Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Οπως προκύπτει από το κείμενο που διέρρευσε, στη θυελλώδη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών ο Σόιμπλε επικαλέσθηκε την υπογραφή Τσακαλώτου στην απόφαση του Eurogroup τον Μάιο του 2016, όπου αναφερόταν ρητώς ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εξετασθούν στο τέλος του προγράμματος του 2018. Εχοντας εκλογές σε λίγους μήνες ο Γερμανός υπουργός ανέφερε ότι δεν έχει εξουσιοδότηση από το γερμανικό κοινοβούλιο να αλλάξει νωρίτερα για το δημόσιο χρέος. Αλήθεια, κανείς στην κυβέρνηση δεν είχε προνοήσει να έρθει σε επαφή με το Βερολίνο, προκειμένου να μην οδηγηθούμε στο μέγα φιάσκο του Eurogroup;
Το κακό είχε ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες, όταν στο Μαξίμου πίστευαν ότι ακολουθώντας παρελκυστική πολιτική θα πίεζαν τους δανειστές για να πάρουν καλύτερη λύση.
Τώρα η Ελλάδα βρίσκεται στην εξής δεινή θέση: Η συμπολίτευση ψήφισε τα επώδυνα μέτρα που είχε εισηγηθεί το ΔΝΤ για την περίοδο 2019-2020 χωρίς να εξασφαλισθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ, που θα έδινε ένα πιστοποιητικό βιωσιμότητας για το χρέος και θα λειτουργούσε ευεργετικά για τα ελληνικά ομόλογα στις αγορές.
Πήραμε τα μέτρα του ΔΝΤ χωρίς τα αντίμετρα του ΔΝΤ για να χρησιμοποιήσουμε την έκφραση των ημερών. Ομως τα άσχημα νέα δεν σταματούν εδώ.
Η μεσοβέζικη λύση που έριξε στο τραπέζι η πλευρά Σόιμπλε για συμμετοχή του ΔΝΤ χωρίς χρήματα είναι ακόμη χειρότερη γιατί το μόνο που θα προκαλέσει θα είναι η παράταση της αβεβαιότητας για το χρέος τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2018 με αποτέλεσμα να χαθεί η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και οι επενδυτές να σφυρίζουν αδιάφορα, όταν πρόκειται για ελληνικά ομόλογα.
Ο ίδιος ο Τσακαλώτος το είπε στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπως προκύπτει από τα πρακτικά, ενώ χθες το επιτόκιο για τα δεκαετή ομόλογα ξεπέρασε το 6,2% όταν τις προηγούμενες ημέρες είχε υποχωρήσει στο 5,4%
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Η παρελκυστική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις φέρνει τη χώρα με την πλάτη στον τοίχο. Στις 15 Ιουνίου, που είναι προγραμματισμένο το επόμενο Eurogroup το δίλημμα θα είναι «πάρτε τη δόση των 7 δισ. και ξεχάστε για ένα χρόνο το χρέος ή δεν έχουμε συμφωνία και αναζητήστε τα λεφτά από τα κρατικά σας ταμεία». Πρόκειται για ένα πολιτικό Βατερλώ της κυβέρνησης και δυστυχώς αποτελεί τη δυσμενέστερη εξέλιξη για την πραγματική οικονομία, η οποία θα χτυπηθεί από την αβεβαιότητα και για τους επόμενους 12 μήνες. Οσο για τον κ. Τσίπρα, που ονειρευόταν γραβάτες, πολιτικά δύσκολα θα σταθεί έχοντας φορτώσει ένα νέο μνημόνιο στους πολίτες χωρίς να πάρει τίποτε για το χρέος.
ΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ;
Η μία εκδοχή κυκλοφορεί σαν ανέκδοτο. Είναι γνωστό ότι τα αγγλικά του πρωθυπουργού δεν τον βοηθούν να κατανοεί πλήρως όσα του λένε οι ξένοι αρχηγοί στις τηλεφωνικές τους συνομιλίες. Μπορεί λοιπόν η Μέρκελ να του είπε «too blood to be true» και να άκουσε «too good» μπερδεύοντας το «αίμα» με το «καλό», οπότε να ψήφισε τα μέτρα ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ χωρίς να πάρει τίποτε για το χρέος.
Η άλλη εκδοχή, που μοιάζει πιο βάσιμη, είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν υπερεκτιμήσει τις δυνατότητές τους και ταυτόχρονα έχουν υποεκτιμήσει τη νοημοσύνη του κόσμου. Οι υπουργοί που σουλατσάρουν στο πρωθυπουργικό γραφείο πιστεύουν ότι βρίσκονται στον Λευκό Οίκο και νομίζουν ότι οι επιθυμίες τους ταυτίζονται με τις αποφάσεις των δανειστών. Ετσι βγαίνει ο Τσίπρας «παραμυθιασμένος» και προαναγγέλλει θριάμβους που καταλήγουν σε πανωλεθρίες.
Η ΕΚΠΛΗΞΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ
Χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσε παίρνοντας χθες τον λόγο στη Βουλή να σφυροκοπήσει τον Τσίπρα για τα δυσμενή αποτελέσματα του Eurogroup. Δεν το έπραξε, έμεινε πιστός στην ομιλία του για την Παιδεία δείχνοντας ότι το ζήτημα της εκπαίδευσης μεσοπρόθεσμα είναι σημαντικότερο από την οικονομία. Η πρότασή του για επιλογή διευθυντών στα σχολεία μέσω του ΑΣΕΠ είναι ορθή όπως επίσης η αλλαγή της διάταξης για τη χρηματοδότηση του τεμένους την οποία και ενέκρινε η κυβέρνηση.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου