Κυρία Ράπτη, διαμορφώσατε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία. Τι αφορά, πόσες και ποιες νέες δομές αναμένεται να δημιουργηθούν;
Ο καταλυτικός αντίκτυπος της πανδημίας οδήγησε στη δημιουργία μιας νέας κρυφής επιδημίας ψυχικών διαταραχών και ανέδειξε την καθοριστική σημασία της θωράκισης της ψυχικής υγείας των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο εκπονήσαμε το πρώτο ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία στην Ελλάδα, με ορίζοντα δεκαετίας, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα τεθεί σε διαβούλευση το προσεχές διάστημα.
Πρόκειται για έναν «οδικό χάρτη» που περιλαμβάνει προτάσεις από την Εθνική Επιτροπή 35 ειδημόνων της Ψυχικής Υγείας, την οποία συγκροτήσαμε και που υλοποιήθηκε με την τεχνική υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ευρώπης.
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία αναπτύσσει στόχους και δράσεις για τον γενικό πληθυσμό, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες. Περιλαμβάνει δέκα άξονες, οι οποίοι αφορούν: Στην κατάργηση της ιδρυματικής περίθαλψης και στην ανάπτυξη υπηρεσιών για ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς διαταραχές. Επίσης, στη δημιουργία δομών και υπηρεσιών υγείας στην κοινότητα και στην ενσωμάτωσή τους στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με σύγχρονα, ψηφιακά εργαλεία. Στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται η ανάπτυξη εξειδικευμένων υπηρεσιών για παιδιά κι εφήβους με έμφαση στις διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές.
Με άξονα αυτόν τον σχεδιασμό εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης 106 νέες δομές και υπηρεσίες συνολικού ύψους 55 εκατ. ευρώ. Ηδη έχουν εκδοθεί 54 άδειες ίδρυσης και προχωρά η στελέχωσή τους, ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία τους άμεσα.
Ποιοι επωφελούνται από τις νέες αυτές μονάδες; Λαμβάνετε ειδική μέριμνα για παιδιά, εφήβους, αλλά και ηλικιωμένους; Ποια υποστήριξη έχουν να περιμένουν τα άτομα αυτά και πότε αναμένεται να λειτουργήσουν οι δομές που ετοιμάζετε;
Πρόκειται για Κέντρα Ημέρας και Κινητές Μονάδες για υποστήριξη ενηλίκων, καθώς και εργαζομένων, ενώ δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στην υποστήριξη της οικογένειας και των κακοποιημένων παιδιών. Στο πλαίσιο αυτό προχωράμε στη δημιουργία 12 οικοτροφείων και ενός ξενώνα για ενήλικες με σοβαρές ψυχικές διαταραχές, 6 Κέντρων Ημέρας και 5 Κινητών Μονάδων υποστήριξης ενηλίκων, 4 Κέντρων Ημέρας για την υποστήριξη εργαζομένων και 2 Κέντρων Ημέρας για τη στήριξη της οικογένειας σε όλη την Ελλάδα.
Επίσης, δημιουργούμε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οκτώ πρωτοποριακές μονάδες για την Εγκαιρη Διάγνωση και Παρέμβαση στην Ψύχωση, καθώς κάθε χρόνο 3.500 έφηβοι και νέοι μας εμφανίζουν ψυχωσικά συμπτώματα.
Για την υποστήριξη των παιδιών και των εφήβων θα λειτουργήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα 6 Κέντρα Ημέρας και μία Κινητή Μονάδα, που αφορούν σε ψυχολογική υποστήριξη παιδιών που έχουν ανάγκη, καθώς και υποστήριξη παραβατικών νέων.
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Δημιουργούμε, επίσης, με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίσαμε στη Βουλή, Κέντρα Ημέρας μέσα στα Πανεπιστήμια για την υποστήριξη των φοιτητών μας. Ξεκινάμε με το πρώτο κέντρο στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) και θα ακολουθήσουν το ΕΚΠΑ, το ΑΠΘ κι άλλα τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Τέλος, για τη φροντίδα των συμπολιτών μας της Τρίτης Ηλικίας έχουν ήδη αδειοδοτηθεί 8 οικοτροφεία, 6 κέντρα ημέρας για την υποστήριξη ασθενών με άνοια και Αλτσχάιμερ και των φροντιστών τους, καθώς και 4 κινητές μονάδες.
Υπάρχει μέριμνα για πληθυσμό, ειδικά ηλικιωμένους, απομακρυσμένων περιοχών της χώρας που δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε δομές Υγείας και είναι οι πλέον ευάλωτοι;
Εκτός του ότι επιδείνωσε την ψυχική υγεία των ηλικιωμένων, η πανδημία ανέδειξε τις ελλείψεις του συστήματος ψυχικής υγείας και την ανάγκη δημιουργίας νέων δομών και υπηρεσιών, που φτάνουν σε απομακρυσμένες περιοχές. Σε αυτή την ανάγκη αντιδράσαμε άμεσα υλοποιώντας το Πρόγραμμα Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης «Ερμής», που απευθύνεται σε ηλικιωμένους, που πάσχουν από άνοια, κατάθλιψη, άλλα γηριατρικά σύνδρομα και τις οικογένειές τους και οι οποίοι ζουν σε νησιωτικές περιοχές των Κυκλάδων, (Τήνος, Σύρος, Ανδρος). Επίσης υποστηρίζονται ακριτικές περιοχές, (όπως ο Εβρος, η Ξάνθη, η Αλεξανδρούπολη και το Σουφλί) και στην ενδοχώρα της Δυτικής Ελλάδας (όπως Χαλανδρίτσα, Καλάβρυτα και Ερυμάνθεια). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη χρήση τηλεσυμβουλευτικής.
Ενισχύετε τον τομέα της ψυχικής υγείας και με εξειδικευμένες δομές, όπως αυτή για τις διατροφικές διαταραχές στο νοσοκομείο «Σισμανόγλειο». Ποια είναι τα αποτελέσματα των πρώτων μηνών λειτουργίας της συγκεκριμένης δομής;
Τα αποτελέσματα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Η Μονάδα που ξεκίνησε να λειτουργεί το περασμένο καλοκαίρι στο «Σισμανόγλειο» είναι η πρώτη νοσοκομειακή δομή στη χώρα μας, που αντιμετωπίζει τις διαταραχές πρόσληψης τροφής, που παρουσίασαν ανησυχητική αύξηση στη διάρκεια της πανδημίας, όπως η νευρογενής ανορεξία.
Στο εξάμηνο της λειτουργίας της μονάδας έχουν προσέλθει στα εξωτερικά ιατρεία 39 έφηβες και νέες γυναίκες, εκ των οποίων οι 18 ασθενείς παρακολουθούνται ακόμα σε τακτική βάση ανά μία ή δύο εβδομάδες. Στο ίδιο διάστημα έχουν νοσηλευτεί 9 ασθενείς -όλες νεαρές γυναίκες και έφηβες- εκ των οποίων τέσσερις έχουν λάβει εξιτήριο και η διάρκεια νοσηλείας τους κυμάνθηκε από 18 ημέρες έως και έξι μήνες.
Η δομή διαθέτει 6 κλίνες νοσηλείας και απευθύνεται στις ηλικίες 16-22 ετών, ενώ στα εξωτερικά ιατρεία οι ειδικοί βλέπουν και γυναίκες έως και 30 ετών.
Είναι γνωστό ότι οι ασθενείς αντιμετωπίζουν προβλήματα στην οικογένειά τους, ενώ και το Διαδίκτυο με τις influencers διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της διαταραχής, στα άτομα που είναι επιρρεπή σε αυτές τις επιδράσεις.
Τα περιστατικά έρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας, από την Αλεξανδρούπολη, την Κω, τη Λακωνία και την Πάτρα, μέχρι και την Κύπρο. Μέριμνά μας είναι να στηρίξουμε κάθε συμπολίτη μας που έχει ανάγκη, ώστε να διαφυλάξουμε την ευεξία σε ατομικό επίπεδο και την ευημερία σε επίπεδο κοινωνίας.
Ειδήσεις σήμερα