Η απόφαση για την ημερομηνία ελήφθη κατά τη διάρκεια μιας ιδιωτικής συνάντησης των καρδιναλίων στο Βατικανό, η οποία ήταν η πρώτη μετά την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου το Σάββατο. Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται σύντομα. Περίπου 135 καρδινάλιοι, όλοι κάτω των 80 ετών και από διάφορες χώρες, θα έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στην σύνοδο και να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο επόμενος ηγέτης της 1,4 δισεκατομμυρίων μελών της Καθολικής Εκκλησίας.
Ο Πάπας πέθανε την Δευτέρα του Πάσχα, μια ημέρα μετά την ευλογία χιλιάδων ανθρώπων στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου. Περιστοιχισμένοι από τα διάσημα έργα του Μιχαήλ Άγγελου, 137 εκλέκτορες καρδινάλιοι θα παρακολουθήσουν μια συνεδρίαση του Κολλεγίου των Καρδιναλίων στην Καπέλα Σιστίνα του Βατικανού, όπου θα αναλάβουν την επιλογή του νέου ηγέτη της Καθολικής Εκκλησίας. Μια αθόρυβη “εκλογική εκστρατεία” είναι πάντα σε εξέλιξη στο Βατικανό, ειδικά όταν προκύπτουν προβλήματα υγείας για τον Πάπα.
Ο Πάπας Φραγκίσκος, που υπέφερε από χρόνια πνευμονική νόσο, πέρασε πέντε εβδομάδες στο νοσοκομείο Gemelli αφού εισήχθη λόγω αναπνευστικής κρίσης που εξελίχθηκε σε διπλό πνευμονία. Το 2021, αφού είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για τον κατώτερο έντερο και πέρασε 10 ημέρες στο νοσοκομείο, είπε ότι κάποιοι ήθελαν τον “θάνατό του” και “προετοίμαζαν το κονκλάβιο”.
Ποιοι είναι οι πιο πιθανότατοι υποψήφιοι για να αντικαταστήσουν τον Πάπα Φραγκίσκο;
Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε ποιος θα είναι ο επόμενος πάπας. Ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος δεν ήταν προορισμένος να γίνει πάπας — και δεν ήθελε να γίνει, όπως αποκάλυψε μετά την εκλογή του. Ακολουθούν κάποιοι από τους πιθανούς υποψηφίους όπως τους κατέγραψε το Sky News:
Πιέτρο Παρόλιν, 70 ετών
Ο Πιέτρο Παρόλιν, ο γραμματέας του Βατικανού, θεωρείται ευρέως ο πρώτος υποψήφιος για να είναι ο επόμενος πάπας Ιταλός. Είναι ένας γνωστός διπλωμάτης και ισχυρός άνθρωπος στο Βατικανό, ο οποίος έχει σταλεί σε όλο τον κόσμο για να μεταφέρει τη φωνή του Πάπα σε δύσκολες περιοχές. Ήταν στενός σύμμαχος του αείμνηστου Πάπα και οι ικανότητες του ως μεσολαβητής και η ισχυρή του προσωπικότητα τον καθιστούν ικανό να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε ο Πάπας Φραγκίσκος.
Ματέο Τσούππι, 69 ετών
Ο πρόεδρος της Επισκοπικής Συνόδου της Ιταλίας και Αρχιεπίσκοπος της Μπολόνιας είναι επίσης πιθανός υποψήφιος. Ήταν ο ειδικός απεσταλμένος του Πάπα για τον πόλεμο στην Ουκρανία και πραγματοποίησε ταξίδια σε Κίεβο, Μόσχα, Πεκίνο και Ουάσινγκτον. Έχει συνεργαστεί με την Κοινότητα Σαντ’Ετζίδιο, την προεξέχουσα καθολική ΜΚΟ αφιερωμένη στην κοινωνική υπηρεσία, και θεωρείται ο πιο προοδευτικός από τους υποψήφιους.
Χοσέ Τολεντίνο ντε Μεντόνκα, 59 ετών
Ο προεδρεύων του Διευθυντηρίου για τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση είναι ένας ακόμη πιθανός υποψήφιος. Ο Πορτογάλος καρδινάλιος είναι επίσης μέλος του Διευθυντηρίου για τη Διδασκαλία της Πίστης και του Διευθυντηρίου για τη Θρησκευτική Λατρεία και την Πειθαρχία των Μυστηρίων.
Πέτερ Έρντο, 72 ετών
Ο Ούγγρος καρδινάλιος αναφέρθηκε ως πιθανός υποψήφιος κατά την τελευταία σύγκληση. Υπηρέτησε επίσης ως πρόεδρος του Συμβουλίου των Επισκοπικών Συνεδρίων της Ευρώπης.
Κριστόφαλ Λόπες Ρομέρο, 72 ετών
Ο Ισπανός Αρχιεπίσκοπος της Ραμπάτ, που μετακόμισε στο Μαρόκο το 2003 μετά από μια μακρά περίοδο ποιμαντικής εργασίας στη Λατινική Αμερική, ιδιαίτερα στην Παραγουάη, είναι επίσης υποψήφιος.
Πιέρμπαττιστα Πιτζαμπάλα, 59 ετών
Ο Λατίνος Πατριάρχης Ιερουσαλήμ έγινε καρδινάλιος από τον Πάπα Φραγκίσκο πριν από δύο χρόνια. Έχει αφιερωθεί στη Μέση Ανατολή, αντιμετωπίζοντας πολλές κρίσεις, όπως η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Ποιος επιλέγει τον νέο πάπα;
Μόνο οι καρδινάλιοι κάτω των 80 ετών μπορούν να συμμετάσχουν στο εκκλησιαστικό συνέδριο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 252 καρδινάλιοι, από τους οποίους 137 είναι εκλέκτορες καρδινάλιοι. Μετά την τελευταία σύγκληση τον Δεκέμβριο του 2024, ο Πάπας Φραγκίσκος δημιούργησε 21 νέους καρδιναλίους, ενώ 23 δημιούργησε ο Πάπας Βενέδικτος XVI και 5 ο Πάπας Ιωάννης Παύλος II. Ο Πάπας Φραγκίσκος δημιούργησε καρδινάλιους από 72 διαφορετικές χώρες, και 24 από αυτές τις χώρες δεν είχαν ποτέ καρδινάλιο κατά το παρελθόν.
Όλη η διαδικασία
Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες προετοιμασίας της Καπέλα Σιξτίνα για τη σύγκληση του κονκλάβιου, όπου οι καρδινάλιοι θα εκλέξουν τον νέο πάπα. Το κτίριο στο Βατικανό, το δεύτερο πιο επισκέψιμο μουσείο στον κόσμο, θα γίνει το επίκεντρο της Καθολικής Εκκλησίας των 1,4 δισεκατομμυρίων πιστών, καθώς θα επιλέξει τον διάδοχο του Πάπα Φραγκίσκου.
Το Βατικανό επιβεβαίωσε ότι το κονκλάβιο για την εκλογή του νέου πάπα θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαΐου.
Ποιες εργασίες πραγματοποιούνται;
Η κύρια εργασία είναι η εγκατάσταση της καμινάδας μέσω της οποίας θα καίγονται τα ψηφοδέλτια μετά από κάθε ψηφοφορία.
Οι καρδινάλιοι θα χρησιμοποιήσουν καπνό για να σηματοδοτήσουν στον κόσμο αν υπήρξε απόφαση ή όχι.
Μαύρος καπνός σημαίνει ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση.
Λευκός καπνός σημαίνει ότι εκλέχθηκε νέος πάπας.
Οι καθολικοί παραδοσιακά συγκεντρώνονται στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου για να παρακολουθήσουν τον καπνό που βγαίνει από την Καπέλα Σιστίνα.
Κατά την έναρξη του κονκλαβίου, οι καρδινάλιοι ψάλλουν τη Λιτανεία των Αγίων, έναν μυστικιστικό γρηγοριανό ύμνο, και ορκίζονται απόλυτη εχεμύθεια. Στη συνέχεια, η Καπέλα κλείνει με τις χαρακτηριστικές διπλές πόρτες, ενώ ο υπεύθυνος της λειτουργίας εκφωνεί το «Extra omnes» («Έξω όλοι»), σηματοδοτώντας την απομόνωση των εκλεκτόρων.
Η διαδικασία αυτή διασφαλίζει την ανεξαρτησία και μυστικότητα της ψηφοφορίας, η οποία συνεχίζεται μέχρι να επιτευχθεί πλειοψηφία δύο τρίτων για την εκλογή νέου Πάπα. Ο κόσμος αναμένει το σήμα από την καμινάδα: μαύρος καπνός σημαίνει ότι δεν έχει επιτευχθεί πλειοψηφία, ενώ λευκός καπνός αναγγέλλει την επιτυχή εκλογή και την ανάδειξη του νέου Ποντίφικα, συνοδευόμενη από τις καμπάνες της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου.
Το κονκλάβιο αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές και παραδοσιακές στιγμές της Καθολικής Εκκλησίας, όπου το μέλλον της πνευματικής ηγεσίας του Βατικανού διαμορφώνεται μέσα από μια αυστηρή, μυστική και τελετουργική διαδικασία.
Η Καπέλα Σιξτίνα, που πήρε το όνομά της από τον Πάπα Σίξτο Δ΄, κατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα και φιλοξενεί τα έργα του Μιχαήλ Άγγελου, ο οποίος ζωγράφισε την οροφή με σκηνές από τη Γένεση και αργότερα τη «Τελική Κρίση» στον τοίχο.
Πότε χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά η Καπέλα Σιξτίνα για κονκλάβιο;
Αυτό συνέβη μετά το θάνατο του Πάπα Σίξτου IV το 1484, ο οποίος ήταν ο πάπας από το 1471 και από τον οποίο πήρε το όνομά της το κτίριο.
Πολλά κονκλάβια πραγματοποιήθηκαν σε άλλες τοποθεσίες, περιλαμβανομένων αρκετών τον 19ο αιώνα στο Παλάτι του Κουιρίναλ στη Ρώμη, το οποίο ήταν πρώην θερινό παλάτι για τους πάπες και σήμερα είναι η επίσημη κατοικία του Ιταλού προέδρου.
Η Καπέλα Σιξτίνα είναι ο χώρος όλων των κονκλαβίων από το 1878.