Μόνο που ο Ελληνοαμερικανός Τζον Βλάχος απεβίωσε το 2017 από καρκίνο. Ο Τζέιμς μιλά με το ψηφιακό alter ego του, ένα AI ChatBot, ένα λογισμικό υπολογιστή που χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη για να «συνομιλεί» μαζί του.
Το δημιούργησε ο Τζέιμς έναν χρόνο πριν το θάνατο του Τζον, ηχογραφώντας τον πατέρα του να αφηγείται τη ζωή του, τις αναμνήσεις του. Το ονόμασε «DadBot», ένα λογοπαίγνιο με τη λέξη «πατέρας». Από δημοσιογράφος ειδικευμένος σε θέματα τεχνολογίας, έγινε τον ίδιο χρόνο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας HereAfter ΑΙ, που δημιουργεί αντίστοιχα chatbot για όποιον ενδιαφέρεται να διατηρήσει αναμνήσεις αγαπημένων του με αυτόν τον τρόπο. Οταν έγραψε ένα άρθρο για την εμπειρία του, δέχθηκε καταιγισμό μηνυμάτων τύπου «σε παρακαλώ, φτιάξε ένα και για μένα».
Η ψηφιακή εφαρμογή HereAfter AI δεν περιλαμβάνει απλές ηχογραφήσεις ή βίντεο ασθενών σε τελικό στάδιο που εξιστορούν περιπέτειές τους ή ευτράπελα για να αφήσουν πίσω σε παιδιά και εγγόνια. Χάρη στη χείρα βοηθείας της Τεχνητής Νοημοσύνης προσφέρει μια διαδραστική εμπειρία στους χρήστες.
«Μαθαίνω σε μηχανές να ομιλούν», συστήνεται ο Τζέιμς Βλάχος. Σε συνέντευξή του στο «The Daily Beast» εξήγησε ότι στόχος του δεν ήταν και δεν είναι η «συνομιλία» ζωντανών με νεκρούς, αλλά η δημιουργία μιας πλατφόρμας για να διατηρηθεί καλύτερα η μνήμη ζωντανή για όσους μένουν πίσω.
Η εταιρία HereAfter AI είναι μια από τις startup της «βιομηχανίας της τεχνολογίας του θανάτου και της θλίψης» που έχουν ξεφυτρώσει σαν μανιτάρια τα τελευταία χρόνια και η συνολική αξία τους υπολογίζεται πως υπερβαίνει σήμερα τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ ανά τον κόσμο, σύμφωνα με το TechRound, μια ενημερωτική ιστοσελίδα για θέματα τεχνολογίας και νεοφυών επιχειρήσεων.
Από το πρώτο «Merry Christmas» του 1992 στα 25 και άνω δισ. SMS σήμερα
Καταλύτης η πανδημία
Η πανδημία λειτούργησε ως καταλύτης, καθώς όλοι ξαφνικά σκεφτόμασταν και μιλούσαμε περισσότερο για το θάνατο, σημειώνει ο αρχισυντάκτης της, Ντέιβιντ Σόφερ.
Η νοτιοκορεατική DeepBrain AI δεν περιορίζεται σε φωτογραφίες, βίντεο, γραπτά μηνύματα και ηχητικά με τη φωνή του εκλιπόντος, αλλά δημιουργεί ένα άβαταρ των πελατών, καθώς προετοιμάζονται για το τέλος. Καταγράφει επί ώρες εικόνα, φωνή, το ύφος, χειρονομίες του πελάτη και σχεδιάζει έναν ψηφιακό κλώνο που του μοιάζει κατά 96,5%, όπως διαφημίζει αντί 50.000 δολαρίων.
Καμπανάκι κινδύνου από τους ειδικούς
Ειδικοί στην ψυχική υγεία χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου πως η χρήση τέτοιων εφαρμογών μπορεί να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι οι αγαπημένοι μας είναι ακόμη εδώ και να περιπλέξει την ούτως ή άλλως δύσκολη διαδικασία του πένθους, της θλίψης.
Ο δρ Αλαν Γούλφελτ, διάσημος σύμβουλος θλίψης στις ΗΠΑ, προειδοποιεί ότι τα ψηφιακά ολογράμματα των θανόντων που εμφανίζονται με το πάτημα ενός κουμπιού μπορεί σε κάποιους να μπλοκάρουν το στάδιο της αποδοχής της απώλειας. «Είναι σαν να λέμε πως οι άνθρωποι που βιώνουν το τραύμα της απώλειας είναι ασθενείς, αλκοολικοί και τους δίνουμε ένα μπουκάλι ουίσκι».
Αλλοι ειδικοί δεν θεωρούν πως είναι κατ’ ανάγκη συνταγή καταστροφής. Κατά τον Ματίας Μέιτζλερ, κοινωνιολόγο στο Πανεπιστήμιο Τίμπινγκεν στη Γερμανία, δεν πρέπει να μας τρομάζει η τεχνολογία. Τέτοιες εφαρμογές μπορούν να είναι ένας πιο μοντέρνος τρόπος να θυμόμαστε τους αγαπημένους μας αντί να ξεφυλλίζουμε άλμπουμ με παλιές φωτογραφίες ή να επισκεπτόμαστε έναν τάφο για να αφήσουμε λουλούδια.
Ειδήσεις σήμερα
Πανελλαδικές 2024: Ανακοινώθηκαν οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής – Δείτε τους πίνακες
Καιρός – Κολυδάς: Ζέστη διαρκείας το δεύτερο 10ήμερο του Ιουλίου – Δυσκολότερα από Παρασκευή
Λόπεζ – Άφλεκ: Απίθανο το ενδεχόμενο να τα ξαναβρούν! – Τι αναφέρει στενό τους πρόσωπο;
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Έγκριση αλλά και αντιδράσεις για τα ιπτάμενα ταξί στο Σηκουάνα
Κωνσταντίνος Βασάλος: Αποκάλυψε ένα αστείο περιστατικό με τον Γιώργο Παπανδρέου [βίντεο]