Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης*
Τελικά μιλήσαμε μετά από ώρες και μου έκανε μία ερώτηση: «μα καλά, πώς χωρά ένας εκρηκτικός μηχανισμός σε φάκελο»; Η ερώτησή του με έκανε να σκεφτώ κάτι πίσω από τα γεγονότα. Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει κάποιος για να σκοτώσει κάποιον που δεν έχει δει ποτέ στην ζωή του; Όπως βλέπουμε κάθε φορά -και κάθε φορά μας προκαλεί σοκ- πολύ μακριά.
Η νέα τρομοκρατία στην Ελλάδα έχει ριζώσει για τα καλά. Το φαινόμενο είναι πολύ πιο σύνθετο από την αλλοτινή 17Ν η οποία λειτουργούσε έχοντας μία «διοίκηση».
Πλέον οι τρομοκρατικές οργανώσεις είναι σαν την Λερναία Ύδρα. Κόβεις ένα κεφάλι για να ξεπεταχτούν δύο και, αυτό γιατί σε μεγάλο βαθμό οι νεοτρομοκράτες λειτουργούν σε μικρά αυτόνομα γκρουπ που δεν είναι απαραίτητο πως εάν χαθεί η κεφαλή θα χαθούν και αυτά.
Το διεθνές κλίμα βοηθά, αφού οι μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις είναι σχεδόν μηνιαίο φαινόμενο και δεν αφήνουν τους πολίτες να κυκλοφορήσουν άνετα όπως θα έπρεπε να κάνουν σε μία προηγμένη δυτική κοινωνία. Όσο όμως κι αν συνηθίζουμε τον τρόμο, στην Ελλάδα το δίπολο δεν είναι ανάμεσα στην Δύση και το Ισλάμ, αλλά ανάμεσα στην οργανωμένη πολιτεία και την αριστερή τρομοκρατία.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Δεν μιλάμε για τρομοκρατία της Αριστεράς, αλλά για αριστερή τρομοκρατία και αυτό γιατί ο λόγος των τρομοκρατών αυτών έχει σαφέστατα αριστερό πρόσημο. Από εκεί και έπειτα όμως, αποζητά ανθρωπολογική μελέτη το πώς οι κυνηγοί των likes του Facebook που ποστάρουν παραλίες και κοκτέιλ, σε δευτερόλεπτα μετατρέπονται σε μαχητές της ιδεολογίας.
Αυτοί που δεν θα έδιναν ούτε click σε μία είδηση εργατικού ατυχήματος με τραυματίες στον Ασπρόπυργο, βρήκαν την ευκαιρία να στηλιτεύσουν τα διαδικτυακά ΜΜΕ γιατί δεν προέβαλαν την είδηση αυτή ως πρώτο θέμα. Ξαφνικά έθεσαν το θέμα της ισονομίας της ζωής και έβαλαν στην ίδια ζυγαριά ένα τρομοκρατικό χτύπημα με ένα εργατικό ατύχημα. Λες και ο τραυματισμός αυτών των ανθρώπων έχει να κάνει με τα πεπραγμένα της Δεξιάς ή της Αριστεράς.
Είναι ωραίο να παίρνουν like και να βαυκαλίζονται μεταξύ τους αυτοί οι χρήστες, αυτό όμως που δεν ξέρουν –ή δεν τους ενδιαφέρει- είναι πως τα αναλυτικά στοιχεία επισκεψιμότητας των site είναι αλάνθαστα και ξέρουμε τι διαβάζουν και ποιες ειδήσεις αυτοί κάνουν δημοφιλείς.
Προτού λοιπόν βγεις στην ιδεολογική μάχη μιλώντας για τραπεζίτες, γρανάζια του συστήματος κλπ, μπες στο ιστορικό του δικού σου browser και δες ποιες ήταν οι τελευταίες 10 ειδήσεις που διάβασες.
Θα ντραπείς κι ας μην το παραδεχθείς. Ξέρουμε την αλήθεια, όπως την ξέρεις και εσύ.
*Ο Γιώργος Μιχαηλίδης είναι διευθυντής σύνταξης του EleftherosTypos.gr
Ακολούθησέ τον στο Facebook και στο Twitter