Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Η δικαστική απόφαση σύμφωνα με την οποία είναι αντισυνταγματική η παράταση χιλιάδων συμβάσεων στους ΟΤΑ ισοδυναμεί με διαταγή προς το κράτος, καθώς όταν το Ελεγκτικό Συνέδριο εξετάζει συγκεκριμένες υποθέσεις έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, σε αντίθεση με τις περιπτώσεις εξέτασης νομοσχεδίων, όπου γνωμοδοτεί. Αρα, η κυβέρνηση οφείλει να συμμορφωθεί με την κρίση της Ολομέλειας του ανωτάτου δικαστηρίου. Ποια είναι λοιπόν η απάντησή της; Πως ό,τι και να γίνει θα βρει τρόπο και να τακτοποιήσει τους συμβασιούχους και να διευθετήσει το θέμα της πληρωμής τους.
«Θα αναλάβουμε κάθε πρωτοβουλία, νομοθετική ή άλλη, για την καταβολή των δεδουλευμένων του συνόλου των συμβασιούχων στους δήμους», είπε χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Απορίας άξιο πώς θα τα καταφέρουν, αρκεί να σκεφτεί κάποιος το απλό: Οτι από τη στιγμή που το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων, πώς θα καταφέρουν να βρουν λύση που θα νομιμοποιεί τη μη επιστροφή χρημάτων από εργασία που παρανόμως παρατάθηκε η ισχύς της;
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Η αντίστοιχη διελκυνστίδα «λογικού-παράλογου» ισχύει και στην περίπτωση των περικοπών των συντάξεων το 2019 για τις οποίες το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι προσκρούουν στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Στην περίπτωση αυτή, επειδή πρόκειται για νομοσχέδιο, η γνωμοδότησή του δεν είναι δεσμευτική. Ωστόσο, με την πρώτη προσφυγή που θα γίνει στο Ελεγκτικό από συνταξιούχους, είναι δεδομένο πως το δικαστήριο θα την κάνει αποδεκτή. Και στην περίπτωση αυτή, το κράτος οφείλει να υπακούσει, αφού πλέον δεν θα πρόκειται για νομοσχέδιο αλλά για δικαστική απόφαση δεσμευτικού χαρακτήρα.
Να ξεκαθαρίσουμε ότι και στις δύο περιπτώσεις το κοινό αίσθημα είναι με το μέρος των συμβασιούχων, όπως και των συνταξιούχων. Ας μην κραυγάζει λοιπόν η κυβέρνηση, ότι δήθεν μόνο εκείνη έχει πλεόνασμα ευαισθησίας και ότι οι υπόλοιποι ζητούν την απόλυση εργαζομένων. Δηλαδή η ΚΕΔΕ, που τόσο καιρό έλεγε στον υπουργό ότι η απόφασή του ήταν αντισυνταγματική, ήθελε την απόλυση του προσωπικού της; Σαφώς όχι. Τόσο οι δήμαρχοι όσο και η αντιπολίτευση και οι απλοί πολίτες ζητούν από την κυβέρνηση να νομοθετεί με σοβαρότητα και όχι με πολιτικολογίες.
Χθες ο κ. Σκουρλέτης παραδέχθηκε πως η παράταση και μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα και πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο νομοθετικής πρωτοβουλίας. Και όμως, λίγους μήνες πριν δήλωνε στην κρατική τηλεόραση πως οι δήμαρχοι δεν έχουν καμία δικαιολογία και πως ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί. Αν δεν υπήρχε πρόβλημα, γιατί ετοίμαζε παράλληλα καινούργιο νομοθέτημα;
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου