Σε αποτυχία οδηγήθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ντόναλντ Τραμπ. «Δεν είναι έτοιμος για Ειρήνη», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social την Παρασκευή, μετά τη συνάντηση μεταξύ των ηγετών στο Οβάλ Γραφείο. “Έχω αποφασίσει ότι ο Πρόεδρος Zelenskyy δεν είναι έτοιμος για Ειρήνη εάν εμπλακεί η Αμερική, γιατί πιστεύει ότι η εμπλοκή μας του δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στις διαπραγματεύσεις. Δεν θέλω πλεονέκτημα, θέλω ΕΙΡΗΝΗ. Δεν σεβάστηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στο πολύτιμο Οβάλ Γραφείο τους. Μπορεί να επιστρέψει όταν είναι έτοιμος για Ειρήνη”, είπε ο Τραμπ.
Μετά την πρωτοφανή σε ένταση συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, η κοινή συνέντευξη Τύπου που ήταν προγραμματισμένη για τις 20:00 ώρα Ελλάδας στον Λευκό Οίκο ακυρώθηκε, με τον Ουκρανό πρόεδρο να αποχωρεί από το κτίριο.
⚡️⚡️ BREAKING: Zelenskyy hastily left the White House pic.twitter.com/F3XsHNk8qH
— NEXTA (@nexta_tv) February 28, 2025
Τραμπ σε Ζελένσκι: «Είσαι ασεβής! Δέξου τη συμφωνία δεν έχεις επιλογή» – «Μην κάνει συμβιβασμούς με έναν δολοφόνο» απάντησε ο Ουκρανός
Το κακό κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές είχε επιβεβαιωθεί πριν καν ξεκινήσει η συνάντηση.
Σε εξαιρετικά έντονο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ – Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, με έντονο διάλογο μεταξύ των δύο ανδρών.
«Θα πρέπει να είσαι ευγνώμων», είπε ο Τραμπ θυμωμένος στον Ζελένσκι. «Τζογάρεις με έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο». «‘Η θα κάνεις συμφωνία, ή είσαι εκτός», «Ήταν πολύ ασεβείς οι δηλώσεις σου», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος, εμφανώς εκνευρισμένος, στον Ουκρανό ομόλογό του που καθόταν δίπλα του.
Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι ο Ζελένσκι τρέφει «τεράστιο μίσος» για τον Πούτιν, και προσθέσει: «Ούτε η άλλη πλευρά είναι «ακριβώς ερωτευμένη» μαζί του. «Θέλεις να είμαι σκληρός, μπορώ να είμαι πιο σκληρός από οποιονδήποτε άνθρωπο που έχεις δει ποτέ… αλλά ποτέ δεν πρόκειται να πετύχεις συμφωνία με αυτόν τον τρόπο», υπογράμμισε.
Συνεχίζοντας, ο Τραμπ είπε στον Ζελένσκι: «Η χώρα σας βρίσκεται σε δύσκολη θέση». Ο Ουκρανός ηγέτης προσπαθεί να παρέμβει. «Όχι, όχι, έχεις μιλήσει αρκετά» του απαντά, ο Τραμπ και επαναλαμβάνει ότι «η Ουκρανία βρίσκεται σε δύσκολη θέση». «Ξέρω, ξέρω», λέει ο Ζελένσκι. «Δεν το κερδίζεις αυτό», του απαντά ο Τραμπ. «Έχεις πολλές πιθανότητες να βγεις εντάξει εξαιτίας μας», προσθέτει.
Οι δύο άνδρες ήταν προγραμματισμένο να υπογράψουν τη συμφωνία για τα ουκρανικά ορυκτά, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, η οποία όμως ακυρώθηκε.
Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Οβάλ Γραφείο, αξιωματούχοι της αμερικανικής προεδρίας απομάκρυναν έναν δημοσιογράφο του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS μόλις επισημάνθηκε στους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι το ρωσικό κρατικό μέσο δεν συγκαταλέγεται στον εγκεκριμένο κατάλογο μέσων ενημέρωσης για τη συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι, τόνισε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Watch this carefully. Very important.
pic.twitter.com/wdM3XdbrH1— Elon Musk (@elonmusk) February 28, 2025
Σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονται μέσα στην αίθουσα και επικαλείται το BBC, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, που ήταν παρών στη συνάντηση, χαρακτήρισε τον Ζελένσκι ασεβή.
Oι πρώτες αντιδράσεις
Ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην αμερικανική Γερουσία, Τσακ Σούμερ, κατηγόρησε σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ και τον αντιπρόεδρό του Τζέι-Ντι Βανς ότι κάνουν «τη βρώμικη δουλειά του Πούτιν», μετά τις έντονες στιχομυθίες που είχαν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο.
«Οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία δεν θα σταματήσουν ποτέ να δίνουν μάχη για την ελευθερία και τη δημοκρατία», δήλωσε στο Χ ο Τσακ Σούμερ, αναρτώντας ένα βίντεο με τον τεταμένο διάλογο που εκτυλίχθηκε μπροστά σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο.
Ένας είναι ο επιτιθέμενος, η Ρωσία, λέει ο Μακρόν
«Ένας είναι ο επιτιθέμενος, η Ρωσία» και ένας ο «λαός που δέχεται επίθεση, ο ουκρανικός λαός» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αντιδρώντας στην επεισοδιακή συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε «σεβασμό για εκείνους που πολεμούν από την αρχή». «Υπάρχει ένας επιτιθέμενος που είναι η Ρωσία, υπάρχει ένας λαός που δέχεται επίθεση, ο ουκρανικός λαός», είπε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους στο Πόρτο (Πορτογαλία), όπου τελείωνε επίσημη επίσκεψη. «Πιστεύω ότι είχαμε όλοι δίκιο να βοηθήσουμε την Ουκρανία και να επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία πριν από τρία χρόνια και να συνεχίσουμε να το κάνουμε», πρόσθεσε.
Τουσκ: Αγαπητέ Ζελένσκι, αγαπητοί Ουκρανοί φίλοι, δεν είστε μόνοι
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε στον Ζελένσκι και στον ουκρανικό λαό ότι «δεν είναι μόνοι», σε ανάρτηση που έκανε λίγο μετά την ιστορική επεισοδιακή συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο στο Οβάλ Γραφείο.
«Αγαπητέ Ζελένσκι, αγαπητοί Ουκρανοί φίλοι, δεν είστε μόνοι», έγραψε ο Ντόναλντ Τουσκ στην πλατφόρμα X λίγα λεπτά μετά την αποχώρηση του Ζελένσκι από τον Λευκό Οίκο.
Σολτς και Μερτς υπέρ Ζελένσκι μετά το επεισόδιο με Τραμπ: «Η Ουκρανία μπορεί να βασίζεται στην Γερμανία»
Ακολουθώντας και τα σχόλια άλλων ευρωπαίων ηγετών, ο Σολτς τόνισε τα εξής: «Κανείς δεν θέλει περισσότερο την ειρήνη απ ότι οι πολίτες της Ουκρανίας! Γι’ αυτό εργαζόμαστε μαζί ώστε να βρούμε μία δίκαιη και διαρκή ειρήνη. Η Ουκρανία μπορεί να βασίζεται στη Γερμανία και την Ευρώπη».
Niemand will Frieden mehr als die Bürgerinnen und Bürger der Ukraine! Deswegen suchen wir gemeinsam den Weg zu einem dauerhaften und gerechten Frieden. Auf Deutschland – und auf Europa – kann sich die Ukraine verlassen.
— Bundeskanzler Olaf Scholz (@Bundeskanzler) February 28, 2025
Από την πλευρά του, ο Φρίντριχ Μερτς σχολίασε στο «Χ»: «Αγαπητέ Βολόντιμιρ Ζελένσκι, στεκόμαστε δίπλα στην Ουκρανία στους καλούς και τους δύσκολους καιρούς. Δεν πρέπει να μπερδεύουμε ποτέ το ποιος είναι ο επιτιθέμενος και ποιος το θύμα σε αυτό τον απαίσιο πόλεμο».
Dear Volodymyr @zelenskyyua, we stand with #Ukraine in good and in testing times. We must never confuse aggressor and victim in this terrible war. (FM)
— Friedrich Merz (@_FriedrichMerz) February 28, 2025
«Δεν είσαι ποτέ μόνος»: Κοινό μήνυμα Κόστα, Φον ντερ Λάιεν και Μετσόλα στον Ζελένσκι
«Η αξιοπρέπειά σου τιμά τη γενναιότητα του ουκρανικού λαού. Να είσαι δυνατός, να είσαι γενναίος, να είσαι ατρόμητος. Δεν είσαι ποτέ μόνος σου, αγαπητέ Πρόεδρε Ζελένσκι. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί σου για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη», δήλωσαν.
H επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας δήλωσε: «Η Ουκρανία είναι Ευρώπη! Στεκόμαστε δίπλα στην Ουκρανία. Θα σταθούμε δίπλα στην Ουκρανία ώστε να συνεχίσει να πολεμά αυτόν που επιτίθεται. Σήμερα έγινε σαφές πως ο ελεύθερος κόσμος χρειάζεται έναν νέο ηγέτη. Εναπόκειται σε εμάς, τους Ευρωπαίους, να ανταποκριθούμε στην πρόκληση», έγραψε η Κάλας στο X.
Ukraine is Europe!
We stand by Ukraine.We will step up our support to Ukraine so that they can continue to fight back the agressor.
Today, it became clear that the free world needs a new leader. It’s up to us, Europeans, to take this challenge.
— Kaja Kallas (@kajakallas) February 28, 2025
Πανηγυρίζει ο Μεντβέντεφ για τις προσβολές Τραμπ σε Ζελένσκι: «Το αυθάδες γουρούνι έφαγε κανονικό χαστούκι»
O πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σχολίασε με μία ακραία ανάρτηση την κόντρα των δύο ηγετών που έφερε το «ναυάγιο» στη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας για τα ορυκτά. «Το αυθάδες γουρούνι δέχθηκε τελικά ένα κανονικό χαστούκι στο Οβάλ Γραφείο. Και ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δίκιο: Το καθεστώς του Κιέβου τζογάρει με τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο», έγραψε στο Χ (πρώην Twitter).
Η ανάρτηση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ για την επεισοδιακή συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι
The insolent pig finally got a proper slap down in the Oval Office. And @realDonaldTrump is right: The Kiev regime is “gambling with WWIII.”
— Dmitry Medvedev (@MedvedevRussiaE) February 28, 2025
Ειδήσεις Σήμερα
- Αλέξης Κούγιας: Την Τρίτη η κηδεία του – Η επιθυμία της οικογένειας
- Υπόθεση Καλογήρου: «Κοκτέιλ» φαρμάκων ανιχνεύτηκε στον οργανισμό του
- Επεισόδια στο Σύνταγμα: Τουλάχιστον 34 τραυματίες σε εφημερεύοντα νοσοκομεία
- Τέμπη: Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ τα συλλαλητήρια
- Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Γροθιά στο στομάχι οι αναφορές συγγενών των θυμάτων για το δυστύχημα στα Τέμπη [βίντεο]