Η Μεγάλη Εβδομάδα που διανύουμε κρύβει σοβαρές «παγίδες» για τους διαβητικούς ασθενείς, καθώς από τη μια έχουμε ολιγοήμερη περίοδο νηστείας και απ’ την άλλη έχουμε ένα διήμερο υπερφαγίας, με αρκετές γαστριμαργικές αμαρτίες και έντονα γαστρεντερικά προβλήματα. Η δυσπεψία και η υπεργλυκαιμία είναι δύο από τα σημαντικότερα προβλήματα που πρέπει να αποφύγουμε ώστε οι εορταστικές ημέρες του Πάσχα να μη διαταράξουν την υγεία μας και τη γλυκαιμική ρύθμιση.
Λόγω αυτής ακριβώς της συνύπαρξης του υγιεινού αλλά και του «ανθυγιεινού» τρόπου διατροφής μέσα σε λίγες μέρες, πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί με το τι, πότε και πώς θα φάμε αυτή την εβδομάδα, αλλά κυρίως με το πόσους υδατάνθρακες θα καταναλώσουμε και το πώς θα αποφύγουμε επιβαρυντικά λιπαρά.
Ευκαιρία για αποτοξίνωση
Αναμφισβήτητα, η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας – όπως και της Σαρακοστής που διανύουμε τώρα- αποτελεί μια καλή ευκαιρία για «φυσική» αποτοξίνωση από τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης και κατ’ επέκταση από κορεσμένα λίπη και ποσότητες χοληστερόλης που αυτά περιέχουν, βελτιώνοντας το λιπιδαιμικό μας προφίλ και τις τιμές της αρτηριακής μας πίεσης. Δεν συμβαίνει, όμως, πάντα το ίδιο με τις τιμές του σακχάρου και το βάρος μας.
Προσοχή στον υδατάνθρακα και τον γλυκαιμικό δείκτη
Ο διαβητικός θα πρέπει να είναι ενημερωμένος γύρω από τις τροφές που έχουν αυξημένο γλυκαιμικό δείκτη, ποιες μορφές υδατάνθρακα είναι αυτές που θα αυξήσουν περισσότερο το σάκχαρο στο αίμα του και ποιοι συνδυασμοί φαγητών μπορούν να γίνουν ώστε ο υδατάνθρακας που αναπόφευκτα καταναλώνουμε στην περίοδο της νηστείας να απορροφηθεί όσο το δυνατόν πιο αργά και να αποφύγουμε τις έντονες μεταγευματικές αυξομειώσεις του σακχάρου.
Σωστός συνδυασμός τροφών
Αν θέλουμε βέβαια να προσέξουμε ακόμη περισσότερο, μπορούμε να τραφούμε με περισσότερα λαχανικά και φρούτα, ξηρούς καρπούς, σουσάμι και ταχίνι, καθώς και απαλές σούπες χωρίς λάδι με βάση τα λαχανικά. Επίσης, ένα λαδερό γεύμα με λαχανικό εποχής, ελαιόλαδο και ψωμί ολικής είναι σίγουρα μία καλή πρόταση, αρκεί να αποφύγουμε επικίνδυνους συνδυασμούς.
Αποκάλυψη: Γιατί δεν πρέπει ποτέ να τυλίγετε τα περισσεύματα φαγητού σε αλουμινόχαρτο
Ακόμα, μπορούμε να συνδυάσουμε τροφές φυτικής προέλευσης μεταξύ τους, έτσι ώστε να λειτουργήσουν οι «συμπληρωματικές» πρωτεΐνες και να πάρουμε τρόφιμα με υψηλότερη βιολογική αξία, ισάξια του κρέατος. Τέτοιοι συνδυασμοί είναι ρύζι με όσπρια (κλασικός συνδυασμός το φακόρυζο), το ρύζι με το καλαμπόκι κ.ά.
Πώς θα βγείτε… αλώβητοι από τα πασχαλινά τραπέζια
Αμέσως μετά την Ανάσταση: η μαγειρίτσα ή μία σούπα αποτελούν το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και τα φαγητά του Πάσχα. Μην το παρακάνετε όμως. Περιοριστείτε σε ένα μικρό πιάτο. Γνωρίζετε φυσικά ότι η μαγειρίτσα περιλαμβάνει εντόσθια και συκωταριά, φρέσκα κρεμμυδάκια και κρεμμύδια, ρύζι, αυγά, άνηθο και ελαιόλαδο. Αυτό ίσως που δεν γνωρίζετε είναι ότι μία «γερή» μερίδα μαγειρίτσας μπορεί να μας δώσει σχεδόν 600 θερμίδες, πέρα από μπόλικη χοληστερόλη και λίπος. Γι’ αυτό, μην… ξεχειλίσετε το πιάτο σας με μαγειρίτσα.
Το παραδοσιακό τραπέζι του ελληνικού Πάσχα: μπορεί να περιλαμβάνει λογικές ποσότητες από αρνί ή κατσίκι, που είναι δύο πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά και βιταμινών (κυρίως Β), σιδήρου και φωσφόρου.
Βασική γνώση είναι πως το κατσίκι είναι λιγότερο λιπαρό από το αρνί. Τα 100gr. άψητου κρέατος (κατσικιού ή αρνιού) παρέχουν περίπου 370 θερμίδες, οι περισσότερες εκ των οποίων όμως προέρχονται από την καύση του λίπους.
Επειδή όμως τα περισσότερα ζώα που καταναλώνονται είναι νεαρά, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πουρίνες. Η συσσώρευση του ουρικού οξέος οφείλεται κατά βάση σε μια διατροφή που είναι πλούσια σε πουρίνες. Το υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει μεγάλη δυσφορία και να οδηγήσει σε ουρική αρθρίτιδα και πόνο στις αρθρώσεις.
- Πείτε ναι: Αρνάκι γάλακτος, κουνέλι, κοτόπουλο και γαλοπούλα χωρίς πέτσα.
- Με μέτρο: Άπαχο κρέας, μοσχάρι και χοιρινό χωρίς λίπος, λουκάνικα από μοσχάρι ή κοτόπουλο.
- Πείτε όχι: Εντόσθια, πέτσα, χοιρινό λουκάνικο, σαλάμι, μπέικον.
Τα αυγά: Ένα μετρίου μεγέθους αυγό περιέχει περίπου 75-80 θερμίδες, 6 gr. πρωτεΐνης, 5 gr. λίπους και κυρίως γύρω στα 220 mg χοληστερίνης. Από πρόσφατες μελέτες, πάντως, φάνηκε για πρώτη φορά ότι η κατανάλωση λογικής ποσότητας αυγού, έχει προστατευτική δράση ενάντια στο διαβήτη καθώς παρέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που επηρεάζουν τη διαδικασία μεταβολισμού της γλυκόζης και την εκδήλωση της ήπιας φλεγμονής. Πείτε ναι στην κατανάλωση κυρίως βραστών αυγών, αλλά με μέτρο, ενώ αν έχετε ήδη υψηλή χοληστερόλη, δεν θα πρέπει να καταναλώνετε περισσότερα από 200 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνης καθημερινά. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο αυγό σας βάζει κοντά στο όριο.
Πασχαλινά κουλουράκια και τσουρέκια: η υψηλή περιεκτικότητά τους σε αυγά, βούτυρο και ζάχαρη, τα καθιστά αμέσως το νούμερο ένα «επικίνδυνο» τρόφιμο στα άτομα σε διαβήτη. Μια υγιεινή λύση αν θέλετε να καταναλώσετε γλυκά είναι η παρασκευή τους με χρήση γλυκαντικών ουσιών, που θα τα κάνει καταλληλότερα για τα διαβητικά άτομα.
Μην ξεχνάτε
- Την περίοδο του Πάσχα αλλά και μετά, μην παραλείπετε τις μετρήσεις σακχάρου.
- Η καλή ψυχολογία και η καλή παρέα τις ημέρες του Πάσχα αποτελούν τα απαραίτητα στοιχεία για να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν από την απορρύθμιση του σακχάρου.