Στην Ελλάδα σήμερα, η οποία συγκαταλέγεται ως μία από τις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά παχύσαρκων και υπέρβαρων, υπολογίζεται ότι το 40% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών ηλικίας από 5 έως 19 ετών είναι υπέρβαρα. Θα πρέπει να τονιστεί πως η παχυσαρκία σε αυτές τις ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες υπονομεύει την ενήλικη ζωή δημιουργώντας χρόνια προβλήματα και μεγάλη φθορά στα περισσότερα ανθρώπινα όργανα.
Γιατί αυξάνονται οι παχύσαρκοι;
Ο βασικός λόγος για τον οποίο οι σύγχρονοι άνθρωποι παίρνουν τόσο βάρος είναι η δραστική αλλαγή του τρόπου ζωής μας. Και αυτό γιατί:
- Οι περισσότεροι δεν ασκούνται και δεν υπάρχει χρόνος για άσκηση.
- Οι διαδρομές γίνονται με μέσα μαζικής μεταφοράς ή ιδιωτικά.
- Οι τροφές είναι πλούσιες σε θερμίδες και πολλά περιττά λιπαρά.
Αυτοί οι 3 παράγοντες δημιουργούν ένα καθημερινό έλλειμμα ισοζυγίου αφού οι θερμίδες που καταναλώνουμε είναι πολλές περισσότερες από αυτές που δαπανούμε.
Ποιες είναι οι συνέπειες στην υγεία μας
Το αυξημένο σωματικό βάρος δημιουργεί πολλά νοσήματα φθοράς και έχει πλέον ξεκάθαρα ενοχοποιηθεί για:
- Καρδιαγγειακές βλάβες όπως στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικά επεισόδια.
- Υψηλή αρτηριακή πίεση.
- Σακχαρώδη διαβήτη.
- Ορθοπεδικά προβλήματα.
- Πολλές και διαφορετικές μορφές καρκίνου.
Πώς μπορούν να βοηθηθούν οι ασθενείς
Σήμερα, οι παχύσαρκοι και οι υπέρβαροι έχουν στη διάθεσή τους πολλούς και δυνατούς συμμάχους στην προσπάθεια απώλειας των περιττών κιλών.
Η φαρμακευτική αντιμετώπιση έχει τη δική της θέση, ανάλογα με τον ασθενή και το βαθμό της παχυσαρκίας του. Σε κάθε περίπτωση απευθύνεται σε ενήλικες ασθενείς που έχουν BMI>27kg/m2.
Η χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου, η βαριατρική όπως λέγεται, έχει τη δική της θέση στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε ασθενείς που έχουν δείκτη μάζας σώματος πάνω από 40 ή πάνω από 30 και παράλληλα έχουν δύο συνυπάρχουσες επιπλοκές (πχ, υπέρταση, διαβήτη ή προδιαβήτη). Οι πιο συνηθισμένες επεμβάσεις που προτείνονται είναι ο γαστρικός δακτύλιος το γαστρικό μανίκι, η χολοπαγκρεατική παράκαμψη και το γαστρικό bypass.
Η ενημέρωση, η απόφαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής, ένα σωστό πλάνο άσκησης, η χρήση σωστής φαρμακευτικής αγωγής και η τακτική ιατρική και διαιτολογική παρακολούθηση είναι απαραίτητα όπλα στον πόλεμο κατά της παχυσαρκίας αλλά και της διατήρησης του ιδανικού βάρους σώματος. Μόνο με τη σωστή συνεργασία γιατρού-ασθενούς μπορεί να τεθούν οι βάσεις για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου προβλήματος.
Επικοινωνήστε με την Ενδοκρινολόγο Μαρία Προκοπίου εδώ
Επικίνδυνη η κατάσταση αν δεν πάρουμε μέτρα
Τα στοιχεία στην Ελλάδα δείχνουν ότι μέχρι το 2025, 480.000 παιδιά σχολικής ηλικίας θα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, όπως αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού και των Διαταραχών Διατροφής.
2,7 δισεκατομμύρια ενήλικες θα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι το 2025 σε όλο τον κόσμο. Υπέρβαρα θα είναι 268 εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας (5 έως 18 ετών), ενώ 91 εκατομμύρια θα είναι παχύσαρκα.
Ποιος λογίζεται υπέρβαρος και ποιος παχύσαρκος
Ορίζουμε ως υπέρβαρο ασθενή αυτόν που έχει δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ= ΣΒ/Ύψος2 μεγαλύτερο από 25, παχύσαρκο αυτόν που έχει ΒΜΙ>30 και νοσηρά παχύσαρκο αυτόν που έχει ΒΜΙ>35.
Στόχος οι διατροφικές αλλαγές να κρατήσουν για πάντα
Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι ένα πολύ σύνθετο πρόβλημα. Δεν υπάρχει εύκολη λύση ή μαγική θεραπεία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Ο συνδυασμός σωστής διατροφής, συστηματικής άσκησης και αλλαγής του τρόπου ζωής αλλά και των συνηθειών που σχετίζονται γύρω από τη λήψη τροφής για πάντα, θα πρέπει να είναι στόχος ζωής καθώς ένα παιδί ή ενήλικας με παχυσαρκία, ακόμα και αν χάσει βάρος, έχει αυξημένο κίνδυνο να το ξαναπάρει αν δεν συνεχίσει το πλάνο θεραπείας.
https://www.youtube.com/watch?v=hHrxs4gK63I
Για περισσότερες πληροφορίες μιλήστε με την Ενδοκρινολόγο Μαρία Προκοπίου στο 211 770 12 02 & 694 77 22 756 ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.mariaprokopiou.gr