Το πόρισμα του πραγματογνώμονα Αναστάσιου Δέδε σχετικά με το τι προκάλεσε την πυρόσφαιρα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το πιθανότερο αίτιο είναι τα έλαια που περιλαμβάνονται στις μηχανές των δύο τρένων και όχι άγνωστο καύσιμο. Το πόρισμα αυτό είχε παραγγείλει η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, η οποία έχει δηλώσει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας στην υπόθεση, καταθέτοντάς το στον ανακριτή στις 28 Φεβρουαρίου 2024, ημέρα που παραχώρησε και συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα.
Η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης, με τον εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να αναφέρει κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι, ενώ ο Δ. Βερβεσός γνώριζε τα συμπεράσματα του συγκεκριμένου πορίσματος, το οποίο ο ίδιος είχε παραγγείλει, συνέχισε να τοποθετείται στα ΜΜΕ προς την αντίθετη κατεύθυνση.
«Ο κ. Βερβεσός επέλεξε να φύγει από τα όρια της θεσμικής του ιδιότητας, από την αντικειμενικότητα, την αμεροληψία, και διατύπωνε θέσεις και απόψεις. Δεν μιλούσε ως θεσμικός παράγοντας, επέλεξε να αποκτήσει μια πολιτική στάση και να είναι και αυτός μέρος της ευρύτερης προσπάθειας εργαλειοποίησης ενός τραγικού δυστυχήματος».
Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος του ΔΣΑ «πολιτικολόγησε επί τη βάσει της διακίνησης πληροφοριών που, όπως φαίνεται, δεν ήταν η πραγματική εικόνα που είχε. Οταν επιλέγεις να λες τη γνώμη σου, να διατυπώνεις σοβαρότατες κατηγορίες και να λες ότι υπάρχει συγκάλυψη, αυτό δεν είναι μια κρίση, είναι μια πολύ σοβαρή κατηγορία. Πόσο αξιόπιστος είσαι, πόσο πραγματικά θες να φωτίσεις κάθε πτυχή της υπόθεσης και να λάμψει η αλήθεια όταν κρύβεις εσύ την ίδια την αλήθεια;».
Μάλιστα, αναρωτήθηκε «πόσες ερωτήσεις έχουν γίνει στον δημόσιο διάλογο από τα κόμματα, από κάποια Μέσα για τις πραγματογνωμοσύνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας;».
«Δεν είπαμε ότι στα Τέμπη έγιναν όλα τέλεια. Εχουν γίνει πολλά λάθη και πρέπει να τα δει όλα η Δικαιοσύνη. Οι τεράστιες αστοχίες του κρατικού μηχανισμού συναντήθηκαν με εγκληματικά ανθρώπινα λάθη. Το πόσο εγκληματικά και ποια λάθη θα το κρίνει η Δικαιοσύνη. Παράλληλα όμως με όλο αυτό, από την αντιπολίτευση χτίστηκε ένα χυδαίο αφήγημα περί συγκάλυψης, χωρίς να περιμένει κανείς από αυτούς της αντιπολίτευσης τις κρίσεις της Δικαιοσύνης. Οσο βγαίνουν λοιπόν στοιχεία στο φως -και όπως έχετε δει αυτά τα στοιχεία δολίως, ενώ τα γνώριζαν αυτοί που μιλούσαν για συγκάλυψη, δεν τα έβγαζαν, γιατί ήθελαν να παραπλανήσουν την κοινωνία- τόσο αυξάνεται η αφωνία αυτών οι οποίοι προσπάθησαν να χειραγωγήσουν την αντιπολίτευση και την κοινή γνώμη, εκμεταλλευόμενοι τον πόνο των συγγενών», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Υπάρχει ένα ζήτημα που αφορά τον κ. Βερβεσό, ο οποίος δεν είναι απλά ένας δικηγόρος. Αναμένουμε απαντήσεις από τον ίδιο ως πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων αλλά και από την ίδια την Ολομέλεια», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Θα φανεί αν είναι πολιτική η αντιμετώπισή του κ. Βερβεσού», ανέφερε, προσθέτοντας πως «δεν θυμάμαι εάν είχε παρασταθεί προς υποστήριξη της κατηγορίας ο Δικηγορικός Σύλλογος για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι».
Σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη, «αν ισχύει, υπάρχει ένα θέμα που αφορά το σύνολο το δικηγορικού κόσμου της χώρας. Αν ισχύει είναι πολύ σοβαρό. Υπάρχει ένα ζήτημα μείζονος πολιτικής και ηθικής τάξεως. Το δικηγορικό σώμα, γιατί αφορά το σύνολό του, οφείλει να απαντήσει».
Για το θέμα υπήρξε σειρά δημοσιευμάτων και αναρτήσεων, όπως αυτή του δικηγόρου Δημήτρη Γάλλη, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει συνήγορος οικογένειας θύματος των Τεμπών και ανέφερε ότι «ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών περιφέρεται στα κανάλια και μιλάει για παράνομα φορτία, μπάζωμα και συγκάλυψη. Ιδού η συγκάλυψη: έκρυψε την έκθεση».
Απάντηση
Από την πλευρά του ο Δημ. Βερβεσός απάντησε πως δεν μπορούσε να δημοσιοποιήσει τα συμπεράσματα του πορίσματος Δέδε, αφού «οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση επί εγγράφων που βρίσκονται στον φάκελο της δικογραφίας και δη από διάδικο μέρος που τα έχει εισφέρει συνιστά παραβίαση της μυστικότητας της κύριας ανακρίσεως».
«Για ποιο “θάψιμο” μιλάνε όταν η έκθεση πραγματογνωμοσύνης έχει κατατεθεί στον αρμόδιο εφέτη ανακριτή και η εγχείρισή της έχει γνωστοποιηθεί δημοσίως;», ανέφερε σε δήλωσή του, ενώ ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση αντίστοιχου περιεχομένου, στην οποία προσθέτει ότι «λόγω της γνώσεως του συγκεκριμένου πορίσματος δεν λάβαμε επίσημη δημόσια θέση επί των συμπερασμάτων του, αλλά ούτε υιοθετήσαμε αντίθετες προσεγγίσεις. Οπως απεδείχθη από την πορεία των ερευνών, οι αρχικές παραδοχές του Γενικού Χημείου του Κράτους ανετράπησαν από το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε».