εισέλθει στο τέταρτο έτος του.
Ο Τραμπ έχει αμφισβητήσει εάν ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε σχέδιο ειρήνης, το οποίο ο Τραμπ είχε στόχο να παραδώσει εντός των πρώτων 100 ημερών της νέας του κυβέρνησης. Η Ουάσινγκτον είναι «σίγουρη» ότι η συμφωνία για τα κρίσιμα ορυκτά θα υπογραφεί με την Ουκρανία, δήλωσε την Τρίτη ο Λευκός Οίκος.
Η συμφωνία «ενισχύει τη στρατηγική συνεργασία των δύο μερών για την μακροπρόθεσμη ανοικοδόμηση και εκσυγχρονισμό της Ουκρανίας, σε απάντηση της εκτεταμένης καταστροφής που προκλήθηκε από την πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή», αναφέρεται στο προσχέδιο.
Η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται να έρθει μετά την υπογραφή ενός μνημονίου προθέσεων τον Απρίλιο, με τις δύο πλευρές να συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για τις τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ η συμφωνία προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα έχουν προτεραιότητα σε κέρδη που θα μεταφερθούν σε ένα ειδικό ταμείο ανασυγκρότησης που θα ελέγχεται από την Ουάσινγκτον.
Ειδήσεις Σήμερα
- Ισπανία-Μπλάκ άουτ: Έκθεση του διαχειριστή του δικτύου προειδοποιούσε για κινδύνους των ΑΠΕ
- Βικτόρια Ρόσκινα: Βασανιστήρια και φρικτός θάνατος για την 27χρονη Ουκρανή δημοσιογράφο κρατούμενη των Ρώσων
- Κονκλάβιο: Ποιοι και πως θα εκλέξουν τον νέο Πάπα – Οι βασικοί υποψήφιοι για την ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας